• NÁBOJ JUNIOR

          • 17. 12. 2019
          • Dňa 22.11.2019 sa na našej škole konalo oblastné kolo matematicko – fyzikálnej súťaže NÁBOJ JUNIOR. Tejto súťaže sa zúčastňujú štvorčlenné družstvá zložené zo žiakov 6. – 9. ročníka ZŠ a 1. – 4. ročníka OG.

            Tento rok sa Náboja zúčastnilo 15 tímov a našu školu reprezentovali dva, zložené zo žiakov Tercie a Kvarty. Družstvá našej školy sa v silnej konkurencii nestratili a obsadili pekné 4. a 6. miesto. O hladký priebeh súťaže sa postarali študenti vyšších ročníkov, za čo sa im chceme poďakovať.

            Za skvelú reprezentáciu školy ďakujeme a gratulujeme všetkým našim súťažiacim.

            PK MAT

          • PYTAGORIÁDA

          • 17. 12. 2019
          • Minulý týždeň 11. 12. 2019 prebehlo školské kolo matematickej súťaže PYTAGORIÁDA určenej žiakom základných škôl a nižších ročníkov osemročného gymnázia.

            Medzi úspešných riešiteľov kategórie P6 (prima) patria Lukáš Brnušák, Jakub Šurin, Matúš Bodnár, Vanesa Parižová a Hana Lukáčová.

            V kategórii P8 (tercia) sa medzi úspešných riešiteľov prebojovali Richard Scholtz a Janka Kubišová

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a úspešným riešiteľom gratulujeme.

                                                                                                                                                                         PK MAT

          • Matematická olympiáda

          • 17. 12. 2019
          • Dňa 10.12.2019 sa konalo školské kolo matematickej olympiády kategória A, v ktorej súťažia študenti 3. a 4. ročníka ŠG a 7. – 8. Ročníka OG.

            Tento rok sa zapojili 12 študentov. Medzi úspešných riešiteľov a možných postupujúcich do krajského kola ( určuje komisia KK ) patria Adam Furdek, Samuel Pafčo, Dávid Števaňák, Andrej Brnušák, Peter Franček (všetci III.A) a Patrik Kočan (sep.)

            Všetkým súťažiacim ďakujeme a úspešným riešiteľom gratulujeme.

                                                                                                                                                                         PK MAT

          • Olympiáda v španielskom jazyku

          • 13. 12. 2019
          • Dňa 11.decembra 2019 sa konalo školské kolo Olympiády v španielskom jazyku. Aj napriek tomu, že v nebilingválnej sekcii nemá španielčina silnú pozíciu, sme radi, že žiaci o olympiádu prejavili záujem.

            Výhercom gratulujeme a držíme palce v krajskom kole, kde postupujú víťazi prvých a druhých miest. Krajské kolo sa bude konať 10. februára 2020 v GMH Trstená.

            Výsledky:

            Kategória A:

            1. Šurinová Paulína, 2.A
            2. Masláková Veronika, 2. C
            3. Kelušiaková Zuzana, 2. C

            Kategória B:

            1. Tomkuliaková Romana, 3. B

            Kategória C:

            1. Kluchtiaková Romana, 4. B
            2. Kubášková Soňa, 4. B

            Kategória D:

            1. Sirotová Angelika, 5. D
            2. Polečová Martina, 5. D
            3. Grísová Nikola, 3. D

            PK ŠPJ

        • Olympiáda ľudských práv
          • Olympiáda ľudských práv

          • 11. 12. 2019
          • V piatok 6.decembra 2019 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády ľudských práv. Päť študentiek a traja študenti prejavili záujem o ľudsko – právnu olympiádu. 

            Školské kolo pozostávalo z dvoch častí – vedomostného testu a riešenia modelovej situácie či prípadovej štúdie. Váha obidvoch častí súťaže vo výslednom hodnotení bola  mierne v prospech ústneho prejavu. Najcennejšia na olympiáde ľudských práv je vždy diskusia k jednotlivým témam, kde sa preukážu nielen vedomosti, ale aj postoje jednotlivých súťažiacich, ktoré si musia obhájiť v diskusii s porotou a spolužiakmi. 

            Po vyhodnotení celej súťaže, jej obidvoch častí,  sme spoznali  tohtoročných víťazov. Ďakujeme  všetkým študentom a študentkám za účasť, víťazom gratulujeme a postupujúcim držíme palce v reprezentácii našej školy na na krajskom  kole.

            1.miesto: Michal Ťapák (3.C)
            2.miesto: Patrik Kočan (Sep)
            3.miesto: Terézia Kanderková (3.C)

            pk spoločensko – vedných predmetov

          • Vianočná Viedeň

          • 11. 12. 2019
          • V Piatok 6. decembra 2019 sa žiaci niektorých tried nášho gymnázia zúčastnili exkurzie do Viedne.  Po príchode do Vedne sme navštívili prírodno-historické múzeum, ktoré nás očarilo nielen prepracovaným interiérom,  ale aj rozmanitým množstvom exponátov.

