• Slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení

          • 31. 5. 2022
          • Dňa 31.5.2022 sa uskutočnilo vo veľkej sále MSKS Trstená za prítomnosti primátorky mesta Trstená, riaditeľa školy, triednych učiteľov a rodičov slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení tohtoročným maturantom.

            Primátorka mesta Trstená Ing. PhDr. Magdaléna Zmarzláková spolu s Mgr. Štefanom Kristofčákom riaditeľom Gymnázia Martina Hattalu v Trstenej postupne odovzdali maturitné vysvedčenie absolventom IV.A triedy, triedna profesorka - Mgr. Andrea Modránszka, IV.B. triedy – triedna profesorka RNDr. Oľga Gerová, IV.C. triedy – triedna profesorka PhDr. Silvia Szabová, Oktáve – triedna profesorka Mgr. Renáta Jančeková a V.D. triede bilingválneho gymnázia – triedny profesor Mgr. Róbert Tokár.

            Primátorka mesta a aj riaditeľ školy naposledy poďakovali absolventom gymnázia za vzornú reprezentáciu školy či mesta Trstená a zablahoželali im aj k vynikajúcim výsledkom, ktoré dosiahli na našej škole tohtoročný maturanti. Sme radi, že po dvoch pandemických rokoch sme sa mohli spolu s učiteľmi aj rodičmi sa opäť slávnostne rozlúčiť s našimi maturantami.

        • EUROSCOLA 2022
          • EUROSCOLA 2022

          • 28. 5. 2022
          • Dňa 20. mája 2022 sa trieda 2.A zúčastnila podujatia Euroscola, ktoré každoročne zastrešuje Európsky parlament v Štrasburgu. Je určený stredoškolákom z celej EÚ a jeho cieľom je zvýšiť povedomie o poslaní Európskej únie. Tradične sa tohto podujatia zúčastňujú školy, ktoré zvíťazili v národnom kole a tieto majú následne možnosť stráviť jeden deň v pléne europarlamentu a debatovať s vrstovníkmi zo všetkých členských krajín EÚ na témy, ktoré rezonujú v spoločnosti. Ostatné dva roky sa z dôvodu pandémie Euroscola realizuje online formou.

            Stretnutie, ktorého sa zúčastnilo vyše 90 škôl z celej Európy (štyri zo Slovenska), otvorila príhovorom predsedníčka Európskeho parlamentu pani Roberta Metsola. Hlavnou témou tohto podujatia bola Digitálna transformácia a s ňou súvisiace témy ako internetová bezpečnosť, kyberšikana, hoaxy a dezinformácie. Úlohou všetkých zapojených škôl bolo vytvoriť krátke video na spomínané témy. Najlepšie videá boli prezentované a následne aj konzultované s odborníkmi na túto tému.

            Ako prvý hosť sa s nami spojil bol astronaut z Európskeho vesmírneho centra - pán Luca Parmitano, ktorý sa s nami podelil o jeho pocity z pobytu vo vesmírnej stanici, či akým výzvam musia astronauti vo vesmíre čeliť.

            Ďalej nasledovala diskusia s profesorkou Soniou Livingstone o kyberšikane a správaní sa na sociálnych sieťach.

            Tretím hosťom podujatia bol Markus Warasin, ktorý sa aktuálne v europarlamente venuje legislatíve proti šíreniu dezinformácií. S ním sme rozoberali problematiku falošných účtov a ako takéto účty legálne eliminovať. Tu sme dostali šancu aj my študenti hlasovať a vybrať spôsob, akým si myslíme, že by tieto účty mali byť regulované. Hlasovali sme cez platformu sli.do, vďaka ktorej sme mohli aj posielať otázky, ktoré sa následne moderátori pýtali hostí.

            Na záver sa nám predstavila viceprezidentka Európskeho parlamentu pani Heidi Hautala, s ktorou sme rozoberali rôzne témy, ale najmä vojnu na Ukrajine.

            Ďakujeme za túto možnosť a dúfame, že nás toto podujatie inšpiruje k aktivitám, ktoré povedú k reálnej návšteve Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

            Ema Parižová 2.A, Mgr. Marta Števuliaková

          • ENTER Olympiáda v programovaní

          • 25. 5. 2022
          • ENTER Olympiáda v programovaní s micro:bitmi pozná svojich 5 najlepších projektov v kategórii SŠ.

