• Krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • 27. 2. 2022
          • Dňa 16.02.2022 sa uskutočnilo krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku.  Naše gymnázium v ňom reprezentovali 4 žiačky: Vanesa Parižová (Tercia), LisaPalčová (Tercia), Liana Cibuláková (Sexta), Karin Trstenská (IV.B). Aj v tomto kole si znalosti nemeckého jazyka preverili online.

            Naše gymnázium bolo zastúpené v troch kategóriách: 1B, 2A a 2B. Všetky štyri dievčatá sa stali úspešnými riešiteľkami krajského kola.

            Najlepšie sa v tomto kole darilo Vanese Parižovej, ktorej sa podarilo prebojovať do 5-členného finále, v ktorom nakoniec po ústnej časti realizovanej videokonferenciou obsadila krásne 2. miesto a od postupu na celoštátne kolo ju delilo len pár bodov.

            Všetkým účastníčkam krajského kola gratulujeme a veríme, že našu školu budú úspešne reprezentovať aj naďalej.

            Mgr. Pavol Palčo – PK NEJ

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • 23. 2. 2022
          • Dňa 17.2.2022 sa konalo online okresné kolo geografickej olympiády, ktorého sa zúčastnili traja študenti nášho gymnázia, Jakub Šurín, Lukáš Brnušák (tercia) a Peter Žofaj (sekunda).Všetci traja zúčastnení si počínali veľmi dobre, keď sa stali úspešnými riešiteľmi. Najviac sa darilo Lukášovi Brnušákovi, ktorý vo svojej kategórii zvíťazil a zabezpečil si postup do krajského kola.

            Menovaným študentom ďakujeme za reprezentáciu školy a Lukášovi držíme palce v krajskom kole.

            PK PV

        • Medzinárodný deň materinského jazyka   -   21. február
          • Medzinárodný deň materinského jazyka - 21. február

          • 20. 2. 2022
          • „Ó, mojej matky reč je krásota,
            je milota, je rozkoš, láska svätá...“

            (P. O. Hviezdoslav)

            * * *

            Hodnotu rodnej reči a materinského jazyka si v bežnom živote málokedy uvedomujeme. Pritom práve jazyk je najsilnejším nástrojom na zachovanie a rozvoj nášho hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva.

            Cieľom Medzinárodného dňa materinského jazyka je pripomenutie, poznávanie a zvyšovanie úrovne ovládania materinských jazykov na celom svete.

            Tento celosvetovo známy deň vyhlásila výročná 30. Generálna konferencia Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) v novembri 1999. Po prvý raz sa 21. február ako Medzinárodný deň materinského jazyka oslavoval v roku 2000. V súčasnosti si ho pripomínajú vo viacerých štátoch (napríklad Austrália, Bangladéš, Brazília, Čile, Čína, Francúzsko, India, Japonsko, Juhoafrická republika, Kuba, Maďarsko, Mexiko, Nikaragua, Rakúsko, Rusko, Srbsko, Španielsko).

            Impulzom na vyhlásenie Medzinárodného dňa materinského jazyka bolo zachovanie pamiatky na hrdinstvo bengálskych študentov, ktorí 21. februára 1952 demonštrovali v Dháke (v súčasnosti hlavné mesto Bangladéšskej republiky, predtým Pakistan) za uznanie svojho materinského jazyka bengálčiny ako druhého oficiálneho jazyka vtedajšieho Pakistanu. Počas demonštrácie ich zastrelila polícia.

            Materinský jazyk je jedinečný, pretože každému človeku sa ním od narodenia vtláča pečať zaisťujúca osobitné videnie vecí. To v ňom zostáva zakódované natrvalo a nezmení sa ani po tom, ako sa naučí ďalšie cudzie jazyky. Nimi sa oboznamuje s inými pohľadmi na svet, s iným videním problémov, s inými prístupmi k ich riešeniu.

            Práve deň, akým je Medzinárodný deň materinského jazyka, je vhodnou príležitosťou pripomenúť si, že zásluhou svätých Cyrila a Metoda, Antona Bernoláka, Ľudovíta Štúra a ďalších má slovenský jazyk kodifikovanú podobu a denne ho používame ako štátny jazyk.

