• Vianočné trhy GMG 2022

          • 20. 12. 2022
          • Po nútenej prestávke sa nám opäť v našej škole podarilo zorganizovať akciu, ktorá má už dlhšiu tradíciu. V piatok 9. decembra 2022 v podkroví školy bolo možné pokochať sa pohľadom na výtvory našich žiakov alebo ich príbuzných. Mohli sme si kúpiť výrobky z dreva, vlny, papiera či vianočné ozdoby.

            Predajcovia nás nenechali ani hladných a smädných. Mohli sme si pochutiť na vianočnom punči, chladenej kofole, palacinkách, vafliach, toustoch, bábovke, mafinách alebo iných vianočných dobrotách. Niektorí si odniesli aj ručne vyrobený vankúšik s prekvapením. Na trhoch vládla skvelá vianočná nálada. Veríme, že o rok sa opäť stretneme na tomto tradičnom podujatí.

            PK SJL Vám praje šťastné a veselé vianočné sviatky a veľa zdravia a spokojnosti v budúcom roku 2023

          • Návšteva Bratislavy a divadelného predstavenia

          • 12. 12. 2022
          • Vtip, satira, paródia a úsmešky.To všetko sme mohli ako žiaci 3.B a 3.A zažiť 25.11.2022 v Shakesperovej komédii Veselé paničky windorské hrané v SND v Bratislave.Pred večerným predstavením sme si pozreli Bratislavský hrad a ďalej naša prehliadka v tomto predvianočnom čase pokračovala historickým centrom so zastávkou na vianočných trhoch.Pri neuveriteľne premyslenom pláne rytiera Falstaffa ako zviesť poctivé ženy pani Fordovú a pani Pageovú, sa karta obracia na rytiera, kde sa ho paničky snažia nachytať rôznymi itnrigami. Vďaka nespočetnému množstvu vtipných replík sa divadlom neustále ozývali vlny smiechu a potlesku.Pre všetkých to bol nezabudnuteľný zážitok a už teraz sa tešíme na ďalšie školské exkurzie

          • Exkurzia - Vianočná Viedeň

          • 11. 12. 2022
          • Dňa 8.12.2022 zorganizovala predmetová komisia NEJ exkurziu do Viedne. V prvej časti exkurzie sme navštívili prírodovedné múzeum, ktoré patrí k najstarším v Európe. Po návšteve múzea nasledovala prehliadka centra mesta, kde žiaci okrem budovy parlamentu, zimného sídla Habsburgovcov Hofburg, a katedrály Stephansdom navštívili aj najznámejší Vianočný trh pred radnicou vo Viedni Christkindlmarkt am Rathausplatz . Po prehliadke mesta sme exkurziu zakončili návštevou ďalšieho významného múzea umelecko-historického. Záver exkurzie sme strávili v Bratislave v novom obchodnom centre Nivy, kde sme tiež zažili predvianočnú atmosféru nášho hlavného mesta. Exkurzia umožnila žiakom spoznať hlavné mesto nášho nemecky hovoriaceho suseda Rakúska a tiež si vyskúšať nemecký jazyk v praxi. Veríme, že táto exkurzia bola aj dobrou motiváciou učiť sa nemecký jazyk.

            PK NEJ

          • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

          • 9. 12. 2022
          • V školskom roku 2022/2023 sa koná 15. ročník Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Školské kolo sa zvyčajne koná na pôde našej školy a inak to nebolo ani tento rok.

            V piatok 13. októbra 2022 sa pre najmladšie ročníky organizovala kategória C a 9. decembra 2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry pre kategóriu A a B.

            Víťazi školských kôl:

            kategória A

            1. miesto: PARIŽOVÁ Ema III.A  

             

            kategória B

            1. miesto: MOTÝĽ Rebeka, II.A

            2. miesto: KOVÁČOVÁ Žaneta, I.C

            3. miesto: GONDA Jakub, II.C

             

            kategória C

            1. miesto: PÁNIKOVÁ Tatiana, kvarta

            2. miesto: PARIŽOVÁ Vanesa, kvarta

            3. miesto: BRNUŠÁK Lukáš, kvarta

             

            V tomto školskom roku školské kolá OSJL pozostávali z online testu pripraveného  Slovenskou komisiou OSJL a ďalšie časti súťaže – tvorbu/transformáciu textu a rečnícky prejav organizovala škola vo vlastnej réžii.

            Do vyšších kôl môže postúpiť iba víťaz a zároveň aj úspešný riešiteľ školského kola.

            Kategória C pre postup do krajského kola vyžaduje aj postup v okresnom kole, ktoré sa konalo 10. novembra 2022 a našu školu reprezentovala víťazka kategórie C: PÁNIKOVÁ Tatiana z kvarty, avšak do krajského kola nepostupuje.

            Tatiane gratulujeme a veríme, že sa jej podarí prebojovať sa do krajského kola budúci školský rok.

            Palce držíme aj víťazom kategórii A a B: Eme PARIŽOVEJ z III.A a Rebeke MOTÝĽ z II.A na krajskom kole, ktoré sa uskutoční opäť v piatok 10. februára 2023.

            PK SJL

          • Olympiáda v španielskom jazyku

          • 7. 12. 2022
          • Mikulášske doobedie sa dnes 6. decembra 2022 v našej škole nieslo v duchu komorného stretnutia nadšencov španielčiny, ktoré pre účastníkov skončilo nadobudnutím sladkých odmien v podobe získania víťaznej ceny, ale aj postupu do krajského kola Olympiády v španielskom jazyku.

            Súťaž pozostávala z dvoch častí – písomnej a ústnej. Tento rok sa konala prezenčne, čo ocenili nielen žiaci, ale aj vyučujúci.

            Všetkým účastníkom ďakujeme za prejavený záujem o španielsky jazyk, víťazom gratulujeme a držíme palce na krajskom kole, ktoré sa bude konať na pôde GMH Trstená 13. februára 2023. Postupujú súťažiaci prvých miest kategórie A, B a prví dvaja z kategórie D.

             

            kategória A

            1. miesto: GONDA Jakub, II.C

             

            kategória B

            1. miesto: PARIŽOVÁ Adriána, septima

            2. miesto: ŠALKOVÁ Tatiana, II.C

            3. miesto: OBTULOVIČOVÁ Kristína, II.C

             

            kategória D

            1. miesto: KORMAŇÁKOVÁ Klára, IV.D

            2. miesto: PŇAČEK Erik, II.D

            3. miesto: OVŠÁKOVÁ Alžbeta, IV.D

             

            PK ŠPJ

          • Živá červená stužka

          • 5. 12. 2022
          • Dňa 30.11.2022 sa naša škola GMH Trstená zapojila do 16. ročníka kampane „Červené stužky“.Cez veľkú prestávku študenti na školskom dvore vytvorili Živú červenú stužku .Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do tejto kampane.Kabinet SPV.