• Záložka do knihy spája školy

          • 1. 11. 2023
          • Aj tento rok sme našich žiakov zapojili do projektu Slovenskej pedagogickej knižnice.

            Záložky vyrobené žiakmi na osemročnom gymnáziu sme poslali do Biskupského gymnázia v Hradci Králové. Tie, ktoré vytvorili študenti štvorročného gymnázium putovali do Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Kežmarku.

            Naši žiaci si dali na výrobe záložiek zvlášť záležať a veríme, že kamarátom v partnerských školách sa budú páčiť a urobia im radosť. Niektorí si možno nájdu aj nového/novú kamaráta/kamarátku. Aj my sa už tešíme na výtvory kamarátov z Hradca Králové a Kežmarku.

            PK SJL ďakuje všetkým, ktorí sa do projektu zapojili. O tom, že mnohé záložky boli vydarené, sa môžete presvedčiť na fotografiách.

            PK SJL

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • 26. 10. 2023
          • Dnes pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc sa žiaci prvého stupňa osemročného gymnázia (prima, sekunda, tercia a kvarta) zúčastnili výchovno-vzdelávacieho programu Uspávanky, ktorý nám odprezentovala PhDr. Anna Bošňáková, bývalá absolventka nášho gymnázia s rodáčka z Trstenej.

            Vypočuli sme si nádherné interpretácie ľudových uspávaniek so sprievodným slovom. Po jeho ukončení naši žiaci tvorili vlastné príbehy a uspávanky, z ktorých utvorili knihu svojej triedy. Mohli prejaviť svoju kreativitu a nápaditosť slovom sj kresbou.

            Na záber každá trieda predstavila svoju knihu a všetci si spolu zaspievali uspávanku. Každý žiak dostal od Rodičovského združenia stravnú poukážku v hodnote 1.- € do školského bufetu a sladké občerstvenie.

            PK SJL

          • Cena Gustáva Maurícia Reussa

          • 25. 10. 2023
          • S radosťou a hrdosťou Vám oznamujem, že naša študentka Rebeka Motýľ z 3. A sa zapojila do súťaže v písaní fantasy a sci-fi poviedok Cena Gustáva Maurícia Reussa.

            Súťaž je pomenovaná podľa rodáka z Revúcej, ktorý tu v roku 1856 napísal prvé sci-fi dielo na našom území - „Hviezdoveda alebo životopis Krutohlava, čo na Zemi, okolo Mesiaca a Slnka skúsil a čo o obežniciach, vlasaticiach, pôvode a konci sveta vedel“, skrátene známe ako Hviezdoveda, ktoré popisuje cestu balónom na Mesiac. Kuriozitou je, že tento rukopis vznikol o sedem rokov skôr, ako vôbec prvý román svetovo najznámejšieho spisovateľa tohto žánru Julesa Verna. Do súťaže prispievali aj takí autori ako Michal Hvorecký, Alexandra Pavelková, Zuzana Mojžišová, Miloš Janoušek či Gustáv Murín a v porote zasadali legendy slovenskej literatúry Dušan Mitana, Kornel Földvári, Peter Jaroš, Andrej Ferko, Peter Uličný a mnohí ďalší.

            Dvadsiatka najlepších súťažných literárnych prác vyšla po každom ročníku knižne v zborníku Krutohlav. Rebeka MOTÝĽ v kategórii 15 - 25 rokov obsadila s poviedkou Kľúč nádeje 1. miesto. K tomuto krásnemu umiestneniu jej gratulujeme.

            Ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            (PK SJL)

          • Gaudeamus - veľtrh univerzít v Bratislave

          • 24. 10. 2023
          • Dňa 11.10.2023 sme v skorých ranných hodinách nastúpili pred gymnáziom Martina Hattalu v Trstenej do autobusov a vyrazili smer Bratislava. Tohto roku sme návštevu veľtrhu rozšírili aj o študentov tretích ročníkov, takže na najväčší veľtrh vysokých škôl mierili až tri autobusy študentov a 7 pedagogických zamestnancov. Na Gaudeamuse - sa predstavili univerzity nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech a okolité štáty zastupovali rôzne agentúry, ktoré vedia sprostredkovať štúdium v zahraničí.

            Študenti mali možnosť priamej komunikácie s učiteľmi z VŠ ale aj so študentami, ktorí na jednotlivých univerzitách a fakultách študujú. K dispozícii mali aj prednášky zamerané na konkrétne štúdium na vybraných univerzitách. Taktiež mohli využiť poradenský servis, ktorý bol zameraný na nájdenie vhodného odboru pre študentov na základe výsledku testov predpokladov na štúdium. Pre pedagogický dozor bola vyčlenená zóna, kde sme sa mohli viac dozvedieť o spoločnosti Scio, ktorá zabezpečuje prijímačkové testy pre väčšinu českých a slovenských univerzít.

