• Slávik 2022
          • Slávik 2022

          • 28. 4. 2022
          • Dňa 27. 4. 2022 sa na GMH konalo školské kolo speváckej súťaže Slávik. Na okresné kolo v kategórii č. II postúpil Damián Janík - prima a v kategórii č. III. Ľudka Jágelčáková.

            Všetkým súťažiacim gratulujeme.

        • Prvé, druhé a tretie miesto v súťaži Hviezdoslavov Kubín
          • Prvé, druhé a tretie miesto v súťaži Hviezdoslavov Kubín

          • 28. 4. 2022
          • Máme prvé, druhé aj tretie miesto na regionálnom kole Hviezdoslavov Kubín.

            V piatok 22. apríla 2022 sa v Dolnom Kubíne konalo regionálne kolo Hviezdoslavovho Kubína v IV. kategórii.
            V konkurencii 25 recitátorov z celej Oravy boli naši štyria účastníci úspešní a priniesli štyri diplomy. 

            V kategórii poézia Miriam Saganová zo septimy obsadila vynikajúce 1. miesto a Petra Daňová z 2. B tretie miesto. V kategórii próza žiačky Emma Pallová z 2. B a Alexandra Bugajová z 1. D získali vynikajúce 2. miesto s odporúčaním na postup na krajské kolo.

            Traja žiaci budú reprezentovať našu školu na krajskom kole, držíme im prsty. 

            Tešíme sa a srdečne blahoželáme!

        • KlassMaster 2022
          • KlassMaster 2022

          • 22. 4. 2022
          • Dňa 13.4. (streda) sa na nasej škole uskutočnil školský pohár KlassMaster vo florbale. Tohto medzitriedneho pohára sa zúčastnilo v rekordnom počte až 10 tried. Celý turnaj sa odohral v skvelej atmosfére, bez problémov alebo nejakých zranení.

            Tímy boli rozdelené do dvoch skupín po 5 tímov. Z každej skupiny postúpili prví dvaja. Semifinálové dvojice vytvorili 4.A s 1.A a 3.A so sextou. V dramatických semifinálových dueloch nakoniec zostali štastnejší žiaci zo 4.A a 3.A. Boj o tretie miesto zvládli lepšie študenti 1.A. V rozhodujúcom finálovom zápase vyhrala trieda 4.A presvedčivím rozdielom 3:0 a tým tretíkrát po sebe obhájili titul majstra školy.

            Ďakujeme všetkým učiteľom, rozhodcom, žiakom a kompetentným ktorý nám pomohli s organizáciou turnaja. Dúfame že tradícia klassmaster bude pokračovať ešte mnoho ďalších rokov.
            Konečné medailové umiestnenie:

            1.miesto - 4.A
            2.miesto - 3.A
            3.miesto - 1.A

            za organizátorov Adam Wirth (4.A)

        • Pralesy na Slovensku?
          • Pralesy na Slovensku?

          • 13. 4. 2022
          • Pod pojmom prales si väčšina z nás predstaví brazílsky prales v tropických oblastiach. Pralesy sú však človekom nezasiahnuté lesy, ktoré sa vyvíjali aj na našom území niekoľko storočí, ba aj tisícročí. To kde sa na Slovensku nachádzajú, aké najstaršie prírodné ekosystémy lesa na Slovensku máme, sme sa s 1.B, 1.C, 1.D dozvedeli v piatok na prednáške s Andrejom Popovičom- lektorom spoločnosti Natur- Pack, ktorá zhodnocuje a recykluje odpady na Slovensku. Tieto územia, známe svojou veľkou druhovou rozmanitosťou, tvoria len 2% všetkých lesných porastov Slovenska. Možno ste niektoré navštívili ,ani o tom neviete. Patria sem aj územia na Babej Hore, Pilsku, či Osobitej.Mladší študenti osemročného gymnázia prima, sekunda, tercia a kvarta sa zaoberali s p. Popovičom inou témou, o ktorej treba neustále hovoriť- Minimalizovanie, triedenie a recyklácia odpadu. Vyskúšali si správne roztriediť rôzne druhy odpadu do farebne označených nádob. Preto aj vás všetkých poprosíme o triedenie odpadu na našej škole do zberných nádob na chodbách. Lebo v tomto prípade nestačí o odpadoch hovoriť, ale aj konať. 22.4 si pripomíname Medzinárodný Deň Zeme - vznikol na podnet ekológov, ktorí vyzvali všetkých ľudí, aby prispeli svojím úsilím k ochrane planéty a všetkého , čo ju robí jedinečnou.

          • eTwinning projekt „Jeder kann für unseren Planeten etwas tun“

          • 13. 4. 2022
          • Aj v tomto školskom roku pokračuje spolupráca na projekte eTwinning „Jeder kann für unseren Planeten etwas tun“ (Každý môže niečo urobiť pre našu planétu) v nemeckom jazyku, v rámci ktorého pracujú najmä žiaci Tercie a I.B. V prvej fáze projektu sa žiaci vzájomne spoznávali so žiakmi partnerských škôl  /Turecko, Francúzsko, Švédsko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Chorvátsko/ formou foto-hádaniek. Druhá fáza pokračovala spoločným predstavením videa na environmentálnu tému: „Čo robíš pre svoju planétu?“ cez Padlet. Držíme palce v ďalšej práci na projekte PK NEJ.