             

            Projekt s názvom SMART SVETLO NA BICYKEL – Oravskí junáci , ktorého autormi sú naši študenti Ján Skovajsa - 3.A a Jerguš Bielončík - IV.D. bol hodnotiacou komisiou posunutý do finálového kola, ktoré sa uskutoční dňa 9. júna 2022 od 10:00 v Zážitkovom centre vedy Aurelium v Bratislave. Do finálového kola postúpilo 5 najlepších projektov z celého Slovenska v kategórii stredných škôl. Celý projekt si chlapci naprogramovali vrátane aplikácie na mobil a vytlačili na 3D tlačiarni.

            Gratulujeme a držíme im palce.

             

            Videá postupujúcich projektov:

            https://enter.study/olympiada-v-programovani/

          • Nemecká exkurzia v Banskej Bystrici

          • 23. 5. 2022
          • Dňa 20.05.2022 sa vybraní žiaci zúčastnili exkurzie v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici, ktorá sídli v bývalom župnom dome.

            Žiaci mali možnosť pozrieť si priestory knižnice, jej jednotlivé sekcie a dozvedeli sa o spôsoboch fungovania knižnice a možnostiach ich využitia.

            V nemeckej študovni bol workshop na tému zaujímavosti z nemecky hovoriacich krajín, kde sa žiaci nielen dozvedeli nové informácie, ale aj aktívne pracovali a dostali pochvalu od lektorov workshopu za svoje predvedené znalosti.

            Po workshope nasledovala krátka prechádzka historickým centrom Banskej Bystrice.

            PK NEJ

          • Úžasná správa z Bukurešti!

          • 18. 5. 2022
          • Študentky bilingválnej sekcie Gymnázia Martina Hattalu Ema Miterková a Natália Richterová zo 4.D, úspešne reprezentovali Slovenskú republiku na Majstrovstvách Európy v pretláčaní rukou.

            Vo svojich kategóriách nenašli premožiteľky a obidve si odniesli najvyššie ocenenie - zlaté medaily. Ema zvíťazila v kategórii juniorky do 21 rokov (do 50kg) na ľavú ruku a Natália v kategórii juniorky do 18. rokov (+ 70 kg) na ľavú ruku. Ema k tomu ešte pridala striebro v tej istej kategórii na pravú ruku.

        • Slávnostné otvorenie zrekonštuovaného chemického laboratória
          • Slávnostné otvorenie zrekonštuovaného chemického laboratória

          • 18. 5. 2022
          • Dňa 19. mája 2022 sa za účasti vedenia školy a členov predmetovej komisie prírodných vied uskutočnila slávnostné otvorenie zrekonštruovanej učebne chémie. Po prestrihnutí pásky a príhovoroch predsedkyne predmetovej komisie a pána riaditeľa sme odovzdali svojmu účelu chemické laboratórium, ktoré je určené pre žiakov gymnázia k realizácii samostatnej experimentálnej činnosti. Veríme, že aj tento finančne náročný projekt prispeje k skvalitneniu výučby prírodovedných predmetov na našej škole. Chceme vyjadriť osobitné poďakovanie vedeniu školy za ústretový prístup a sponzorom školy pánovi Hucíkovi a pánovi Garbiarovi za finančnú pomoc. Rozsiahla rekonštrukcia sa mohla realizovať len vďaka nadšeniu a obetavosti učiteľov, žiakov a sponzorov. Otvorenie novej učebne vytvára predpoklady na úspešné plnenie výchovno-vzdelávacích cieľov, ktoré súvisia s popularizáciou prírodných vied medzi študentami našej školy.

          • Okresné kolo v bedmintone

          • 18. 5. 2022
          • Naši bedmintonisti najúspešnejší v okresnom kole.

            Dňa 10.5. 2022 sa uskutočnilo okresné kolo v bedmintone ZŠ a SŠ. Naše gymnázium tam reprezentovalo najviac žiakov. Taktiež sme sa stali najúspešnejšou školou s postupom dvoch družstiev chlapci SŠ a dievčatá SŠ do krajského kola, ktoré sa bude konať 1.6.2022 v Martine.

            Ďakujeme všetkým za vzornú reprezentáciu GMH a postupujúcim držíme palce v Krajskom kole.

