• Silná ruka 2023

          • 30. 3. 2023
          • Dňa 24.3. sa uskutočnili v Dolnom Kubíne Majstrovstvá Slovenska v pretláčaní rukou stredných škôl .

            Pekný úspech dosiahol Benjamín Vakula z 1.D triedy, ktorý obsadil 2.miesto v kategórii do 80 kg.

            Gratulujeme a prajeme ešte veľa podobných úspechov.

          • ...za knihami a umením

          • 21. 3. 2023
          • Dňa 15.2 sa triedy 4.A a oktáva vydali na bádanie za knihami a umením. Začiatkom dňa sme navštívili Oravské múzeum a Čaplovičovu knižnicu v Dolnom Kubíne, kde sme sa o spisovateľovi P.O.Hviezdoslavovi dozvedeli mnoho zaujímavých informácií.

            V knižnici sme mali možnosť vidieť knihu s rozmermi len 5x3cm a na vlastné oči sme videli ručne maľovanú tlač. Obsahuje jedinečné originálne kusy kníh a sezónne ju navštevuje veľké množstvo zahraničných milovníkov histórie a literatúry. Za vznikom knižnice stojí V.Čaplovič, ktorý tento fond zostavil celkom sám a zbieranie kníh bola jeho celoživotná vášeň.

            V Dolnom Kubíne sme neobišli ani Hviezdoslavov pamätník a rovno odtiaľ sme navštívili Banskú Bystricu, kde nám sprievodca predstavil Štátnu vedeckú knižnicu.

            Posledným bodom nášho exkurzívneho dňa bolo predstavenie vo Zvolenskom divadle s názvom Posledná večera. Bol to krásne a edukačne strávený deň a za jeho organizáciu vďačíme pani profesorke Kučkovej.

          • COSMOS DISCOVERY

          • 20. 3. 2023
          • Dňa 21.2.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili výstavy COSMOS DISCOVERY v INCHEBE EXPO BRATISLAVA.

            Výstava vás prevedie históriou pilotovaných letov do vesmíru od ich začiatkov až po súčasné a plánované misie.Táto jedinečná výstava vznikla v spolupráci s NASA. Výstava obsahuje stovky originálnych artefaktov z USA a Ruska, ktoré boli vo vesmíre, jedinečnú zbierku skafandrov a skutočné modely vesmírnych lodí, raketoplánov či rakiet. Po výstave si žiaci ešte užili prechádzku po Bratislave.

          • Štúdium v Španielsku

          • 14. 3. 2023
          • V piatok dňa 10. 3. 2023 sa na našej škole uskutočnilo stretnutie s Dávidom Tomečkom. Je to hlavný
            koordinátor agentúry EEA, ktorá sprostredkuje študijné a jazykové pobyty v Španielsku.

            Dozvedeli sme sa nové informácie o možnostiach ako študovať na strednej škole v Málage, vyskúšať si život
            v inej krajine, v nových hostiteľských rodinách, prípadne sa zapísať na dvojtýždenný jazykový kurz
            španielčiny tiež v Málage.

            V prípade záujmu navštívte stránku www.eeapobyt.sk 

          • KRAJSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V NEMECKOM JAZYKU

          • 8. 3. 2023
          • Tento rok sa naši žiaci prebojovali z okresného kola do krajského kola olympiády v nemeckom jazyku v rekordnom počte. A tak malo naše gymnázium v krajskom kole, ktoré sa konalo na Súkromnej Spojenej škole EDUCO, Slanická osada, Námestovo, až 5 reprezentantov.

            Všetci žiaci boli opäť úspešní a postúpili na ústnu časť, v ktorej sa podarilo Vanese Parižovej zvíťaziť v kategórii 1B, a tak nás bude reprezentovať na celoslovenskom kole, preto jej veľmi držme palce.