            Sme radi, že môžeme študentom ponúkať účasť na veľtrhu a veríme, že im to pomáha sa zorientovať v ich budúcom štúdiu na VŠ.

            Mgr. Fojtíková Andrea
            výchovný poradca

          • Burza stredných škôl 2023

          • 24. 10. 2023
          • Ako každý rok,  aj teraz, sme sa zúčastnili burzy stredných škôl. Burzy boli organizované pod záštitou CPP Tvrdošín a CPP Námestovo.

            Prvá burza SŠ prebehla na námestí v Námestove za nie veľmi priaznivého počasia, ale ani to neodradilo študentov od jej návštevy. Naše gymnázium prezentovalo odbory, ktoré sa budú otvárať v šk. roku 2024/2025 a najväčší záujem, tak ako po iné roky bol o bilingválne gymnázium, čo nás veľmi teší.

            Druhú burzu zorganizovalo CPP Tvrdošín v priestoroch Rotundy v Nižnej, kde postupne, po dohode s výchovnými poradcami prichádzali okolité školy so svojimi študentami. Študentov zaujímal hlavne odbor štvorročného gymnázia, ale našli sa aj takí, ktorí mali záujem konkrétne o španielske bilingválne gymnázium.

            Veľmi nás teší, že sa môžeme zúčastňovať takýchto aktivít, ktoré pomáhajú dostať naše gymnázium do povedomia verejnosti a sme radi, keď  študentov potom vidíme aj na Dni otvorených dverí a následne na prijímacích pohovoroch. Čerešničkou na torte je to, keď títo študenti zasadnú do lavíc nášho gymnázia.

          • Škola reportáže – Cena vydavateľstva Absynt

          • 18. 10. 2023
          • Počas predchádzajúceho školského roka sa jedenásť študentov našej školy zapojilo už do 6. ročníka dobrovoľnej mimoškolskej činnosti pod názvom Škola reportáže – Cena Absynt. V nej žiaci čítajú vybrané reportážne knihy, preverujú si schopnosť kriticky myslieť, písať odbornú recenziu, tvoriť vlastnú reportáž a precvičovať sa v rečníctve. To všetko sa dielo pod dohľadom fundovaných lektorov jednak online, jednak počas odborných seminárov, na ktorých sa žiaci zúčastnili.

            Výsledky jednotlivých súťažných kategórií REPortáž, RECenzia a REČníctvo boli vyhlásené odbornou porotou počas slávnostného ceremoniálu v Novej synagóge v Žiline a aj tento rok patrili naši žiaci medzi tých najúspešnejších:

            V kategórii REPortáž získala Lea Dvorštiaková (II.D) 1. miesto.

            V kategórii RECenzia získala Barbora Kováliková (IV.C) 2. miesto.

            Oceneným žiačkam srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy.

            Lucia Gallová, PK SJL

          • Biela pastelka

          • 3. 10. 2023
          • Milí kolegovia, rodičia a študenti. V piatok 22.9.2023 sa na našej škole uskutočnila zbierka Biela pastelka, ktorej výťažok poputuje nevidiacim a slabozrakým občanom.

            Na našej škole a v jej okolí sa nám spoločnými silami podarilo vyzbierať 183,90.- €.

            Ďakujeme všetkým ktorí prispeli.

          • Majstrovstvá Slovenska v zrýchlenom šachu

          • 2. 10. 2023
          • V dňoch 30. 9. - 1- 10. 2023 sa náš študent Tomáš Brnušák z 5.D zúčastnil majstrovstiev Slovenska v zrýchlenom šachu, ktoré sa konali vo Vysokých Tatrách. Z nasadeného 15-teho miesta sa mu napokon podarilo v hlavnej kategórii vybojovať celkové 4. miesto. Vzhľadom k tomu, že celkovým víťazom bol maďarský pretekár skončil Tomáš ako tretí najlepší slovák. V hodnotení hráčov kategórie do 18 rokov sa umiestnil na 2. mieste

            Tomášovi srdečne gratuľujeme. 