          • KORENŠPODENČNÝ MATEMATICKÝ SEMINÁR  SEZAM

          • 16. 2. 2022
          • V zimnej časti korenšpodenčného matematického seminára SEZAM v školskom roku 2021/2022 máme úspešného riešiteľa. Lisa Palčovátercie sa ziskom 61 zo 75 bodov umiestnila v prvej 20-tke najlepších riešiteľov, čím výborne reprezentovala našu školu.

            K získaným bodom a k umiestneniu medzi najlepšími jej srdečne blahoželáme.    

            PK MAT

        • Medzinárodný deň darovania knihy
          • Medzinárodný deň darovania knihy

          • 15. 2. 2022
          • 14. február pozná väčšina ľudí ako Deň sv. Valentína – deň zaľúbencov. Tento dátum sa však od roku 2012 viaže aj s láskou ku knihám ako Medzinárodný deň darovania knihy. Spája všetkých ľudí, ktorí najmä 14. februára podarujú knihu deťom a privedú ich k láske k čítaniu. 

            Zmyslom Medzinárodného dňa darovania kníh je darovať knihu a urobiť tým radosť. Je to prejav lásky, priateľstva a náklonnosti milovanej osobe, rodičovi, starému rodičovi, bratovi, sestre, priateľovi,  no i úplne cudziemu človeku.

            Medzinárodný deň darovania kníh je o emóciách. Veríme, že práve kniha poteší a urobí veľkú radosť. Je to sviatok lásky k čítaniu, k literatúre, k autorom. Lebo knihy sú láska. Tak ich darujme s láskou a čítajme s ešte väčšou!

            Podujatia k tomuto dňu, ktorý sa rozšíril do vyše 40 krajín sveta, avizujú mnohé knižnice aj na Slovensku. Naša školská knižnica ponúka svojim čitateľom možnosť darovať knihu milovanej osobe alebo školskej knižnici.

            Od 14. do 18. februára 2022 môžete priniesť valentínku - knihu s venovaním konkrétnej osobe (žiakovi našej školy, učiteľovi)  do ŠK a ŠK sprostredkuje jej odovzdanie.

            V rovnakom termíne môžete obdarovať aj našu školskú knižnicu, ktorej darujete knihu, ktorú ste už prečítali a neplánujte sa k jej čítaniu vrátiť. Verte, že táto kniha môže ešte potešiť iných čitateľov. Darované knihy budú označené menom darcu a budú slúžiť ostatným čitateľom na potešenie duše.

            AK by bola školská knižnica obdarovaná knihou, ktorú už vo svojom fonde vlastní, podaruje ju Hornooravskej nemocnici v Trstenej alebo Spišskej katolíckej charite v Trstenej.

            Spojte teda tieto dva sviatky a potešte svoju lásku, svojho blízkeho alebo aj svoju knižnicu tým, že im okrem prejavu náklonnosti či objatia darujete aj knihu …                              

            PK SJL

          • Krajské kolo olympiády v španielskom jazyku

          • 8. 2. 2022
          • Dňa 7. februára 2022 sa na našej škole uskutočnilo krajské kolo olympiády v španielskom jazyku, ktoré sa kvôli nepriaznivej epidemiologickej situácii aj tento rok konalo online. Po náročnom súťažnom dni najvyššie dosiahla Veronika Masláková (4C), ktorá vyhrala kategóriu C a zabezpečila si postup do celoslovenského kola.

            Výsledky krajského kola:

            kategória C:

            1. miesto: Veronika Masláková  (4C) a postup do celoslovenského kola
            3. miesto: Andrea Kalisová (4C)

            kategória A:

            2. miesto: Adriana Parižová (sexta)
            4. miesto: Barbora Mäsiarová (2A)

            kategória D:

            2. miesto: Nikola Grísová (5D)
            4. miesto: Markus Čul (1D)

            Ďakujeme organizátorom za dôslednú prípravu a priebeh krajského kola a všetkým súťažiacim za účasť a reprezentáciu školy.

            PK SPJ