            Ďakujeme všetkým zúčastnením žiakom, že prejavili záujem o nemecký jazyk, tiež za preukázané vedomosti a hlavne sa vzornú reprezentáciu nášho gymnázia.

            PK NEJ

          • Hviezdoslavov Kubín 2023 - školské kolo

          • 25. 2. 2023
          • Dňa, 23. 2. 2023, sme si opäť pripomenuli nášho veľkého oravského spisovateľa P. O. Hviezdoslava. V podkroví starej budovy sa nám prihovárali recitátori poézie a prózy. Súťaže v umeleckom prednese sa zúčastnilo 40 študentov v troch kategóriách.

            Výsledky školského kola:

            Poézia:

            III. kategória   

            1. miesto:    Tatiana PÁNIKOVÁ, Kvarta
            2. miesto:    Lisa PALČOVÁ, Kvarta
            3. miesto:    Barbora LANĎÁKOVÁ, Kvarta

            IV. kategória    


            1. miesto    Rebeka MOTÝĽ, II. A
            2. miesto    Emma VAVREKOVÁ, Kvinta
            3. miesto    Božena ČAKLOŠOVÁ, I. C

            Cena diváka :   Lisa PALČOVÁ, Kvarta

            Próza

            II. kategória

            1. Agáta ŠTEVULIAKOVÁ, Príma
            2. Martin BENICKÝ, Príma
            3. Julián ŽUFFA, Príma

            III. kategória

            1. Vanesa PARIŽOVÁ, Kvarta
            2. Damián JANÍK, Sekunda
            3. Ľudmila JAGELČÁKOVÁ, Tercia

            IV. kategória

            1. Sára ZOŠŠÁKOVÁ, II. B
            2. Ivana KRÍŽIKOVÁ, I. B
            3. Richard SCHOLTZ, Sexta

            Cena diváka: Sára ZOŠŠÁKOVÁ, II. B

             

            Všetkým recitátorom ďakujeme za krásny umelecký zážitok. Víťazom držíme prsty pri reprezentácii našej školy v ďalších postupových kolách. 

            PK SJL

          • PROJEKTOVÉ STRETNUTIE S LOTYŠMI

          • 23. 2. 2023
          • V dňoch 13.-18. februára 2023 k nám zavítala skupina 6 študentov a 2 učiteľov z partnerskej školy Vidusskola z lotyšského mestečka Adazi. V decembri, keď sme hosťovali partnerov v rámci projektu „Students against extinction“, im vedenie ich školy neumožnilo prísť a tak sme im vyšli v ústrety a zorganizovali sme pre nich dodatočnú mobilitu.

            V prvý deň nášho spoločného programu ich slávnostne privítal pán zástupca Janckulík, lotyšskí študenti nám predstavili svoju školu i svoj pracovný tím. Pre našich študentov si pripravili niekoľko vedomostných kvízov a výhercom odovzdali typické lotyšské cukrovinky. Ženské osadenstvo milo prekvapili krásnymi ružami. Popoludnie strávili poznávaním mesta Trstená. Po prechádzke mestom sa vybrali aj na Bubeník, kam sa museli prebrodiť hlbokým snehom a veľmi sa z toho tešili.

            Na ďalší deň si preverili kondíciu pri športových aktivitách v našej telocvični. Volejbalový turnaj si všetci zúčastnení užili. Po obede v našej školskej jedálni si zahriali svoje mozgové bunky. Pripravili sme pre nich kvíz o včelách i o našom krásnom Slovensku. Nakoniec sa ešte spoločne zahrali stolovú hru Beeble, ktorá bola vytvorená na účely projektu a súťažili aj v skladaní puzzle vytvoreného z loga  projektu SAE. Po krátkom oddychu sa naši študenti s Lotyšmi vybrali hrať bowling a večer zakončili spoločnou večerou v pizzerii.

            Štvrtok sa niesol v duchu relaxovania a spoznávania prírodných krás. Lotyšský tím strávil deň v Oraviciach, kde si vychutnali čaro termálnych prameňov v akvaparku a mohli tiež vidieť kúsok  Západných Tatier počas prechádzky v prírode.

