• Španielska bilingválna sekcia GMH v Trstenej

          • 31. 5. 2018
          • Estimado profesorado:

            Hemos recibido de la Universidad de Granada la siguiente información sobre el acceso y preinscripción para el curso 2018/19. Os agradeceríamos que por favor la hagáis llegar a los estudiantes interesados en estudiar en la UGR.

            Muchas gracias y saludos,

            Tras efectuar la consulta al Servicio de Alumnos de nuestra Universidad, unidad responsable del proceso de admisión de estudiantes, éstos podrán optar a plaza en la Universidad de Granada aportando como documentación el título, diploma o certificado especificado en la Orden EDU/1161/2010, que fue publicada en el BOE nº 111 del 7 de mayo de 2010 y que fue modificada por Resolución de 3 de marzo de 2014, de la Secretaría de Universidades. A partir de la calificación que conste en estos títulos, diplomas o certificados, el Servicio de Alumnos calculará la equivalencia al sistema educativo español. Hay que tener en cuenta que esta calificación no sobrepasará los 10 puntos. Si así se desea, se pueden obtener hasta 4 puntos adicionales superando la prueba de admisión para el acceso a la Universidad, la cual se puede realizar en la UGR o en cualquier otra universidad española. Respecto a este punto, indicar que según nos han informado desde el Servicio de Alumnos, no hay seguridad de que se vayan a tener en cuenta las calificaciones obtenidas en las pruebas de admisión de la UNED.

            Si se desea realizar la prueba de admisión en la UGR se deberán seguir los plazos y requisitos establecidos en la siguiente web, donde se podrá consultar toda la información al respecto:

            http://serviciodealumnos.ugr.es/pages/pruebas_acceso/selectividad/alumnos

            Si algún estudiante tiene dudas acerca del procedimiento de acceso y admisión a la Universidad de Granada, lo más conveniente es que se dirija al Servicio de Alumnos

            (servicioalumnos@ugr.es). 

             

             

          • Majstrovstvá kraja v atletike

          • 21. 5. 2018
          • Dňa 15.5. 2018 sme sa zúčastnili majstrovstiev kraja v atletike v Martine.

            Našu školu reprezentovali piati študenti a dosiahli sme krásne prvé miesto zásluhou Tomáša Sochu z 1.B v hode oštepom, výkonom 33,53 m. Tomáš si týmto výkonom zároveň „vyhádzal“ aj pozvánku na majstrovstvá Slovenska stredných škôl v atletike , ktoré budú 18.6.2018 v Nových Zámkoch.

            Krásnym tretím miestom nás aj potešila Anabela Jankolová v behu na 1500m výkonom  5:50,4. Na súťaži nás ešte reprezentovali Nikola Krnáčová, Juraj Suľa a Sofia Tichoňová.

            Gratulujeme.

            Mgr. Andrea Fojtíková

          • Okresné kolo vybíjaná dievčat

          • 21. 5. 2018
          • Dňa 9.5.2018 sa uskutočnilo v telocvični Gymnázia Martina Hattalu Trstená okresné kolo vo vybíjanej dievčat.

            Medzi štyri postupujúce družstvá sa po dlhých rokoch dostal aj tím nášho gymnázia a po náročných súbojoch skončil na krásnom druhom mieste. Dievčatám gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu.

            Mgr. Andrea Fojtíková

          • Kritické myslenie – workshop

          • 16. 5. 2018
          • 15.mája mali študenti 2.C triedy príležitosť absolvovať seminár – workshop zameraný na získanie zručnosti kriticky myslieť.

            Na školu prišli lektori kritického myslenia p. Ján Markoš a Ondrej Gažovič. Sú to autori viacerých príručiek o kritickom myslení a práci s informáciami. Pre stredné školy ponúkajú semináre, na ktorých sa snažia aktívnou metódou rozhovorov a cvičení ukázať študentom zásady kritického myslenia, ukázať im hlavne význam schopnosti kriticky myslieť pre ich každodenný osobný aj občiansky a spoločenský život.

            Obidvaja lektori sú výraznými osobnosťami, majú za sebou zaujímavý životný príbeh z ktorého čerpajú príklady aj pre diskusiu so študentmi. Sú uveriteľní, inšpirujúci a dokázali študentov na deväťdesiat minút zaujať a „prinútiť“  ich aktívne počúvať a kriticky myslieť.

            Spätná väzba od študentov a študentiek bola pozitívna a tak sa pokúsime aj v budúcnosti podobný workshop na našu školu priniesť. A výsledok?

            Čo je kritické myslenie? 

