• Záložka do knihy spája školy

          • 30. 11. 2018
          • V prvých mesiacoch školského roka sa naši žiaci zapojili do dvoch projektov, ktoré zorganizovala Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave v spolupráci s českou Knižnicou Jiřiho Mahena v Brně pri príležitosti Medzinárodného mesiaca školských knižníc 2018. Projekty boli zamerané na podporu čítania kníh prostredníctvom výroby záložiek do kníh.
            Po ukončení projektu našim žiakom boli doručené diplomy ako poďakovanie za aktivitu, tvorivosť a nápaditosť.

            PK  SJL

          • Krajské kolo programovania ZENIT

          • 29. 11. 2018
          • Dňa 21.11. 2018 sa v Kysuckom Novom Meste konalo krajské kolo súťaže ZENIT. Našu školu reprezentovali Adam Furdek a Lukáš Jankola (2A) a Adrián Kabáč (4B).

            V kategórii "B" sa umiestnili Adam Furdek na 2. mieste, Lukáš Jankola na 3. mieste, v náročnejšej kategórii "A" obsadil Adrián Kabáč 9. miesto. 

            Všetkým trom srdečne gratulujeme a želáme veľa ďalších úspechov.

            PK informatiky   

        • EUROSCOLA 2018
          • EUROSCOLA 2018

          • 19. 11. 2018
          • Ako mnohí z Vás už vedia, naša škola sa tento rok zapojila do zaujímavého projektu EUROSCOLA. Tento projekt obsahuje množstvo tém a nás zaujala práve kampaň „#tentorazidemvolit“ - prečo by sme sa mali zapojiť a ísť voliť do EP. Vytvorili sme tím 20 žiakov zo Septimy a 3.C , ktorý mal za úlohu vytvoriť rôzne akcie a podujatia.

            Našim prvým podujatím, na ktorom sme sa zúčastnili dňa 16.10.2018 bola prednáška o hoaxoch  a dezinformáciách s pánom Jaroslavom Naďom (riaditeľom Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku) a pánom Jurajom Krúpom (riaditeľom programu Bezpečnosť a obrana ). Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých informácií a zostal nám priestor aj na veľmi podnetnú diskusiu. Musíme konštatovať, že táto prednáška nám v mnohých veciach otvorila oči a utvrdila nás, že je naozaj veľmi dôležité komunikovať a zaujímať sa o problémy, ktoré ovplyvňujú dianie v EÚ a teda aj našej budúcnosti.

            Ďalšou nami organizovanou akciou bol dotazník, ktorý bol vytvorený  v dvoch verziách a to online a verejný. Dokopy nám na naše otázky odpovedalo až 363 respondentov. Vyskúšali sme si aj prácu anketárok na Martinskom jarmoku v Trstenej, ktorý sa konal 9.11.2018 na námestí M.R. Štefánika. Najviac nás zaujal fakt, že väčšina mladej generácie si myslí, že je potrebné ísť voliť, ale paradoxne uviedli, že sa na nasledujúce voľby do EP nechystajú.

            Dňa 12.11.2018 sa konalo naše najväčšie podujatie. Pripravili sme si pre študentov Septimy a 3.C. talk show s pani primátorkou mesta Trstená PhDr. Ing. Magdalénou Zmarzlákovou, predsedom OZ V.I.A.C Mgr. Branislavom Kožuchom a nakoniec dobrovoľníkom Arnauldom Lamom. Rozprávali sme sa o ich práci, eurofondoch, názoroch o voľbách do EP. Vytvorili naozaj veľmi priateľskú atmosféru a opäť zdôraznili aké dôležité je vyjadriť svoj názor či postoj prostredníctvom volieb do EP. Na záver sme vyplnili kvíz o tom ako dobre poznáme EÚ, ktorý pre nás zorganizovalo informačné centrum Europe Direct Trstená, za čo im touto cestou chceme veľmi poďakovať.