            Posledný deň sme odštartovali opäť v škole. Trieda Kvarta si pre Lotyšov pripravila pestrý program. Na úvod im spoločne zahrali a zaspievali tradičné slovenské ľudové piesne. Potom im predstavili Oravu a jej najzaujímavejšie miesta, priblížili im typické slovenské výrobky, pripravili ochutnávku typických fašiangových šišiek a oblátok. Napokon si Lotyši lámali jazyk na slovenských jazykolamoch a učili sa základné slovenské slovíčka. Naši študenti sa tiež naučili pár lotyšských slov.

            Po tejto príjemnej aktivite sme sa vybrali na Oravský hrad. Študenti boli z hradu ohromení a nevadilo im ani to množstvo schodov, ktoré museli prejsť. Ochutnali naše syrové korbáčiky a mnohí si ich aj zakúpili domov. V Trstenej sme naše spoločné aktivity ukončili obedom a odovzdaním certifikátov za účasť na projektových aktivitách.

            Celý lotyšský tím bol z návštevy u nás nadšený, ďakovali za vrelé prijatie a všetci pevne veríme, že to nebolo naše posledné stretnutie.

             

            Mgr. Marta Števuliaková

            PK ANJ

             

          • VÝMENNÝ POBYT – LA ADRADA

          • 16. 2. 2023
          • Niekoľko kilometrov od hlavného mesta Španielska (Madridu) sa nachádza dedinka La Adrada, kde sídli španielska škola IES Sierra del Valle, s ktorou naše gymnázium tento rok zorganizovalo výmenný pobyt.

            Do výmenného pobytu sa zapojilo 13 žiakov z II.D, u ktorých boli Španieli ubytovaní a ktorí sa o našu zahraničnú návštevu počas celého týždňa od 6. februára 2023 do 13. februára 2023 vzorne starali, prekonávali jazykové i spoločenské bariéry.

            Po španielskych študentov sa vybrali autobusom do Krakova po 4. vyučovacej hodine v pondelok 6. februára. Na letisku ich privítali, spolu s našou lektorkou Anou a španielskym lektorom Miguelom im ukázali mesto Krakov a hneď v úvode zažili aj nezabudnuteľný moment – stratili sa dve Španielky. Našťastie sa po pár minútach našli. Následne sa celá skupinka presunula do Trstenej... a mohlo odštartovať vzájomné spoznávanie sa.

            Keď španielski študenti vystúpili z autobusu, privítala ich bohatá snehová nádielka. Začali sa obhadzovať snehom a guľovať. Bolo to pre nich niečo nové, neobvyklé a kuriózne zároveň. Stretnutie so skutočným snehom bolo totižto pre niektorých po prvýkrát. Po príchode sa rozišli do hosťovských rodín.

            V týždni im naši žiaci pripravili bohatý program:

