• OKRESNÉ KOLO OLYMPIÁDY V NEMECKOM JAZYKU

          • 22. 1. 2023
          • V stredu 18.01.2023 sa naši žiaci zúčastnili okresného kola Olympiády v nemeckom jazyku.

            Žiaci súťažili v troch kategóriách 1B, 2A a 2B. Našu školu reprezentovalo 6 žiačok. Všetky sa stali úspešnými riešiteľkami okresného kola a zároveň 5 z nich postúpilo do krajského kola, ktoré bude 15.2.2023 v Žiline. Ďakujeme všetkým za vzornú reprezentáciu školy a postupujúcim držíme palce v krajskom kole.

            Kategória 1B

            1. miesto – Vanesa Parižová (Kvarta)

            2. miesto – Lisa Palčová (Kvarta)

            Kategória 2A

            2. miesto – Natália Marková (II.B)

            3. miesto – Dominika Horňáková (II.B)

            Kategória 2B

            1. miesto – Viktória Dudová (III.B)

            3. miesto – Petra Kordiaková (IV.B)

             

            Gratulujeme PK NEJ

          • HOSŤOVANIE MEDZINÁRODNÉHO PROJEKTU ERASMUS+ ŠTUDENTI PROTI VYHYNUTIU

          • 10. 1. 2023
          • V predvianočnom čase sme hosťovali našich partnerov z Erasmus+ projektu Students against extinction (Študenti proti vyhynutiu). Študentov a učiteľov z Turecka, Španielska, Grécka a Českej republiky zastihlo u nás mrazivé počasie a mali tak jedinečnú príležitosť spoznať oravskú zimu a vychutnať si pravú vianočnú atmosféru.

            V prvý deň ráno sme všetkých zúčastnených privítali tradične slovensky – chlebom a soľou. Potom sa im prihovorila pani primátorka M. Zmarzláková a náš pán riaditeľ. V programe sme pokračovali u nás v škole, kde sme im predstavili našu krajinu, školu a v neposlednom rade sme odprezentovali informácie ohľadom včelárskeho remesla na Slovensku. Naši hostia sa tiež podelili o informácie a dáta z ich krajín. Na záver dopoludňajšieho programu jednotlivé krajiny predstavili svoje vianočné tradície, zaspievali tradičné piesne a ochutnali sme typické vianočné pečivo. Po chutnom obede sa bolo treba rozhýbať a tak sme sa presunuli do telocvične a poriadne si zašportovali.

            Druhý deň predvianočná nálada pokračovala tvorivými dielňami – s pani medovnikárkou Kubekovou študenti i učitelia zdobili medovníčky, s pani Žofajovou piekli vianočné oblátky a s pánom Hoľmom tvorili rôzne výtvory z hliny a čo to si vypočuli o histórii Trstenskej keramiky. Poobede sme sa vybrali navštíviť pýchu nášho regiónu – Oravský hrad. Po náročnej prehliadke v treskúcej zime, sme sa všetci s radosťou zohriali na chutnej kávičke v Múzeu kávy v Krušetnici.

            Ďalší deň sme cestovali za históriou a udalosťami, ktoré sa neodmysliteľne spájajú s poľským mestom Osvienčim. Tu sme si z úst sprievodkyne vypočuli príbehy o ľuďoch, ktorí tu boli väznení počas druhej svetovej vojny a zažívali hrôzy nacistického režimu. Po prehliadke sme sa presunuli do Krakova, kde naši hostia prišli na veselšie myšlienky. Na hlavnom námestí sa konali tradičné vianočné trhy a tak mohli nasať pravú atmosféru s nádhernou vianočnou výzdobou. Cestou späť nás však zastihla kalamita a predĺžila nám zvyčajnú cestu z dvoch na štyri hodiny.

            Štvrtok patril slovenským prírodným krásam. Našim hosťom sme chceli ukázať naše veľhory – Vysoké Tatry.  Vybrali sme sa s nimi do Starého Smokovca a na Hrebienok, kde sme si prezreli Tatranský ľadový dóm. Tatranské končiare sa im podarilo zazrieť len na chvíľočku, väčšinu času všetko zakrývala hmla. Z Hrebienka do Smokovca sa mnohí spustili na sánkach. Treba povedať, že mnohí videli sane po prvý raz v živote a jazda dole bola pre nich nezabudnuteľný adrenalínový zážitok. Múzeum jaskyniarstva a ochrany prírody v Liptovskom Mikuláši sme už nestihli navštíviť, nakoľko nás večer čakala rozlúčková večera a bowling. Po večeri sme našim partnerom odovzdali certifikáty o účasti a slávnosť sme ukončili sladkou tortou.