            Naše kroky ďalej viedli na vianočné trhy, ktoré nám prostredníctvom svetielok, hudby a vyzdobených stánkov priblížili čas Vianoc. Tu sme mali možnosť ochutnať vianočný punč, či iné viedenské špeciality.  Ďalej nasledovala prehliadka Viedne spojená s obhliadkou unikátneho Dómu sv. Štefana, ktorý nás očaril svojou majestátnosťou a cik-cak vzorom na streche.

            Pobyt vo Viedni sme ukončili návštevou umelecko-historického múzea, v ktorom sme mali možnosť obdivovať obrazy svetoznámych maliarov.  Náš výlet sme ukončili nákupmi a oddychom v nákupnom centre Eurovea v Bratislave. Výlet sa nám veľmi páčil, cestu sme si  spríjemnili spevom a dobrou náladou.

            Určite odporúčame. 

             Žaneta IV.A

        • SantaBus 2019
          • SantaBus 2019

          • 11. 12. 2019
          • SantaBus sa po roku opäť vracia na cesty a prichádza aj k nám. Nechajte sa uniesť čarom Vianoc, snov a splnených želaní a vychutnajte si skvelú atmosféru. Vydajte sa na cestu fantázie, ktorá je nepochybne zážitkom pre deti, ale aj dospelých. Okrem Santu budú v autobuse tiež rozprávkové postavičky, pošta pre deti, atď. (viac na www.santabus.sk)

          • Exkurzia NBS a NRSR

          • 11. 12. 2019
          • Dňa 19. 11. 2019 sa študenti našej školy zúčastnili zábavno-edukačnej exkurzie v Bratislave. Navštívili sme Národnú banku Slovenska, kde sme sa zúčastnili prednášky týkajúcej sa tém, ako sú bankové produkty, platobné karty a bezpečnosť na internete, za ktorými nasledoval krátky zábavný kvíz.

            Exkurzia pokračovala prechádzkou starým mestom cez Námestie slobody, okolo Prezidentského paláca až k Národnej rade. Študenti mali možnosť prezrieť si z blízka Bratislavský hrad, ale aj stožiar pred Národnou radou a výhľady na Dunaj a Bratislavu.

            Parlamentom nás sprevádzal pán Ľubomír Adamišin, ktorý nám ukázal symboly Slovenskej republiky, bustu M. R. Štefánika , ktorý vyhral anketu Najväčší Slovák. Taktiež nám predstavil sériu siedmich malieb na drevených platniach, ktoré zdobia vchod do rokovacej sály. Počas výkladu a prehliadky  sme mali mimoriadnu príležitosť stretnúť sa s pani ministerkou Gabrielou Matečnou, ktorá s nami krátko diskutovala.

            Prehliadku parlamentu sme zakončili na balkóne v rokovacej sále, kde sa konala diskusia s pánom poslancom Igorom Janckulíkom. Študenti sa pýtali mnoho otázok, na ktoré im pán poslanec veľmi rád odpovedal. Celú exkurziu sme zakončili v nákupnom centre, po ktorom nás čakala dlhá cesta domov.

            Romana Miková

        • Ocenenie študentky GMH
          • Ocenenie študentky GMH

          • 2. 12. 2019
          • Dňa 28.11.2019 sme sa zúčastnili  milej slávnosti, ktorú pripravil náš zriaďovateľ  OÚ v Žiline - odbor školstva. Boli udelené ocenenia  žiakov za mimoriadne zásluhy počas štúdia na škole. Medzi 20 ocenenými bola aj naša žiačka Martina Polečová, ktorá je študentkou 5.ročníka  v bilingválnej slovensko – španielskej sekcii .

            Martinka  sa pravidelne zapája do umeleckých súťaží vyhlasovaných Španielskym veľvyslanectvom v Bratislave. Dosahuje vynikajúce výsledky nielen v domácich, ale aj v medzinárodných súťažiach o čom svedčia udelené ceny za 1.a 2. miesto v súťaži Fotomontaje.
            Spolupracovala na dizajne Almanachu, ktorý naša škola vydala pri príležitosti 20.výročia bilingválnej slovensko – španielskej sekcie, kde navrhla obálku Almanachu.

            Svoju mimoriadnu kreativitu preukazuje v rôznych sférach školského i osobného života. Je aktívnou členkou hliadky zdravotníkov pri SČK a pomáha pri organizovaní odberu krvi  - Kvapka krvi.

            Martinke srdečne blahoželáme a tešíme sa na jej ďalšie výtvory.