• ERASMUS+ PRVÁ MOBILITA V RÁMCI PROJEKTU - VÝCHOVA K PODNIKAVOSTI V EURÓPSKEJ ŠKOLE - CASOLI (TALIANSKO)
          • ERASMUS+ PRVÁ MOBILITA V RÁMCI PROJEKTU - VÝCHOVA K PODNIKAVOSTI V EURÓPSKEJ ŠKOLE - CASOLI (TALIANSKO)

          • 29. 10. 2021
          • V dňoch 09.10. 2021 - 16.10. 2021 sme sa my šiesti, zapojení do projektu Erasmus+ Výchova k podnikavosti v európskej škole, zúčastnili mobility v partnerskej škole Algeri Marino v talianskom mestečku Casoli. Po dvoch dňoch spoznávania najznámejších pamiatok metropoly Talianska sme sa presunuli do mestečka Fara San Martino, ktoré je súčasťou národného parku Maiella. Mesto je takisto známe ako „La casadella Pasta“ - “Domov cestovín”. Pri každej večeri sme sa presvedčili, že je tak pomenované právom.

            V pondelok ráno sme sa po raňajkách vydali do školy, ktorá sa nachádzala v už spomínanom historickom meste Casoli. V škole nám partneri z Grécka, Portugalska a Belgicka predstavili svoje školy i krajiny odkiaľ pochádzajú. Dozvedeli sme sa veľmi zaujímavé informácie, či už o školskom systéme, alebo o prírodných a historických pamiatkach, ktoré ukrývajú. Nasledovala prehliadka historickej časti mesta Casoli, kde sme si pozreli administratívne domy z čias druhej svetovej vojny. Takisto sme navštívili miestne archeologické múzeum, kde nám dobrovoľníci predviedli svadobné zvyky typické pre túto oblasť Talianska - od pytačiek, cez hostinu až po svadobnú veselicu. Bolo to veľmi zábavné a všetci sme si to užili.

            Druhý deň sme navštívili továrne na výrobu cestovín, korenín, ale aj olivového oleja. Na vlastné oči sme sa presvedčili, ako vyzerá úspešné podnikanie v praxi.

            V stredu sme sa vydali navštíviť známu turistickú dedinku Roccascalegna, nad ktorou sa týči nádherný historický hrad. Aj tu nás čakalo milé prekvapenie - stali sme sa súčasťou dobového predstavenia. Dozvedeli sme sa, že sa tu natáčalo aj filmové spracovanie známeho románu Meno Ruže. Neskôr sme navštívili historické centrum, miestne divadlo a v neposlednom rade aj Medvedie múzeum. Naša cesta pokračovala do neďalekého mestečka, kde sme si pozreli starobylú katedrálu a miestne múzeum. V múzeu na nás čakali miestni umelci, ktorí nás zasvätili do ich práce. Mohli sme si tak vyskúšať prácu na hrnčiarskom kruhu, vytesávanie do skaly a vytváranie a následná aplikácia potlače na látky. Deň sme zakončili večerou v hoteli s našimi talianskymi kamarátmi.

            Na nasledujúce ráno sme sa veľmi tešili. Vybrali sme sa totiž do nádherného mesta Vasto neďaleko morského pobrežia. Cestou sme navštívili tajomný kláštor s krásnymi záhradami. Po príjazde do mesta sa od nás naši učitelia odpojili a ich kroky smerovali do pobočky projektov Erasmus+. My sme si zatiaľ s veľmi príjemnou a milou sprievodkyňou prezreli mestečko. Tunajšia katedrála, atmosféra mesta a výhľad na more nám okamžite prirástli k srdcu.

            Náš posledný deň sme odštartovali v škole, kde sme mali prednášku s rôznymi známymi a inšpiratívnymi  novinármi, či podnikateľmi z Talianska. Spomedzi všetkých týchto talentovaných ľudí nás najviac oslovil a inšpiroval pán Ernesto Sirolli, známy rečník a školiteľ, ktorý pôsobí v kalifornskom Sillicon Valley. Dozvedeli sme sa veľmi veľa užitočných informácií, ktoré nám pomôžu nielen pri podnikaní, ale aj v živote. Medzi posledné aktivity patrila prehliadka vo firme, ktorá sa zameriavala na mrazenie a skladovanie potravín, využívaním obnoviteľných zdrojov zo solárnych panelov. Nasledovala návšteva miestneho známeho vinárstva Spinelli, kde sme sa presvedčili, že aj malý rodinný podnik môže byť úspešný a známy široko ďaleko. Večer  sme sa rozlúčili s našimi kamarátmi z partnerských krajín a ráno sme sa vydali na cestu do Ríma, kde sme naše  putovanie ukončili prehliadkou Baziliky sv. Petra a slávnej Fontány di Trevi. Unavení, ale plní zážitkov sme šťastne prileteli domov.

            Všetky tieto prehliadky, prednášky a návštevy nás určite inšpirovali a veľa nás naučili. Sme vďační, že sme sa mohli stať súčasťou tohto výnimočného projektu. Veľmi pekne ďakujeme aj našim pani profesorkám - p. prof. Števuliakovej a p. prof. Zbojovej, ktoré s nami celý tento výlet zvládli. Tešíme sa na ďalšie dobrodružstvá.

        • Medzinárodný deň školských knižníc
          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • 25. 10. 2021
          • 25. október bol aj tento rok dňom školskej knižnice v našej škole. Pre žiakov nižších ročníkov osemročného gymnázia si PK SJL pripravila zaujímavé aktivity. Žiaci si priniesli do školy svoje obľúbené knihy, ktoré po kreatívnej príprave predstavili spolužiakom v triede. Každá trieda strávila jednu hodinu v školskej knižnici, kde podľa pripravených indícií hľadali rozličné knihy. Za svoju prácu boli všetci odmenení sladkosťou, ktorú im pripravili naše šikovné kolegyne, a magnetkou s logom GMH.

            Je nám veľmi ľúto, že najmladší žiaci osemročného gymnázia sa pre domácu karanténu nemohli podujatia zúčastniť.

        • Ocenenie pre RNDr. Ladislava Birása
          • Ocenenie pre RNDr. Ladislava Birása

          • 8. 10. 2021
          • Blahoželáme k významnému oceneniu - k udeleniu čestného titulu „ doctor honoris causa“  pre nášho bývalého kolegu stredoškolského profesora pána

            RNDr. Ladislava Birása

            Oznamujeme  širokej verejnosti, terajším aj bývalým kolegom i absolventom Gymnázia Martina Hattalu v Trstenej, že 24. júna 2021 Vysoká škola DTI v Dubnici nad Váhom udelila nášmu bývalému stredoškolskému profesorovi, výbornému a dlhoročnému učiteľovi predmetov chémia a biológia na našej škole pánovi

            RNDr . Ladislavovi Birásovi čestný titul „doctor honoris causa" (v skratke „ Dr.h.c.“) 

            za jeho celoživotnú záslužnú pedagogickú činnosť, neúnavnú prácu s talentovanou mládežou, vytváranie priestoru a podmienok na osobnostný a vedecký rast žiakov a za šírenie humanizmu.

            K získaniu tohto významného ocenenia Vám pán RNDr. Ladislav Birás,  Dr.h.c. v mene Gymnázia Martina Hattalu v Trstenej srdečne blahoželáme.

            Toto ocenenie si za vyše 40-ročnú kvalitnú pedagogickú prácu  na našej škole plne zaslúžite.