            • V utorok ich privítali v škole, prezentovali našu školu prostredníctvom videí, ktoré pripravili žiaci II.D triedy, zaspievali ľudovky, naučili ich pár krokov z našej folklórnej tradície a nakoniec prezentovali divadelné predstavenie, s ktorým sa siedmi žiaci II.D úspešne prezentovali aj na Divadelnom festivale v Banskej Bystrici týždeň dozadu (2. – 3. februára 2023).
            • Streda bola venovaná našim termálnym prameňom v Oraviciach, ktoré boli pre Španielov zábavným a výnimočným zážitkom: okúpať sa v teplých prameňoch a zároveň sa aj vyblázniť v snehu Španieli nepoznajú. Slováci však zostali veľmi prekvapení, keď práve Španieli boli tí, ktorí sa prví začali doslova hádzať do snehu.
            • Štvrtok sa opäť vybrali do Poľska, do Zakopaného, kde mali možnosť navštíviť najväčší ľadový labyrint na svete, rozprávkové postavičky z ľadu v ľadovom hrade a samotné mesto. Niektoré Španielky sa rozhodli preskúmať Zakopané na vlastnú päsť – v meste tancovali na hlavnej ulici Macarenu, prilákali divákov a dokonca si aj zarobili nejakých pár zlotých.
            • V piatok sa španielska návšteva vybrala do Oravského Podzámku, kde mali možnosť obdivovať našu dominantu Oravský hrad. Čarovný okamih z hradu sa nečakane zmenil na trojhodinové mrznutie a čakanie na autobus, ktorý mal cestou naspäť nejaké problémy, našťastie bez žiakov. Z toho dôvodu sa nakoniec ani nekonala návšteva Zuberca a skanzenu, kde mala spolužiačka pripravený bohatý program a známe slovenské šišky.
            • Víkend bol venovaný rodinám a každý žiak pripravil pre Španielov pozoruhodný program – niektorí išli na ples, na karneval, iní sa lyžovať, korčuľovať, sánkovať, pozrieť kone na Edyho ranč a známy Rio de Klin, previezť sa na oravskej železničke. Dokonca niektorí predsa len išli do Zuberca do skanzenu a Belianskej jaskyne.

            Veríme, že žiaci zo Španielska u nás nemrzli, naša krajina, program a pobyt sa im páčili a že aj naši žiaci sa budú dobre cítiť v ich krajine a rodinách, kde majú v pláne vyraziť v dňoch od 19. apríla 2023 do 26. apríla 2023.

            Ďakujeme našim španielskym vyučujúcim za pomoc, priebeh a organizáciu výmenného pobytu.

            Janka Paľová,
            PK španielskeho jazyka

          • OLYMPIÁDA V ŠPANIELSKOM JAZYKU

          • 14. 2. 2023
          • Dňa 13. februára 2023 sa na pôde Gymnázia Martina Hattalu v Trstenej konalo Krajské kolo Olympiády v španielskom jazyku, ktoré zabezpečuje po odbornej stránke krajská komisia OŠJ a organizačne naša škola.

            Tento rok sa do olympiády zapojili 15 žiaci zo štyroch škôl Žilinského kraja Gymnázium Martina Hattalu, Gymnázium V. P. Tótha z Martina a dve školy zo Žiliny: Gymnázium Veľká Okružná a Bilingválne gymnázium.

            Súťaž pozostávala z písomnej a ústnej časti. Súťažilo sa v 4 kategóriách. Z každej kategórie postupuje jeden žiak ktorý dosiahol úspešnosť minimálne 50% do celoštátneho kola, ktoré sa uskutoční prezenčne 21. marca 2023 v Bratislave.

            Z našej školy sa olympiády zúčastnili 4 žiaci:-

            • v kategórii A: Jakub GONDA z II.C získal 3. miesto
            • v kategórii B:  Adriána PARIŽOVÁ zo Septimy získala 1. miesto
            • v kategórii D:  Erik PŇAČEK z II.D a Klára KORMAŇÁKOVÁ zo IV.D, ktorá získala 3. miesto

            Úspešnosť minimálne 50%  získali na olympiáde všetci, preto SÚŤAŽIACIM GRATULUJEME.

            Do celoštátneho kola postupuje Adriána PARIŽOVÁ zo Septimy, ktorej v marci držímepalce.

            Janka Paľová

          • Silná ruka stredoškoláka

          • 10. 2. 2023
          • Dňa 8. 2. 2023 sme sa zúčastnili súťaže Silná ruka stredoškoláka. Súťaž sa konala na gymnáziu v Námestove a reprezentovali nás traja žiaci. Z 2.D Nina Mičáňová, ktorá si bola vyskúšať súťažnú atmosféru a dvaja úspešnejší žiaci Adam Gavalda 1.B, ktorý skončil na 2. mieste a 1.miesto vybojoval Benjamín Vakula z 1.D. Obaja boli v kategórii nad 15 rokov do 80kg a obaja postúpili na krajské kolo v Revúcej.

