• Medzinárodný deň školských knižníc

          • 26. 10. 2023
          • Dnes pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc sa žiaci prvého stupňa osemročného gymnázia (prima, sekunda, tercia a kvarta) zúčastnili výchovno-vzdelávacieho programu Uspávanky, ktorý nám odprezentovala PhDr. Anna Bošňáková, bývalá absolventka nášho gymnázia s rodáčka z Trstenej.

            Vypočuli sme si nádherné interpretácie ľudových uspávaniek so sprievodným slovom. Po jeho ukončení naši žiaci tvorili vlastné príbehy a uspávanky, z ktorých utvorili knihu svojej triedy. Mohli prejaviť svoju kreativitu a nápaditosť slovom sj kresbou.

            Na záber každá trieda predstavila svoju knihu a všetci si spolu zaspievali uspávanku. Každý žiak dostal od Rodičovského združenia stravnú poukážku v hodnote 1.- € do školského bufetu a sladké občerstvenie.

            PK SJL

          • Cena Gustáva Maurícia Reussa

          • 25. 10. 2023
          • S radosťou a hrdosťou Vám oznamujem, že naša študentka Rebeka Motýľ z 3. A sa zapojila do súťaže v písaní fantasy a sci-fi poviedok Cena Gustáva Maurícia Reussa.

            Súťaž je pomenovaná podľa rodáka z Revúcej, ktorý tu v roku 1856 napísal prvé sci-fi dielo na našom území - „Hviezdoveda alebo životopis Krutohlava, čo na Zemi, okolo Mesiaca a Slnka skúsil a čo o obežniciach, vlasaticiach, pôvode a konci sveta vedel“, skrátene známe ako Hviezdoveda, ktoré popisuje cestu balónom na Mesiac. Kuriozitou je, že tento rukopis vznikol o sedem rokov skôr, ako vôbec prvý román svetovo najznámejšieho spisovateľa tohto žánru Julesa Verna. Do súťaže prispievali aj takí autori ako Michal Hvorecký, Alexandra Pavelková, Zuzana Mojžišová, Miloš Janoušek či Gustáv Murín a v porote zasadali legendy slovenskej literatúry Dušan Mitana, Kornel Földvári, Peter Jaroš, Andrej Ferko, Peter Uličný a mnohí ďalší.

            Dvadsiatka najlepších súťažných literárnych prác vyšla po každom ročníku knižne v zborníku Krutohlav. Rebeka MOTÝĽ v kategórii 15 - 25 rokov obsadila s poviedkou Kľúč nádeje 1. miesto. K tomuto krásnemu umiestneniu jej gratulujeme.

            Ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            (PK SJL)

          • Gaudeamus - veľtrh univerzít v Bratislave

          • 24. 10. 2023
          • Dňa 11.10.2023 sme v skorých ranných hodinách nastúpili pred gymnáziom Martina Hattalu v Trstenej do autobusov a vyrazili smer Bratislava. Tohto roku sme návštevu veľtrhu rozšírili aj o študentov tretích ročníkov, takže na najväčší veľtrh vysokých škôl mierili až tri autobusy študentov a 7 pedagogických zamestnancov. Na Gaudeamuse - sa predstavili univerzity nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech a okolité štáty zastupovali rôzne agentúry, ktoré vedia sprostredkovať štúdium v zahraničí.

            Študenti mali možnosť priamej komunikácie s učiteľmi z VŠ ale aj so študentami, ktorí na jednotlivých univerzitách a fakultách študujú. K dispozícii mali aj prednášky zamerané na konkrétne štúdium na vybraných univerzitách. Taktiež mohli využiť poradenský servis, ktorý bol zameraný na nájdenie vhodného odboru pre študentov na základe výsledku testov predpokladov na štúdium. Pre pedagogický dozor bola vyčlenená zóna, kde sme sa mohli viac dozvedieť o spoločnosti Scio, ktorá zabezpečuje prijímačkové testy pre väčšinu českých a slovenských univerzít.