            Posledný deň spoločných aktivít sme začali opäť v škole, kde k nám zavítal pán Ľubomír Drgáň, ktorý sa so svojím otcom venuje včelárstvu v okolí Trstenej, porozprával o živote včiel a ako sa o ne starať. Štafetu po ňom prebral pán riaditeľ, ktorý si pre študentov pripravil aj praktickú časť, študenti mali za úlohu zostaviť medzistienku do úľa. Po tejto náročnej aktivite sme pre študentov pripravili oddychové hry – skladanie puzzle z loga projektu a spoločenskú hru „Beebble“, ktorú podľa vzoru hry Dobble pripravili študenti 3.A s obrázkami súvisiacimi s témou projektu – životné prostredie a včelárstvo.

            Spoločné chvíle v škole sme zakončili vytvorením „projektovej záhrady“, ktorá v našich podmienkach pozostávala zo sadenia rastlín, ktoré priniesli naši partneri do črepníkov. Na záver sme navštívili Oravský hlinený Betlehem, ktorý je vystavený vo Wilczekovej kúrii v Trstenej.

            Ako s prvými sme sa rozlúčili s tureckými hosťami, ktorý v piatok podvečer odlietali z Katovíc do Antalye. Ostatní si ešte užili spoločnú diskotéku v priestoroch školy. Ďalší deň postupne odišli partneri z Čiech a Grécka. V nedeľu sme sa napokon rozlúčili aj so Španielmi, ktorí ešte strávili víkend v hosťujúcich rodinách.

            Touto cestou sa chcem poďakovať všetkým, ktorí nám akokoľvek pomohli s bezproblémovým priebehom tejto mobility, či už s prípravou občerstvenia, prípravou jedálne a organizáciou stravovania, technického zabezpečenia, uprataním priestorov, zdobením tried, prípravou násteniek, pomocou pri tvorivých dielňach, organizáciou diskotéky i športových aktivít.

            Mgr. Marta Števuliaková

            vedúca PK ANJ

          • Návšteva v Charite Trstená 14. december 2022.

          • 2. 1. 2023
          • POĎAKOVANIE

            Chceme sa Vám všetkým poďakovať za pripravené darčeky, boli pripravené pre každého menovite. Študenti GMH v Trstenej sa veľmi pekne pripravili na dnešné dopoludnie s našimi klientmi. Heligónka, husle a klavír, každý prezentoval svoj talent a rozdávali radosť . Zaspomínali, zaspievali , zahrali sa hry a pripravili jabĺčka na sušenie. Stretnutie zakončili Svätou omšou. Tento deň ostane hlboko v srdciach klientov aj zamestnancov.Myslím, že sa tu zrodila nová vízia spoločných stretnutí. Tešíme sa.

            Anna Parcová, riaditeľka Charita Trstená.

            Postrehy študentov:

            "Ja som strašne rada za túto skúsenosť. Bolo to nádherné tam prísť a vidieť tú ich vďaku len za to, že sme prišli. S troma z nich som si zahrala človeče a rozprávali sme sa o hocičom, o ich živote a skúsenostiach. Veľmi ma to obohatilo a určite by som išla aj nabudúce!"

            "Chcem sa veľmi pekne poďakovať za možnosť byť pár hodín v Charite Trstená. Vidieť úsmevy starších ľudí, radosť v ich očiach a príjemné rozhovory s nimi, boli veci, ktoré mi zlepšili deň. Budem veľmi rada, ak bude príležitosť, túto návštevu zopakovať!"

            "Návšteva v Charite bola pre každého z nás veľmi silný zážitok. Sme radi, že sme mali možnosť obdarovať a spríjemniť sviatky starším ľudom. Veríme, že sme ich našou prítomnosťou a spevom potešili. Určite to nebola naša posledná návšteva v Charite Trstená."

            Ďakujeme.