            Gratulujeme a držíme im palce.

            Mgr. Fojtíková

          • Deň otvorených dverí na GMH

          • 10. 2. 2023
          • Dňa 31. 1. 2023 sa na našej škole uskutočnil Deň otvorených dverí. S radosťou sme privítali  návštevníkov za zvukov ľudovej hudby, o ktorú sa postarali študenti nášho gymnázia. Po milom uvítaní už na nich čakali dievčatá, ktorých úlohou bolo sprevádzať záujemcov po škole.

            Prehliadka školy začínala vo vestibule, kde si mohli nazrieť do bufetu  a potom sa presunuli do učebne informatiky, kde im bola predstavená výučba tohto predmetu ako aj praktické ukážky práce študentov informatiky. Ďalej na nich čakal slovenský jazyk a vynovená školská knižnica, na ktorú sme veľmi hrdí. Na dvoch poschodiach starej budovy  boli rozmiestnené predmety matematika, fyzika, biológia a chémia. Návštevníci si vypočuli, ako sa pracuje na jednotlivých predmetoch, vyskúšali si pripravené kvízy, pokusy a presunuli sa na tretie poschodie, kde je študentom sprístupnená kaplnka po celý školský rok.

            Potom nasledoval presun do novej časti budovy, kde im na prízemí  boli ukázané šatne, jedáleň a čakali  tam na nich vyučujúci nemeckého jazyka, aby im viac porozprávali o možnostiach štúdia a ich aktivitách. Na prvom poschodí im bola predstavená aj forma 8-ročného štúdia na našej škole a popritom aj štúdium geografie a náuky o spoločnosti. Na druhom poschodí bol predstavený anglický jazyk, projekty Erasmus a predmet aplikovaná ekonómia – ako začať podnikať.

            Na treťom poschodí sa rozkladá španielske bilingválne gymnázium, ktoré tento rok oslavuje 25. výročie jeho založenia. Návštevníci si mohli prezrieť učebne, porozprávať sa s lektormi a dozvedieť sa tak viac o aktivitách tejto sekcie.

             Na záver sa presunuli do našej vynovenej telocvične, kde si mohli pozrieť aj priestory gymnastickej učebne, posilňovne a šatní.

            Teší nás záujem návštevníkov, ktorí si prišli pozrieť našu školu, či už zo strany rodičov, ale aj študentov. Ďakujeme za návštevu a tešíme sa na tých, ktorých naša škola zaujala a veríme, že v septembri prekročia brány našej školy.

            Mgr. Fojtíková Andrea

            výchovný poradca

          • Dejepisná olympiáda - okresné kolo

          • 8. 2. 2023
          • Dňa 8. 2. 2023 sa žiaci našej školy Jakub Dedinský, Damián Janík – sekunda, Alžbeta Kabáčová a Peter Žofaj - tercia, zúčastnili okresného kola v Dejepisnej olympiáde.

            Najlepšie sa darilo Jakubovi Dedinskému, ktorému o jeden bod ušlo víťazstvo a vo svojej kategórii obsadil 2. miesto a postúpil do krajského kola, ktoré sa uskutoční v Martine.

            Aj ostatným žiakom sa darilo a len o par bodov im ušiel stupeň víťazov. Všetkým blahoželám a ďakujem za reprezentáciu našej školy a želám úspech na krajskom kole.

            Mgr. Peter Žofaj

          • Biblická olympiáda- Školské kolo

          • 5. 2. 2023
          • Víťazi školského kola:

            Kategória ZŠ:

            • Tatiana Pániková Kvarta
            • Vanesa Parížová Kvarta
            • Kristián Gazdík Kvarta

            Kategória SŠ:

            • Rebeka Motýľ 2.A
            • Tímea Kubicová 4.C
            • Tímea Malatinková 4.C

            Všetkým gratulujeme a želáme veľa úspechov na okresnom kole!

