• Cena Absynt – Tvorivosť, vlastný postoj a radosť z poznania
          • Cena Absynt – Tvorivosť, vlastný postoj a radosť z poznania

          • 29. 10. 2022
          • Počas predchádzajúceho školského roka mali naši študenti opäť možnosť zapojiť sa do dobrovoľnej mimoškolskej činnosti pod názvom Cena Absynt. Žiaci si v nej preverujú schopnosť kriticky myslieť, písať odbornú recenziu, tvoriť vlastnú reportáž a precvičovať sa v rečníctve, a to všetko pod dohľadom fundovaných lektorov.

            Do 5. ročníka Ceny Absynt sa zapojilo vyše dvesto žiakov z jedenástich gymnázií Žilinskej župy. Výsledky jednotlivých súťažných kategórií REPortáž, RECenzia a REČníctvo  boli vyhlásené odbornou porotou počas slávnostného ceremoniálu v Novej synagóge v Žiline.

            V kategórii RECenzia mali študenti vytvoriť argumentačnú recenziu na jednu zo súťažných kníh z vydavateľstva Absynt. Do súťaže bolo celkovo poslaných v hlavnej aj vedľajšej súťaži 170 súťažných textov. Práve v tejto kategórii získali vynikajúce umiestnenie dve naše žiačky:

            V kategórii RECenzia – Dištančné úlohy získala Klára Kormaňáková (4.D) 2. miesto za recenziu knihy Projekt vlk. (Prvé miesto nebolo odbornou porotou udelené.)

            V kategórii RECenzia – Finálne úlohy získala Tímea Kubicová (4.C) čestné uznanie za recenziu knihy Utópia v Leninovej záhrade.

            Oceneným žiačkam srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školyJ

            Lucia Gallová, PK SJL

          • MOBILITA PROJEKTU EDEES NA GMH

          • 20. 10. 2022
          •  

            V dňoch 15.9. – 20.9. sme na našej škole hosťovali partnerov z projektu Education to Entrepreneurship (Výchova k podnikavosti). Pricestovali k nám študenti a učitelia z Belgicka, Talianska, Portugalska a Grécka.

            V prvý deň mobility sme navštívili Oravský hrad, ktorý na všetkých zapôsobil svojou majestátnosťou a množstvom schodov, ktoré bolo treba prejsť. Odtiaľ sme sa presunuli do Múzea Kávy v Krušetnici. Toto milé miesto nám pošteklilo chuťové i čuchové bunky. Po výklade o histórii kávy sme sa mohli na vlastné oči presvedčiť, ako sa pripravujú dva druhy kávy – turecká a americká. Šálka kávy nám dobre padla a chutný obed v tradičnej oravskej kolibe ešte viac. Deň sme zavŕšili plavbou po Oravskej priehrade a návštevou Slanického ostrova umenia. Dokonalý zážitok nám trochu pokazil dážď, ktorý sa spustil počas plavby a neustal až do večera.

            Druhý deň sme začali slávnostne v kinosále MsKs Trstená, kde sme za sprievodu ľudovej hudby v podaní našich vyučujúcich, vítali jednotlivé tímy tradične - chlebom a soľou. Prihovorila sa im primátorka Trstenej pani Magdaléna Zmarzláková, ale i náš pán riaditeľ. Potom sa všetci presunuli do školy, kde na študentov čakali prvé úlohy. Študenti prezentovali svoje práce na tému Ako začať podnikať? Po zaujímavých prezentáciách si slovo pýtal portugalský učiteľ, ktorý je mentorom pre budúcich podnikateľov. Pozvanie medzi nás prijal aj náš šikovný študent Jerguš Bielončík, ktorý študentom predviedol vychytávku na bicykel, s ktorou nedávno vyhral (spolu s J. Skovajsom) celoslovenskú súťaž. Po prestávke sme našim hosťom predstavili jedlá z našej národnej kuchyne. Ani naši partneri sa nenechali zahanbiť a prezentovali tradičné produkty, ktoré so sebou priviezli. Po výdatnom obede plnom slovenských špecialít sme sa opäť pustili do práce. Tentokrát mali študenti za úlohu vymyslieť hračku za 5€. Popritom si museli tiež vypočítať náklady na výrobu tejto hračky z pripraveného cenníka materiálov. Pracovalo sa v medzinárodných skupinkách, takže si všetci poriadne prevetrali svoje znalosti angličtiny. Po odprezentovaní svojich hračiek dostali všetci 5€ bankovku, ktorú mohli dať svojmu favoritovi. Po sčítaní 5€ bankoviek a odpočítaní nákladov na výrobu hračiek, sme zistili, ktorá skupina by mala najvyšší zisk.

            Tretí deň skoro ráno sme vycestovali do susedného Poľska na exkurziu do koncentračného tábora Osvienčim. Triapolhodinová prehliadka na všetkých zanechala silný dojem. Po tejto exkurzii sme našim partnerom ukázali Krakov s jeho historickým centrom – hrad Wawel a hlavné námestie, kde mohli nasať atmosféru veľkomesta s húfmi turistov. Domov sme dorazili až za tmy.

            Ďalší deň sa niesol v spoznávaní prírodných krás Slovenska. Len počasie tomu trochu neprialo. Ráno sme vyrazili na prehliadku Demänovskej jaskyne Slobody. Plánovanú cestu do Vysokých Tatier sme kvôli veľmi chladnému počasiu a sneženiu museli zrušiť. Namiesto toho sme navštívili Múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, ktoré nás prekvapilo bohatosťou expozícií a vzácnymi nálezmi zo slovenských jaskýň.