            Výsledky okresného kola:

            ZŠ dievčatá A turnaj postupový

            1. ZŠ s MŠ Nižná A
            2. GMH Trstená A (L. Palčová, K. Kubášková)
            3. ZŠ Š.Š.Tvrdošín

             

            ZŠ dievčatá B turnaj nepostupový

            1. GMH Trstená B (N. Garbiarová, D. Paliderová)
            2. ZŠ s MŠ Nižná B
            3. ZŠ Š.Š.Tvrdošín B

             

            ZŠ chlapci

                 1. ZŠ s MŠ Nižná

                 2. GMH Trstená A (J. Šurin, A. Ficek)

                 3. GMH Trstená B (M. Pariža, V. Pariža)

             

            SŠ dievčatá

            1. GMH Trstená A (N. Vrabcová, P. Daňová)
            2. SPŠ Tvrdošín A
            3. SPŠ Tvrdošín B
            4. GMH Trstená B (P. Dzuríková, D. Želazňáková)

             

            SŠ chlapci

            1. GMH Trstená A (A. Belopotočan, M. Gornál)
            2. SPŠ Tvrdošín
            3. GMH Trstená B (M. Žatko, S. Jašušák)

             

            Mgr. Pavol Palčo – vedúci družstiev

          • Španielske popoludnie

          • 18. 5. 2022
          • So žiakmi Septimy, 3.A a Kvinty sme preberali slovnú zásobu LA COMIDA-JEDLO a rozhodli sme sa precvičiť si ju aj prakticky. Zorganizovali sme si tzv. Španielske popoludnie so španielskou hudbou a typickými jednohubkami. Študentom sa podarilo pripraviť výborné pochúťky. Posúďte sami.

            Oceňujem zodpovedný prístup všetkých študentov.  Sú skvelí!

          • Múzeum holokaustu

          • 16. 5. 2022
          • PK SPV dňa 11.5.2022 sa zorganizoval pre žiakov tretieho ročníka  exkurziu v Múzeu holokaustu v Seredi. Študenti navštívili  miestny koncentračný tábor, z ktorého boli uväznení občania SR židovskej viery vyvážaní do vyhladzovacích táborov na území Poľska - najviac do Sobiboru.

            V múzeu žiaci absolvovali edukačný program a následne aj prehliadku tábora s odborným výkladom.

        • Slávik 2022
          • Slávik 2022

          • 14. 5. 2022
          • Dňa 12. 5. 2022 sa naši žiaci zúčastnili okresnej speváckej súťaže Slávik. Damián Janík obsadil krásne 3. miesto.

            K umiestneniu gratulujeme a prajeme ešte veľa speváckych úspechov.

          • Okresné kolo matematickej olympiády

          • 4. 5. 2022
          • V mesiaci apríl sa uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády pre kategórie Z6, Z7 a Z8 (triedy príma, sekunda , tercia).

            Našu školu reprezentovalo 6 študentov. V kategórii Z6 – príma sa obidvaja súťažiaci zaradili medzi úspešných riešiteľov a obsadili:

            1.  miesto  – Leginus Timotej
            6. miesto – Dedinský Jakub

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a všetkým súťažiacim ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

            PK MAT

          • PYTAGORIÁDA – OKRESNÉ KOLO

          • 2. 5. 2022
          • Tak ako každý rok, aj tento sa naši študenti prímy, sekundy a tercie zúčastnili matematickej súťaže PYTAGORIÁDA. Do okresného kola postúpilo 10 študentov :

            príma –  Dedinský Jakub,  Klocháňová Mária, Leginus Timotej
            sekunda – Jagelčáková Ľudmila, Kabáčová Alžbeta, Žofaj Peter
            tercia  – Brnušák Lukáš, Ficek Adam, Palčová Lisa, Puková Lucia.

            V okresnom kole sa medzi úspešných riešiteľov dostali len naši najmladší žiaci a obsadili veľmi pekné miesta v početnej konkurencii.

            1. miesto – Dedinský Jakub
            5. miesto – Leginus Timotej

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a všetkým ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

            PK MAT

          • IQ olympiáda

          • 1. 5. 2022
          • Dňa 10. 4. 2022 na našej škole prebehol 11. ročník  súťaže IQ olympiáda. Do regionálneho kola - semifinále, postúpili študenti: Jakub Dedinský (príma) a Cynthia Dudová (kvarta).

            Postupujúcim gratulujeme a prajeme veľa úspechov v regionálnom kole.