            Podrobnejšie informácie a výsledky turnaja 

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

          • 29. 9. 2023
          • Dňa 26. septembra 2023 ožili chodby našej školy európskou kultúrou a jazykmi. Vyučujúce ANJ v spolupráci s predmetovou komisiou NEJ a žiakmi tried Tercia, Kvarta, Kvinta, 2.A, 2.C a 3.D pripravili pre všetkých študentov našej školy dopoludnie plné zábavných kvízov, úloh a zaujímavých informácií o európskych krajinách a ich jazykoch. Ako prvú sme privítali na besede pani Máriu Whitehead Kullovú, učiteľku a dobrodružnú cestovateľku, ktorá nám porozprávala o svojej plavbe zo Škótska do Austrálie, na ktorej spolu so svojou rodinou strávila takmer 3 roky. Naučila nás viazať námornícky uzol a zodpovedala všetky zvedavé študentské otázky. Potom vybraní študenti vo svojich stánkoch predstavili jazyk a kultúru Anglicka, Francúzska, Nemecka, Rakúska, Španielska, Poľska, Grécka, Holandska, Dánska, Talianska, Maďarska aj Českej republiky. Ukážky národných dobrôt boli príjemným spestrením. Všetci zúčastnení, ktorí úlohy na jednotlivých stanovištiach splnili, sa zároveň mohli zapojiť do súťaže o darčekové balíčky.

            Na záver chceme ešte raz poďakovať našim žiakom za kreativitu a spoluprácu pri tvorbe celého programu. Boli ste skvelí

            Predmetová komisia ANJ

          • Úspešný absolvent ŠTC Microsoft

          • 28. 8. 2023
          • Slávnostnou promóciou ukončil takmer dvojročné vzdelávanie v prestížnom programe študentského tréningového centra Microsoft študent 4. A triedy Šimon Valek. 

            Študentské Trénerské Centrum (ŠTC) je program najmä pre stredoškolských študentov, ktorí sa chcú zdokonaľovať v oblasti informačných technológií. Hlavným organizátorom aktivít  je spoločnosť Microsoft, ktorá pripravuje študentov na zaujímavú pracovnú kariéru a na trh práce. Cieľom celého programu je pripraviť študentov v oblasti lektorskej činnosti, technológií Microsoft 365, programovania, IoT a správy zariadení tak, aby ich ďalšia cesta napomohla k postupu medzi elitných študentov Microsoft Learn Student Ambassadors.

            Za úspešné absolvovanie ŠTC Šimonovi srdečne gratulujeme.

            PK INF

          • Týždeň dobrovoľníctva

          • 1. 7. 2023
          • V pondelok 26.6.2023 sa naša  škola GMH Trstená  zapojila do Týždňa  dobrovoľníctva  v Charite  sv. Františka Trstená, kde sme  pomáhali pri čistení kamenného ohradenia okolo budovy. Dievčatá zobrali klientov zariadenia na prechádzku po našom meste Trstená a na námestí si dali chutnú zmrzlinu.Vďaka všetkým študentom z prvých a druhých ročníkov za spoluprácu. 

          • Úspech v medzinárodnej súťaži

          • 27. 6. 2023
          • Medzi súťažami, ktoré organizuje Španielske veľvyslanectvo pre študentov bilingválnych sekcií na Slovensku, má osobitné postavenie súťaž Garcilaso de la Vega, v rámci ktorej študenti prezentujú svoje odborné práce na rôzne témy.  Súťaží sa v dvoch kategóriách - prírodne a spoločenské vedy.

            V kategórii prírodné vedy dosiahol tento rok veľmi hodnotný úspech študent 2.D triedy Erik PŇAČEK - získal 1. miesto za vedeckú prácu: Ayuno intermitente, v ktorej sa venuje výhodám a zdravotným rizikám spojených s držaním hladovky.

            Erikovi gratulujeme a veríme, že si užije prvú cenu - týždenný pobyt v španielskom meste Málaga.

          • Hodžova esej 2023

          • 27. 6. 2023
          • Žiačka našej školy Klárka KORMAŇÁKOVÁ zo 4. D sa zapojila do súťaže v písaní eseje, ktorú  pod záštitou predsedu vlády SR a v spolupráci s vydavateľstvom SAV a VEDA vyhlasuje Bilingválne gymnázium Milana Hodžu v Sučanoch.

            Klárke sa podarilo v celoslovenskej konkurencii obsadiť krásne 2. miesto.

            K tomuto úspechu jej v mene PK SJL aj celej školy srdečne gratulujeme. 