          • PYTAGORIÁDA – školské kolo.

          • 2. 2. 2023
          • Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci z prímy, sekundy a tercie zúčastnili školského kola matematickej súťaže Pytagoriáda.

            Medzi úspešných riešiteľov v jednotlivých kategóriách patria:

            kat. P6 - PRIMA

            BENICKÝ Martin – 1. miesto

             

            kat. P7 - SEKUNDA

            DEDINSKÝ Jakub – 1. miesto

            LEGINUS Timotej – 2. miesto

             

            kat. P8 - TERCIA 

            KABÁČOVÁ Alžbeta – 1. miesto

            ŽOFAJ Peter – 2. miesto

            BARNAS Lukáš – 3. miesto

            JAGELČÁKOVÁ Ľudmila – 4.-5. miesto delené

            UHER Šimon – 4.-5. miesto delené

             

            Úspešným riešiteľom gratulujem a všetkým riešiteľom ďakujeme za účasť a reprezentáciu školy.

                                                                                                                                                                         PK MAT

          • OKRESNÉ KOLO OLYMPIÁDY V NEMECKOM JAZYKU

          • 22. 1. 2023
          • V stredu 18.01.2023 sa naši žiaci zúčastnili okresného kola Olympiády v nemeckom jazyku.

            Žiaci súťažili v troch kategóriách 1B, 2A a 2B. Našu školu reprezentovalo 6 žiačok. Všetky sa stali úspešnými riešiteľkami okresného kola a zároveň 5 z nich postúpilo do krajského kola, ktoré bude 15.2.2023 v Žiline. Ďakujeme všetkým za vzornú reprezentáciu školy a postupujúcim držíme palce v krajskom kole.

            Kategória 1B

            1. miesto – Vanesa Parižová (Kvarta)

            2. miesto – Lisa Palčová (Kvarta)

            Kategória 2A

            2. miesto – Natália Marková (II.B)

            3. miesto – Dominika Horňáková (II.B)

            Kategória 2B

            1. miesto – Viktória Dudová (III.B)

            3. miesto – Petra Kordiaková (IV.B)

             

            Gratulujeme PK NEJ

          • HOSŤOVANIE MEDZINÁRODNÉHO PROJEKTU ERASMUS+ ŠTUDENTI PROTI VYHYNUTIU

          • 10. 1. 2023
          • V predvianočnom čase sme hosťovali našich partnerov z Erasmus+ projektu Students against extinction (Študenti proti vyhynutiu). Študentov a učiteľov z Turecka, Španielska, Grécka a Českej republiky zastihlo u nás mrazivé počasie a mali tak jedinečnú príležitosť spoznať oravskú zimu a vychutnať si pravú vianočnú atmosféru.

            V prvý deň ráno sme všetkých zúčastnených privítali tradične slovensky – chlebom a soľou. Potom sa im prihovorila pani primátorka M. Zmarzláková a náš pán riaditeľ. V programe sme pokračovali u nás v škole, kde sme im predstavili našu krajinu, školu a v neposlednom rade sme odprezentovali informácie ohľadom včelárskeho remesla na Slovensku. Naši hostia sa tiež podelili o informácie a dáta z ich krajín. Na záver dopoludňajšieho programu jednotlivé krajiny predstavili svoje vianočné tradície, zaspievali tradičné piesne a ochutnali sme typické vianočné pečivo. Po chutnom obede sa bolo treba rozhýbať a tak sme sa presunuli do telocvične a poriadne si zašportovali.