          • Získali sme 3. miesto na Krajskom kole súťaže Prezentiáda 2022

          • 5. 4. 2022
          • 4. apríla 2022 sa uskutočnilo Krajské kolo Prezentiády na Gymnáziu J. G. Tajovského v Banskej Bystrici. Do Krajského kola sa prebojovalo 15 najlepších tímov z celého kraja. Našu školu reprezentovali tri vynikajúce tímy:

            1. tím Kľúč k poznaniu:       T. Kubicová 3. C, M. Saganová septima
            2. tím Dievky z Oravienky:  V. Dudová B, P. Daňová 2. B, E. Pallová 2. B
            3. tím VJehoVisti:                 M. Gerát 2. A, J. Lonek 2. A, M. Kuboš 2. A

            Postupujúce tímy z Nominačného kola predviedli svoje prezentácie v Krajskom kole, kde vystúpili pred odbornou porotou a obohatili svoju prezentáciu o hovorený prejav. Tím dievčat Kľúč k poznaniu (T. Kubicová, 3. C a M. Saganová, septima) s vybratou témou: Ako by som učil ja získal v tvrdej konkurencii úžasné 3. miesto. Dokázali obhájiť tímového ducha, kreatívnu tvorbu, vyjadrovacie schopnosti, technické a prezentačné zručnosti a profesionálne vystupovanie. Takáto forma súťaže je prípravou na praktický život: formuje zdravé sebavedomie,  pomáha zlepšiť vyjadrovacie a komunikačné zručnosti, prezentačné schopnosti, správne formulovať vlastné názory, postoje a byť presvedčivý... Tím Dievky z Oravienky získal pri hodnotení od poroty veľké povzbudenie do budúcnosti. Medzi výhernými tímami a nimi bol iba polbodový rozdiel.

            Ponúkame Vám bezprostredné dojmy našich študentov, súťažiach v Krajskom kole:

             

            Emma Pallová (II.B): Do Prezentiády sme sa zapojili, aby sme získali nové skúsenosti v oblasti prezentovania. Zistili sme, čo máme zlepšiť na svojom prednese, ako správne komunikovať s publikom a zaujať ostatných svojím postojom/názorom k danej téme. Dozvedeli sme sa, na čom máme do budúcna zapracovať. Ďakujeme za túto skúsenosť.

                                                                                                                                                        Tím Dievky z Oravienky.

            Miriam Saganová (SEP): Podľa mňa bola táto súťaž skvelá skúsenosť a určite by som ju odporučila aj ostatným študentom. Otestovali sme si svoje vlastné prezentačné zručnosti a vypočuli sme si zaujímavé názory ostatných študentov na rozličné témy. Na súťaži bola priateľská atmosféra a medzi ostatnými súťažiacimi sme si našli aj nových kamarátov.

            Tímea Kubicová (III.C): Ja plne súhlasím s Miriam, táto súťaž bola jedným obrovským plus do budúcna, nekonečné množstvo získaných nápadov, neskutočná vzájomná podpora a rešpekt spolu súťažiacich, nezainteresovaná porota. Bola to studnica rôznorodých názorov a zdroj nekonečnej komunikácie.

             

            Výhercom blahoželáme!

        • Hviezdoslavov Kubín 2022
          • Hviezdoslavov Kubín 2022

          • 4. 4. 2022
          • Po dvoch rokoch sa mohlo konečne uskutočniť školské kolo Hviezdoslavovho Kubína. Tento sviatok umeleckého prednesu sa konal 1. marca 2022 pre žiakov  prvého stupňa osemročného gymnázia a 31. marca 2022 pre žiakov vyšších ročníkov.
            Žiaci sa prihlásili do školského kola dobrovoľne. Poroty to mali pri určovaní poradia ťažké, pretože výkony recitátorov boli vyrovnané.

            Poézia   

            III. kategória     

            3. miesto: Tatiana PÁNIKOVÁ, Tercia
                

            IV. kategória    

            1. miesto: Miriam SAGANOVÁ, Septima
            2. miesto: Petra DAŇOVÁ, II. B
            3. miesto: Dominika HORŇÁKOVÁ, I. D

            Cena diváka:    Petra DAŇOVÁ, II. B

            Próza    

            II. kategória

            1. miesto: Damián JANÍK, Príma

            III. kategória    

            1. miesto: Daniela PALIDEROVÁ, Sekunda

            IV. kategória

            1. miesto: Alexandra BUGAJOVÁ,  I. D
            2. miesto: Timea KUBICOVÁ, III. C
            3. miesto: Emma PALLOVÁ, II. B

            Cena diváka: Alexandra BUGAJOVÁ, I. D

            Recitátori II. a III. kategórie našu školu dôstojne reprezentovali aj na okresnom kole, kde sa umiestnili:

            1. miesto: Damián JANÍK
            2. Tatiana PÁNIKOVÁ
            K umiestneniu im blahoželáme!

            Žiaci IV. kategórie, ktorí sa umiestnili na I. a II. mieste v školskom kole, budú našu školu reprezentovať v ďalšom postupovom kole. Držíme im prsty, aby získali čo najlepšie umiestnenia. 

            PK SJL

          • Dôležitosť čítania a krása literatúry v rovnakom čase

          • 1. 4. 2022
          • V jeden deň a v jednu hodinu sa spojili knižnice na Slovenku a spolu čítali v priestoroch knižníc, pred nimi, na uliciach, v parkoch, na námestiach a v obecných rozhlasoch zneli nahlas čítané úryvky z kníh. Vzhľadom na momentálnu situáciu boli na celom Slovensku čítané diela prevažne od ukrajinských autorov.

            Erik Kuráň z triedy 3. A podporil s vyučujúcimi slovenského jazyka a literatúry na GMH v Trstenej výnimočnosť spomínaného podujatia čítaním knihy od ukrajinskej autorky Iryny Zelyk v mestskom rozhlase Trstená. V spolupráci s Mestskou knižnicou Trstená sa dňa 4. marca 2022 v popoludňajších hodinách mestom Trstená nahlas niesli dve rozprávky. V umeleckom prednese nášho študenta zaznela rozprávka Kto je rýchlejší.