          • Atletika ZŠ

          • 21. 6. 2023
          • Dňa 19.6. 2023 sme sa zúčastnili súťaže družstiev v atletike ZŠ ( šieste a siedme ročníky), ktorá sa
            konala na ZŠ v Nižnej. Súťaž sa organizovala v rámci olympijských dní a zúčastnilo sa jej celkovo 9
            základných škôl z celého okresu v chlapčenskej a dievčenskej kategórii. Súťažilo sa v štyroch
            disciplínach – beh na 50m, skok do diaľky, hod nerfom a beh na 800m.

            Naše tímy bojovali s nasadením a dievčenské družstvo si vybojovalo celkovo 5. miesto, a chlapčenské
            družstvo sa umiestnilo na 8. mieste.

            Najhodnotnejší výkon dosiahol Martin Benický z Primy, umiestnil sa na 3. mieste v disciplíne hod
            nerfom výkonom 43m. Nela Hrubošová (Sekunda) v rovnakej disciplíne skončila na 4. mieste
            výkonom 33m a 4. miesto získal aj Timotej Leginus (Sekunda) v behu na 800m, výkonom 2:52.

            GMH reprezentovali:

            dievčenský tím: Eliška Baňáková, Hana Šurinová, Nina Rošťáková, Nela
            Hrubošová a 

            za tím chlapcov: Timotej Leginus, Leo Žmiják, Martin Benický a Vladimír Sahúľ

          • Medaila z majstrovstiev Európy

          • 19. 6. 2023
          • Srdečne gratulujeme k úspechu našej študentky Adriány Vojtečkovej z 2D, ktorý dosiahla  na Majstrovstvách Európy v pretláčaní rukou, ktoré sa uskutočnili v dňoch 8.6.- 13.6.2023 v Chişinău, v Moldavsku. 
            Adriana získala 3. miesto v kategórii Junior U18 55KG (pravá ruka) a tiež 3. miesto v kategórii Junior U18 55KG (ľavá ruka).

            Srdečne gratulujeme

          • Najlepšia matematická fotografia

          • 15. 6. 2023
          • Gratulujeme študentovi 2.D. Markusovi Čulovi k 1.miestu v súťaži o najlepšiu matematickú fotografiu, ktorú organizuje španielske veľvyslanectvo pre študentov bilingválnych gymnázií na Slovensku.

            PK SPJ

          • TOP 20 v korešpondenčnom seminári SEZAM

          • 12. 6. 2023
          • V školskom roku 2022/2023 sa študent našej školy Jakub Dedinský (sekunda) zúčastnil letnej časti korešpondenčného matematického seminára SEZAM. Ziskom 72 bodov zo 75 možných sa umiestnil medzi 20 najlepšími riešiteľmi

            Srdečne gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy. 

          • Úspech recitačnej súťaži

          • 12. 6. 2023
          • Dňa 2. júna 2023 sa v našom meste konal XXXI. ročník celoslovenskej recitačnej súťaže v prednese spirituálnej poézie a prózy DILONGOVA TRSTENÁ.

            Našu školu reprezentovali dve študentky, Rebeka MOTÝĽ z II. A a Ivana KRÍŽIKOVÁ z I. B. V silnej konkurencii obidve obsadili víťazné miesta. Rebeka MOTÝĽ sa umiestnila na 1. mieste v prednese poézie a Ivana KRÍŽIKOVÁ získala 3. miesto v prednese prózy.

            Dievčatám gratulujeme a ďakujeme za šírenie dobrého mena našej školy 🌹🌹

          • Olympiáda v španielskom jazyku

          • 2. 6. 2023
          • Adriána PARIŽOVÁ zo Septimy reprezentovala našu školu na Celoslovenskom kole Olympiády v španielskom jazyku a umiestnila sa na krásnom 4. mieste.

            Napriek neumiestneniu sa na prvých troch miestach Adriana podala skvelý výkon a stala sa úspešnou riešiteľkou, za čo jej v mene celej školy GRATULUJEME.

            PK ŠPJ

          • Slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení

          • 30. 5. 2023
          • Školský rok sa pomaly blíži do finále a po úspešných maturitných skúškach sme dňa 30. 5. 2023 v mestskom kultúrnom stredisku, za účasti primátorky mesta Trstená p. Magdalény Zmarzlákovej, slávnostne odovzdali našim maturantom maturitné vysvedčenia.

            Všetkým našim maturantom, srdečne gratulujeme k úspešnému ukončeniu stredoškolského štúdia a prajeme veľa šťastia pri prijímacích skúškach na vysoké školy. Veríme, že budú v dobrom spomínať na čas strávený na Gymnáziu Martina Hattalu v Trstenej.

            Vedenie školy, učitelia a študenti GMH