            Piaty deň bol opäť pracovný. Doobeda boli pripravené tvorivé dielne trstenských remeselníkov – medovnikárka pani Kubeková ukázala študentom ako sa zdobia medovníčky a pán Hoľma vo svojej dielni predviedol študentom prácu na hrnčiarskom kruhu a študenti si z hliny vytvorili svoje vlastné dielka. Neskôr sme si prezreli videá, ktoré jednotlivé krajiny natočili na tému – Čo pre mňa znamená Erasmus+. Nasledoval online vedomostný kvíz, ktorý preveril vedomosti študentov z reálií zúčastnených krajín. Na stupni víťazov skončili zástupcovia z Belgicka. Po chutnom obede v našej školskej jedálni sme sa vybrali na poslednú exkurziu do oravskej firmy MTS v Krivej. Jej manažéri (bývalí absolventi GMH) nám túto úspešnú firmu predstavili a previedli nás po jednotlivých oddeleniach – od vývoja až po realizáciu výrobných liniek. Exkurziu sme zakončili vo vyhliadkovom skybare, kde si zamestnanci môžu vychutnať šálku výbornej kávy.

            Celú mobilitu sme ukončili slávnostnou večerou, po ktorej všetci účastníci obdržali certifikáty o účasti, sladký darček a nechýbala ani torta s logom a vlajkami všetkých krajín.

            Veríme, že si pobyt na Slovensku užili a tešíme sa na opätovné stretnutie s nimi, na poslednej mobilite v Gente v Belgicku.

             

            PK ANJ

          • Divadelné predstavenie "Last Wish"

          • 4. 10. 2022
          • Dňa 4. októbra 2022 sa žiaci prvých ročníkov, 2.D, kvarty a kvinty zúčastnili divadelného predstavenia "Last Wish" v podaní martinského divadelného centra. Moderné prevedenie klasickej rozprávky v prevažne anglickom jazyku si študenti užili a spestrili si tak výučbu anglického jazyka.

          • Exkurzia v Ostrave

          • 3. 10. 2022
          • Dňa 23. septembra sa žiaci prvých ročníkov a trieda 2.D zúčastnili biologicko- chemicko- fyzikálnej exkurzie do Ostravy. Programom exkurzie bola návšteva Múzea techniky v Dolných Vítkoviciach, kde sme navštívili SVET TECHNIKY a VYSOKOPECNÝ OKRUH v priestore ostravských železiarní. Súčasťou exkurzie bola aj návšteva ZOO spolu s botanickickou záhradou.

            Ako sa exkurzia vydarila?

            Z postrehov  žiakov  uvádzame :

            „ Exkurzia sa mi veľmi páčila, vo SVETE TECHNIKY bola zábava, interaktívne aktivity z fyziky, biológie aj chémie boli podnetné a zároveň zábavné. Skúsili sme si množstvo aktivít za pomoci vlastnej sily, ako vzniká  zvuk tela, ako funguje fotosyntéza . Dozvedeli sme sa nové informácie o vzniku Zeme a hviezd.  Skúsili sme si aj to ako byť nevidiacim, hluchonemým aj to  aké ťažké je byť na vozíčku. Vyskúšať sme mohli  aj výrobu  lyžičky, ktorú sme si priniesli domov ako suvenír."

            Vysokopecný okruh vyzeral ako z filmu odkiaľ bol nádherný výhľad na Ostravu. Výstup naň  s prilbami bol veľmi zaujímavý z technického hľadiska a zároveň pri zostupe sme spoznali aj to ako fungovala vysoká pec, ktorej životnosť bola 10 rokov, pretože teplota pri prevádzke dosahovala  až 2000 °C.  Vďaka sprievodcom sme si mohli predstaviť ako taký kolos fungoval a v akých podmienkach museli vtedy pracovať.

            Relaxom na exkurzii bola prehliadka ostravskej ZOO. Pekné prostredie, kúpajúce sa hrochy,  vysoké žirafy, hlučné šelmy a obed s kamarátmi. Celkovo hodnotíme exkurziu pozitívne a kľudne by sme si to mohli zopakovať zase niekedy nabudúce. Páčilo sa nám  a tešíme sa ďalšie aktivity, ktoré nám poskytne škola.

            Ďakujeme .

        • Európska noc výskumníkov
          • Európska noc výskumníkov

          • 3. 10. 2022
          • Dňa 30.9. 2022 sa prima, tercia a kvarta zúčastnila Európskej noci výskumníkov v Poprade. Boli tam zaujímavé prednášky, prvá bola o KOMÉTACH, druhá o FORENZNEJ CHÉMII a posledná tretia o KYSELINÁCH. Potom počas hodinovej prestávky sme sa všetci napapali a niečo si nakúpili. O 12-tej sme sa zúčastnili pripravených workshopov. Workshopy - stánky, ktoré nám ukázali rôzne zaujímavosti napr. Zisti kam sa pozeráš, Robot Ivan, Lego, Mohli ste si vyrobiť elixír lásky do ependorfky(epka) a naučiť sa ako sa merajú zrážky atď.

            Ponúkané prednášky:

            • KOMÉTY- dozvedeli sme sa, že kométa má v sebe priehlbiny 100 km šírky aj dĺžky, ale sú za to veľmi ľahké- ľahšie ako voda!
            • FORENZNÁ CHÉMIA - využíva sa v kriminalistike
            • KYSELINY- v krémoch na tvár sa nachádza kyselina hyalurónová, len jedna kyselina - lúčavka kráľovská rozpúšťa zlato.

            Výlet sme si užili...ďakujeme!

            kvarta