            Druhý deň predvianočná nálada pokračovala tvorivými dielňami – s pani medovnikárkou Kubekovou študenti i učitelia zdobili medovníčky, s pani Žofajovou piekli vianočné oblátky a s pánom Hoľmom tvorili rôzne výtvory z hliny a čo to si vypočuli o histórii Trstenskej keramiky. Poobede sme sa vybrali navštíviť pýchu nášho regiónu – Oravský hrad. Po náročnej prehliadke v treskúcej zime, sme sa všetci s radosťou zohriali na chutnej kávičke v Múzeu kávy v Krušetnici.

            Ďalší deň sme cestovali za históriou a udalosťami, ktoré sa neodmysliteľne spájajú s poľským mestom Osvienčim. Tu sme si z úst sprievodkyne vypočuli príbehy o ľuďoch, ktorí tu boli väznení počas druhej svetovej vojny a zažívali hrôzy nacistického režimu. Po prehliadke sme sa presunuli do Krakova, kde naši hostia prišli na veselšie myšlienky. Na hlavnom námestí sa konali tradičné vianočné trhy a tak mohli nasať pravú atmosféru s nádhernou vianočnou výzdobou. Cestou späť nás však zastihla kalamita a predĺžila nám zvyčajnú cestu z dvoch na štyri hodiny.

            Štvrtok patril slovenským prírodným krásam. Našim hosťom sme chceli ukázať naše veľhory – Vysoké Tatry.  Vybrali sme sa s nimi do Starého Smokovca a na Hrebienok, kde sme si prezreli Tatranský ľadový dóm. Tatranské končiare sa im podarilo zazrieť len na chvíľočku, väčšinu času všetko zakrývala hmla. Z Hrebienka do Smokovca sa mnohí spustili na sánkach. Treba povedať, že mnohí videli sane po prvý raz v živote a jazda dole bola pre nich nezabudnuteľný adrenalínový zážitok. Múzeum jaskyniarstva a ochrany prírody v Liptovskom Mikuláši sme už nestihli navštíviť, nakoľko nás večer čakala rozlúčková večera a bowling. Po večeri sme našim partnerom odovzdali certifikáty o účasti a slávnosť sme ukončili sladkou tortou.

            Posledný deň spoločných aktivít sme začali opäť v škole, kde k nám zavítal pán Ľubomír Drgáň, ktorý sa so svojím otcom venuje včelárstvu v okolí Trstenej, porozprával o živote včiel a ako sa o ne starať. Štafetu po ňom prebral pán riaditeľ, ktorý si pre študentov pripravil aj praktickú časť, študenti mali za úlohu zostaviť medzistienku do úľa. Po tejto náročnej aktivite sme pre študentov pripravili oddychové hry – skladanie puzzle z loga projektu a spoločenskú hru „Beebble“, ktorú podľa vzoru hry Dobble pripravili študenti 3.A s obrázkami súvisiacimi s témou projektu – životné prostredie a včelárstvo.

            Spoločné chvíle v škole sme zakončili vytvorením „projektovej záhrady“, ktorá v našich podmienkach pozostávala zo sadenia rastlín, ktoré priniesli naši partneri do črepníkov. Na záver sme navštívili Oravský hlinený Betlehem, ktorý je vystavený vo Wilczekovej kúrii v Trstenej.

            Ako s prvými sme sa rozlúčili s tureckými hosťami, ktorý v piatok podvečer odlietali z Katovíc do Antalye. Ostatní si ešte užili spoločnú diskotéku v priestoroch školy. Ďalší deň postupne odišli partneri z Čiech a Grécka. V nedeľu sme sa napokon rozlúčili aj so Španielmi, ktorí ešte strávili víkend v hosťujúcich rodinách.

            Touto cestou sa chcem poďakovať všetkým, ktorí nám akokoľvek pomohli s bezproblémovým priebehom tejto mobility, či už s prípravou občerstvenia, prípravou jedálne a organizáciou stravovania, technického zabezpečenia, uprataním priestorov, zdobením tried, prípravou násteniek, pomocou pri tvorivých dielňach, organizáciou diskotéky i športových aktivít.