            Zručnosť zdvorilého pochybovania, ktorému sa je potrebné učiť a uplatňovať ho po celý život.

        •  23. ročník memoriálu Jesenského
          • 23. ročník memoriálu Jesenského

          • 16. 5. 2018
          • Vo štvrtok 10. mája 2018 zorganizovalo Gymnázium Martina Hattalu už 23.ročník volejbalového turnaja študentiek stredných škôl pod názvom Memoriál J. Jesenského.

            Po úvodnom príhovore riaditeľa školy Mgr. Štefana Kristofčáka, ktorý turnaj otvoril a pripomenul jeho históriu, sa zúčastnené družstvá pustili do súťaženia. Systém turnaja, kde hrá “ každý proti každému“ je najspravodlivejší a pri účasti štyroch družstiev aj časovo zvládnuteľný.

            Po štyroch hodinách plných volejbalových zápasov dospel turnaj k svojmu záveru. Organizátori spočítali výsledky a na slávnostnom vyhodnotení turnaja odovzdali zúčastneným družstvám diplomy a putovný pohár.

            Napriek tomu, že sa našim dievčatám nedarilo podľa predstáv, chceme im za reprezentáciu školy poďakovať.   Vďaka ziež patrí  všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na úspešnej organizácii tohto tradičného turnaja 

            Konečné poradie: 

            1. Gymnázium A. Bernoláka Námestovo
            2. Gymnázium Tvrdošín
            3. Gymnázium P.O. Hviezdoslava Dolný Kubín
            4. Gymnázium M. Hattalu Trstená

             

            Fotografie zo súťaže nájdete aj vo fotogalérii

        • Ekonomická olympiáda – 3. miesto Tomáša Ťapáka na Slovensku
          • Ekonomická olympiáda – 3. miesto Tomáša Ťapáka na Slovensku

          • 16. 5. 2018
          • V tomto školskom roku sa uskutočnil prvý ročník ekonomickej olympiády. Organizoval  ju INESS - Inštitút ekonomických a spoločenských analýz.

            Súťaž prebiehala trojkolovo – školské kolá formou on-line testovania, krajské a celoslovenské kolo bolo organizované prezenčnou formou. Študent maturitného ročníka našej školy Tomáš Ťapák bol úspešný na krajskom kole a ako jeho víťaz postúpil do celoslovenského finále, ktoré sa konalo na Ekonomickej univerzite v Bratislave 26.apríla 2016 za účasti 50-tich najlepších riešiteľov krajských kôl z celého Slovenska.

            V prvej časti finále písali všetci účastníci test a najlepší desiati postúpili do užšieho finále, ktoré určilo konečné poradie a tiež víťaza. Tomášovi sa v teste nedarilo podľa jeho predstáv, ale do užšieho finále postúpil ako piaty v poradí. Vďaka najlepšej ústnej odpovedi v užšom finále sa posunul  na celkové tretie miesto.

            K tomuto výsledku Tomášovi gratulujeme, ďakujeme mu za úspešnú reprezentáciu nielen seba, ale aj nášho gymnázia a dúfame, že v budúcom roku sa nájdu jeho nasledovníci.

            Viac informácií o priebehu ekonomickej olympiády  a fotky z nej nájdete na linkoch:

            http://iness.sk/sk/pozname-najlepsich-mladych-ekonomov-ekonomky-na-slovensku

            http://iness.sk/pozname-finalistov-ekonomickej-olympiady

            http://ekonomickaolympiada.sk/

        • Družobná návšteva zo Španielska
          • Družobná návšteva zo Španielska

          • 3. 5. 2018
          • V dňoch 4. – 9. apríla navštívili našu školu žiaci zo španielskeho mesta Molina de Aragón v rámci výmenného pobytu s našou školou. Lenže je v tom háčik - komunikáčným jazykom tejto výmeny je angličtina.

            21 študentov zo Španielska zažilo u nás krásne zážitky z výletov a akcií po Orave a okolí, ktoré im pripravili naši študenti. Boli to najmä návšteva Oravského hradu, Múzea oravskej dediny, Demänovskej jaskyne Slobody, koncentračného tábora Osvienčim a poľských miest Zakopane a Krakov.

            K ich zážitkom môžeme pripísať učenie sa slovenčiny, maľbu na sklo v Zuberci, výrobu keramiky a mnoho ďalších. Táto výmena nám nesprostredkovala len lepšiu znalosť anglického jazyka, ale umožnila nám aj získať veľa nových priateľov.

            Veľká vďaka patrí našim učiteľkám angličtiny a tiež  sponzorom. Už sa nemôžeme dočkať júna, kedy do Španielska poletíme my.