• Pytagoriáda

          • 21. 12. 2018
          • Dňa 13.12.2018 na našej škole prebehlo školské kolo matematickej súťaže Pytagoriáda. Tohto kola sa zúčastnilo 20 študentov z Primy, Sekundy a Tercie.

            Úspešnými riešiteľmi sú:

            Prima: DUDOVÁ Cynthia, LISS Matej, GIBASOVÁ Martina

            Sekunda: KUBIŠOVÁ Jank, PUK Pavol, BENICKÁ Barbora

            Tercia: PISOŇ Alex

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a všetkým študentom ďakujeme za účasť

            PK MAT

        • Viedeň – moderné mesto, ktoré dýcha slávnou históriou
          • Viedeň – moderné mesto, ktoré dýcha slávnou históriou

          • 21. 12. 2018
          • Dňa 7. decembra 2018 sme sa zúčastnili exkurzie do Viedne.

            Ako by som opísal Viedeň ? Je to mesto, kde sa prelínajú prekrásne barokové stavby z čias Márie Terézie s prvkami modernej architektúry. Je to mesto, ktoré je pripravené na návaly turistov z celého sveta a napriek tomu sa tam človek necíti stiesnene. Možno kvôli jej rozľahlosti, možno kvôli tomu, že sme neprišli cez víkend. Je to rozhodne mesto, ktoré sa oplatí vidieť.

            Naša exkurzia pozostávala z návštevy prírodovedného a umeleckohistorického múzea a prechádzky po vianočnom trhu. Tieto múzeá, stojace oproti sebe, tvoria jeden kolosálny komplex a vyzerajú úplne totožne. Nachádzajú sa na rozľahlom námestí, v ktorého strede sa týči impozantná socha Márie Terézie, zákonodarkyne Rakúsko-Uhorska. Vkročil som dovnútra a pozrel dohora. A skoro onemel. Na klenutých stropoch boli nádherné maľby a ornamenty, mnohé pozlátené. Celé múzeum na mňa urobilo dojem a cítil som sa tam ako v obrovskom paláci s mnohými komnatami s vystavenými exponátmi. Ich počet mi vyrazil dych. Počnúc meteoritmi, ktoré vážili 300 kilogramov, cez kostry dinosaurov so zubami ostrými ako dýky, početnými fosíliami a skamenelinami, až po hroty kopijí, s ktorými hádzal praveký človek pri love koristi. V historickom múzeu som skákal od radosti, keď som videl sochy egyptských panovníkov, rímskych cisárov a bohov a bohýň tamojšieho sveta. Mnohé mali obité tváre a podpísal sa na nich zub času, čo im iba pridávalo na dôstojnosti. Tie sochy mali tisíce rokov, človek si pri nich uvedomí malosť a krátkosť svojej existencie. Potešili ma podrobné popisy v dvoch jazykoch pri každom exponáte a interaktívne tablety, pri ktorých si technickí nadšenci môžu hľadať bližšie podrobnosti. Z múzeí som si odniesol množstvo nových poznatkov a krásne fotografie, pri ktorých budem neskôr s nostalgiou spomínať na tento výlet.

            Vianočné trhy, ikonicky ležiace pod majestátnou budovou hlavnej radnice mesta, ktorá vyzerala ako katedrála v Santiagu de Compostela, boli prekvapivo malé a útulné, čo vnímam ako veľké pozitívum. A boli aj neuveriteľne drahé, čo už ako pozitívum nevnímam. Dať za malú čokoládovú šišku štyri eurá, ak iba o čosi horšiu kúpime v supermarkete za tridsať až sedemdesiat centov, to treba predýchať. Cenu prekrásnych vianočných ozdôb a pekne zdobených medovníčkov radšej nebudem spomínať. Napokon, po šiestich hodinách cestovania v autobuse a únavného prezerania múzeí ľudia neriešia cenu cukroviniek, ktoré, mimochodom, vyzerali skvele a boli vynikajúce. Typická vianočná atmosféra bola dokonalá. Všade rozvoniavajúci punč, trblietavé svetielka, tmavozelené girlandy lemujúce každý stánok...Chýbali už iba jemné snehové vločky. Ale to rakúskym úradom, ktoré celkom iste vedia ovplyvniť aj počasie, dokážem odpustiť.

            Cestou domov sme sa stavili aj v nákupnom centre Eurovea v Bratislave, na ktoré sa mnohí tešili asi najviac. Mnohých, ktorí boli zarazení z vysokých cien vo Viedni, chytila nákupná horúčka. Je príjemné potešiť blízkych krásnym darčekom a aj predvianočné nakupovanie je nádherná súčasť týchto sviatkov, na ktoré sa všetci tešíme. Aj z tejto časti výletu si odnášam množstvo vnemov a spomienok.

            Čo viac dodať ? Veľké ďakujem patrí profesorom,  profesorkám a všetkým, ktorí sa podieľali na organizovaní tejto školskej akcie. Ako študenti môžeme cestovať, vidieť svet, spoznávať nové krajiny a miesta...Každá takáto skúsenosť je veľmi obohacujúca a prispieva k tomu, že sa stávame rozhľadenejšími a múdrejšími.

             Či už navštívite Viedeň pred Vianocami alebo v lete, toto mesto má čo ponúknuť. A som veľmi rád, že som ho mohol navštíviť.

            (Viliam Roziak, Sexta)

        • Červené stužky
          • Červené stužky

          • 5. 12. 2018
          • Dňa 28.11.2018 sa naša škola zapojila do 12.ročníka kampane Červené stužky, ktoré sú symbolom boja proti AIDS. Cez veľkú prestávku sme vytvorili živú červenú stužku so žiakmi 4.C, 4.E a so žiakmi  druhých ročníkov. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do tejto kampane a nosili červenú