            Keď sme sa už dozvedeli zopár informácií o vnímaní EÚ v našom okolí rozhodli sme sa, že by sme sa mali opýtať aj zopár otázok niekoho z praxe. Našou voľbou sa stal MUDr. Miroslav Mikolášik (europoslanec za SR) s ktorým sme dňa 13.11.2018 mali skype hovor. Rozprával nám o výboroch, v ktorých pracuje ako napr. bioetika či projektoch, ktoré sa schvaľujú v EP. Objasnil nám ako funguje hlasovanie, či prípadné spolupracovanie našich europoslancov. Aj tento rozhovor nám ukázal, že poslanie SR v EP je naozaj účinné a už niekoľkokrát dokázalo predniesť veľmi prínosné a prospešné nápady, ktoré pozitívne ovplyvnili dianie v EÚ.

            Boli sme aktívny nie len na týchto akciách, ale aj mimo nich. Či sme už vytvárali nástenky, postovali príspevky na Instagrame, komunikovali s hosťami, stretávali sa no hlavne posúvali všetky informácie ďalej naša práca, energia, čas stáli naozaj za to .

            Chcem sa poďakovať všetkým , ktorí nás podporujete, zapojili ste sa do našich aktivít, rozprávali o nás a o tom, čo ste sa vďaka tomuto projektu dozvedeli doma, v škole, s kamarátmi či len vás to presvedčilo o tom že voľby sú naozajstným podstatným prostriedkom, ktorý nám demokracia umožňuje. Preto na vás apelujeme príďte voliť a vyjadrite sa, naša budúcnosť nás potrebuje. 

            Na záver by som chcela veľmi pekne poďakovať: p.p. Dobisovej, p.p. Modranszkému , p.p Števuliakovej, p.p. Matušekovi , p. p Rábikovej a pánovi riaditeľovi Kristofčákovi za pomoc, radu či už len odvahu, že sa s nami do tohto projektu pustili. Ešte raz veľká vďaka.

            Mária Erika Kristofčáková
            (SEPTIMA)

        • „Revitalizácia posilňovne GMH“
          • „Revitalizácia posilňovne GMH“

          • 15. 11. 2018
          • Predmetová komisia telesnej výchovy v spolupráci s vedením školy sa v závere minulého školského roku rozhodla uchádzať o finančný príspevok z výzvy Žilinského samosprávneho kraja. V rámci programu výzvy „Aktívny človek = aktívna spoločnosť“ sme si vybrali podprogram  „Športové centrá“ a vytvorili sme projekt pod názvom „Revitalizácia posilňovne GMH“.

            Cieľom projektu bolo zlepšiť podmienky pre školskú, ale hlavne mimoškolskú činnosť našich študentov a študentiek. Chceli sme obnovou priestorov a novým vybavením posilňovne vytvoriť bezpečnejšie, kultúrnejšie a inšpiratívnejšie prostredie pre kondičné posilňovanie, workout, crosfit či armvrestling.Tieto formy cvičenia majú svojich stúpencov aj medzi našimi študentmi a študentkami, pociťovali sme potrebu vytvoriť im lepšie podmienky a s pomocou príspevku od VÚC Žilina i vlastných zdrojov sa nám to aspoň čiastočne podarilo.

            Žilinský samosprávny kraj podporil náš projekt sumou 1500Eur, čo nám umožnilo položiť v posilňovni novú, športovú a bezpečnú podlahu a nainštalovať sústavu hrázd pre posilňovanie s vlastnou váhou. Z iných zdrojov sa podarilo zakúpiť veslovací trenažér a ďalšie spiningové trenažéry. Vznikol tak priestor, ktorý využívajú nielen študenti našej školy,  ale v rámci krúžkových aktivít aj študenti a žiaci iných trstenských škôl. V neposlednom rade slúži nová posilňovňa aj  pedagógom a ich rodinným  príslušníkom, čím sa naplnil cieľ nášho projektu.