            Sme radi, že môžeme študentom ponúkať účasť na veľtrhu a veríme, že im to pomáha sa zorientovať v ich budúcom štúdiu na VŠ.

            Mgr. Fojtíková Andrea
            výchovný poradca

          • Burza stredných škôl 2023

          • 24. 10. 2023
          • Ako každý rok,  aj teraz, sme sa zúčastnili burzy stredných škôl. Burzy boli organizované pod záštitou CPP Tvrdošín a CPP Námestovo.

            Prvá burza SŠ prebehla na námestí v Námestove za nie veľmi priaznivého počasia, ale ani to neodradilo študentov od jej návštevy. Naše gymnázium prezentovalo odbory, ktoré sa budú otvárať v šk. roku 2024/2025 a najväčší záujem, tak ako po iné roky bol o bilingválne gymnázium, čo nás veľmi teší.

            Druhú burzu zorganizovalo CPP Tvrdošín v priestoroch Rotundy v Nižnej, kde postupne, po dohode s výchovnými poradcami prichádzali okolité školy so svojimi študentami. Študentov zaujímal hlavne odbor štvorročného gymnázia, ale našli sa aj takí, ktorí mali záujem konkrétne o španielske bilingválne gymnázium.

            Veľmi nás teší, že sa môžeme zúčastňovať takýchto aktivít, ktoré pomáhajú dostať naše gymnázium do povedomia verejnosti a sme radi, keď  študentov potom vidíme aj na Dni otvorených dverí a následne na prijímacích pohovoroch. Čerešničkou na torte je to, keď títo študenti zasadnú do lavíc nášho gymnázia.

          • Škola reportáže – Cena vydavateľstva Absynt

          • 18. 10. 2023
          • Počas predchádzajúceho školského roka sa jedenásť študentov našej školy zapojilo už do 6. ročníka dobrovoľnej mimoškolskej činnosti pod názvom Škola reportáže – Cena Absynt. V nej žiaci čítajú vybrané reportážne knihy, preverujú si schopnosť kriticky myslieť, písať odbornú recenziu, tvoriť vlastnú reportáž a precvičovať sa v rečníctve. To všetko sa dielo pod dohľadom fundovaných lektorov jednak online, jednak počas odborných seminárov, na ktorých sa žiaci zúčastnili.

            Výsledky jednotlivých súťažných kategórií REPortáž, RECenzia a REČníctvo boli vyhlásené odbornou porotou počas slávnostného ceremoniálu v Novej synagóge v Žiline a aj tento rok patrili naši žiaci medzi tých najúspešnejších:

            V kategórii REPortáž získala Lea Dvorštiaková (II.D) 1. miesto.

            V kategórii RECenzia získala Barbora Kováliková (IV.C) 2. miesto.

            Oceneným žiačkam srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy.

            Lucia Gallová, PK SJL

          • Biela pastelka

          • 3. 10. 2023
          • Milí kolegovia, rodičia a študenti. V piatok 22.9.2023 sa na našej škole uskutočnila zbierka Biela pastelka, ktorej výťažok poputuje nevidiacim a slabozrakým občanom.

            Na našej škole a v jej okolí sa nám spoločnými silami podarilo vyzbierať 183,90.- €.

            Ďakujeme všetkým ktorí prispeli.

          • Majstrovstvá Slovenska v zrýchlenom šachu

          • 2. 10. 2023
          • V dňoch 30. 9. - 1- 10. 2023 sa náš študent Tomáš Brnušák z 5.D zúčastnil majstrovstiev Slovenska v zrýchlenom šachu, ktoré sa konali vo Vysokých Tatrách. Z nasadeného 15-teho miesta sa mu napokon podarilo v hlavnej kategórii vybojovať celkové 4. miesto. Vzhľadom k tomu, že celkovým víťazom bol maďarský pretekár skončil Tomáš ako tretí najlepší slovák. V hodnotení hráčov kategórie do 18 rokov sa umiestnil na 2. mieste

            Tomášovi srdečne gratuľujeme. 

            Podrobnejšie informácie a výsledky turnaja