            Mgr. Marta Števuliaková

            vedúca PK ANJ

          • Návšteva v Charite Trstená 14. december 2022.

          • 2. 1. 2023
          • POĎAKOVANIE

            Chceme sa Vám všetkým poďakovať za pripravené darčeky, boli pripravené pre každého menovite. Študenti GMH v Trstenej sa veľmi pekne pripravili na dnešné dopoludnie s našimi klientmi. Heligónka, husle a klavír, každý prezentoval svoj talent a rozdávali radosť . Zaspomínali, zaspievali , zahrali sa hry a pripravili jabĺčka na sušenie. Stretnutie zakončili Svätou omšou. Tento deň ostane hlboko v srdciach klientov aj zamestnancov.Myslím, že sa tu zrodila nová vízia spoločných stretnutí. Tešíme sa.

            Anna Parcová, riaditeľka Charita Trstená.

            Postrehy študentov:

            "Ja som strašne rada za túto skúsenosť. Bolo to nádherné tam prísť a vidieť tú ich vďaku len za to, že sme prišli. S troma z nich som si zahrala človeče a rozprávali sme sa o hocičom, o ich živote a skúsenostiach. Veľmi ma to obohatilo a určite by som išla aj nabudúce!"

            "Chcem sa veľmi pekne poďakovať za možnosť byť pár hodín v Charite Trstená. Vidieť úsmevy starších ľudí, radosť v ich očiach a príjemné rozhovory s nimi, boli veci, ktoré mi zlepšili deň. Budem veľmi rada, ak bude príležitosť, túto návštevu zopakovať!"

            "Návšteva v Charite bola pre každého z nás veľmi silný zážitok. Sme radi, že sme mali možnosť obdarovať a spríjemniť sviatky starším ľudom. Veríme, že sme ich našou prítomnosťou a spevom potešili. Určite to nebola naša posledná návšteva v Charite Trstená."

            Ďakujeme.

          • Vianočné trhy GMG 2022

          • 20. 12. 2022
          • Po nútenej prestávke sa nám opäť v našej škole podarilo zorganizovať akciu, ktorá má už dlhšiu tradíciu. V piatok 9. decembra 2022 v podkroví školy bolo možné pokochať sa pohľadom na výtvory našich žiakov alebo ich príbuzných. Mohli sme si kúpiť výrobky z dreva, vlny, papiera či vianočné ozdoby.

            Predajcovia nás nenechali ani hladných a smädných. Mohli sme si pochutiť na vianočnom punči, chladenej kofole, palacinkách, vafliach, toustoch, bábovke, mafinách alebo iných vianočných dobrotách. Niektorí si odniesli aj ručne vyrobený vankúšik s prekvapením. Na trhoch vládla skvelá vianočná nálada. Veríme, že o rok sa opäť stretneme na tomto tradičnom podujatí.

            PK SJL Vám praje šťastné a veselé vianočné sviatky a veľa zdravia a spokojnosti v budúcom roku 2023

          • Návšteva Bratislavy a divadelného predstavenia

          • 12. 12. 2022
          • Vtip, satira, paródia a úsmešky.To všetko sme mohli ako žiaci 3.B a 3.A zažiť 25.11.2022 v Shakesperovej komédii Veselé paničky windorské hrané v SND v Bratislave.Pred večerným predstavením sme si pozreli Bratislavský hrad a ďalej naša prehliadka v tomto predvianočnom čase pokračovala historickým centrom so zastávkou na vianočných trhoch.Pri neuveriteľne premyslenom pláne rytiera Falstaffa ako zviesť poctivé ženy pani Fordovú a pani Pageovú, sa karta obracia na rytiera, kde sa ho paničky snažia nachytať rôznymi itnrigami. Vďaka nespočetnému množstvu vtipných replík sa divadlom neustále ozývali vlny smiechu a potlesku.Pre všetkých to bol nezabudnuteľný zážitok a už teraz sa tešíme na ďalšie školské exkurzie