          • Jangrot 2018

          • 16. 11. 2018
          • V predvečer výročia 100 rokov od konca prvej svetovej vojny sa žiaci GMH v rámci seminára z dejepisu zúčastnili na spomienkovej akcii neďaleko Krakowa, kde sa nachádza cintorín vojakov padlých v prvej svetovej vojne. Toto miesto, nachádzajúce sa za dedinou Jangrot, je špecifické tým, že sú na ňom pochovaní vojaci pochádzajúci výlučne z Oravy, ktorí slúžili v armáde Rakúska-Uhorska a zahynuli pri obrane Krakowa pred ruskými vojskami. Spomienková akcia bola spojená s posvätením zvonice, ktorú vybudovali Slováci na Orave. Pietneho aktu sa zúčastnili aj vysokí predstavitelia za slovenskú aj poľskú stranu, starostovia oravských obcí, historickí nadšenci aj študenti. Akcia prebehla dňa 8.11.2018  spolu s účastníkmi v dobových uniformách a s vojenskými poctami.

        • Revolution TRAIN
          • Revolution TRAIN

          • 13. 11. 2018
          • Študenti GMH Trstená 9. novembra 2018 v Tvrdošíne navštívili protidrogový vlak „Revolution train“ , ktorý je unikátnym inovatívnym protidrogovým projektom z dielne českých autorov, s podporou Nadačného fondu Nové Česko. Multimediálna vlaková súprava ponúkla novú formu všeobecného preventívneho programu cez interaktívne a zážitkové vzdelávanie. Cieľom vlakového programu je prostredníctvom prerozprávania skutočného príbehu mladých ľudí efektívne zapôsobiť na návštevníkov, na ich pohľad na legálne a nelegálne drogy i rôzne druhy závislostí, no zároveň ich inšpirovať k pozitívnym životným voľbám. Žiaci aj vyučujúci hodnotili takúto formu prevencie veľmi pozitívne. Všetci sa utvrdili v presvedčení, že v prípade drog a závislostí nejde o hru, ale o život!

            viac na : http://www.revolutiontrain.cz/v2/

             

        • Carnuntum 2018
          • Carnuntum 2018

          • 28. 11. 2018
          • Dňa 26.10.2018 sa študenti prvých ročníkov na GMH zučastnili už tradičnej exkurzie v Rakúsku s názvom " U Rimanov doma". Neďaleko hraníc, v malej dedinke Petronel, sa nachádza historický areál - pozostatok z rímskeho mesta Carnuntum, ktoré zaniklo v dôsledku zemetrasenia a bolo postupne opustené.

            Študenti mali aj tento rok možnosť objavovať rímske stavby, obnovené starovekou technológiou a s použitím starovekých materiálov. Okrem budov samotných, bol k dispozícii odborný výklad spojený s demonštráciami mnohých aspektov bežného života rímskeho občana. Študenti si tak mohli vyskúšať, staré stolné hry, odevy, kuchyňu, spoznať príbytky rôznych sociálnych vrstiev, vstúpiť do rímskych kupeľov, navštíviť gladiátorskú školu a aj typickú rímsku latrínu. Vďaka vynikajúcemu počasiu mali študenti jedinečné zážitky a príjemnú atmosféru je citiť aj z priložených fotografií.

          • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

          • 13. 11. 2018
          • Dňa 7. novembra 2018 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Olympiády sa mohli zúčastniť žiaci všetkých ročníkov, ale vyhrať len niektorí, a to:

            Kategória A:

            1. miesto: Magda HUTLASOVÁ, (III.B) 
            2. miesto: Petra BAŇÁKOVÁ, (Oktáva) 
            3. miesto: Andrea PIŠÚTOVÁ

            Kategória B:

            1. miesto: Viliam ROZIAK, (Sexta)
            2. miesto: Patrik DEGAN, (II.C)
            3. miesto: Michaela PARIŽOVÁ, (Sexta)

            Kategória C:

            1. miesto: Nina OBRTÁČOVÁ, (Tercia)
            2. miesto: Peter BODNÁR, (Tercia)
            3. miesto: Miriam SAGANOVÁ, (Kvarta)

            Výhercom blahoželáme a držíme palce v okresnom, krajskom a veríme, že aj v celoslovenskom kole.

            PK slovenského jazyka