• LEADERSHIP INNOVATION CAMP
          • LEADERSHIP INNOVATION CAMP

          • 24. 9. 2021
          • Dňa 21.septembra 2021 sa 4 dievčatá z našej školy, Klára Šurinová (3.C), Tímea Kubicová (3C), Veronika Pakosová (septima) a Dominika Skočíková (3C) zúčastnili súťaže FEMALE LEADERSHIP INNOVATION CAMP v Bratislave v hoteli Bratislava.

            Celodenná súťaž Innovation Camp je intenzívna skúsenosť pre študentky, ktorá stimuluje ich kreatívne a inovačné schopnosti. Študentky pracovali na reálnej výzve „Ako motivovať ženy, aby sa stali leaderkami“ v 4-členných zmiešaných tímoch (v každom tíme boli 4 dievčatá zo 4 rôznych škôl). Ich úlohou bolo nájsť najlepšie riešenie na zadanú tému a prezentovať ich pred odbornou porotou. Súťaže sa zúčastnilo spolu 48 študentiek z 12 škôl. Ocenené boli 3 najlepšie tímy.

            Aj jedna naša žiačka, Dominika Skočíková, bola práve v ocenenom tíme, ktorý získal v súťaži 2. miesto.

            Tímea Kubicová na tejto súťaži získala 1. miesto vo vedomostnom  Quize „JA Slovensko“.

            Možno aj vďaka tejto súťaži naše dievčatá ako aj dievčatá z iných škôl mali možnosť zistiť, že cesta za úspechom môže byť náročná. Či už dievčatá vyhrali alebo nie, celý deň si užili naplno, našli si nových priateľov a veľa kontaktov, užili kopu zábavy a všetko, čo sa naučili, zúročia počas roka vo svojej študentskej firme na seminári Aplikovaná Ekonómia.

            Verím, že aj táto príležitosť im pomôže uspieť nielen v škole, ale predovšetkým v živote. Prajeme im, aby stavali na skúsenostiach, ktoré na súťaži získali a hľadali vo svojom živote hodnoty a príležitosti, ktoré ich budú posúvať ďalej.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným dievčatám, ktoré úspešne reprezentovali našu školu Gymnázium Martina Hattalu v Trstenej.

          • Návšteva ministra školstva na GMH

          • 23. 9. 2021
          • V stredu 22. 9. 2021 navštívil našu školu minister školstva Slovenskej republiky p. Branislav Gröhling. Po uvítaní sa prešiel po našej škole, prezrel si niektoré učebne, porozprával sa s niektorými študentami a po obede sa stretol na krátkej besede aj s učiteľmi.  

        • Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • 2. 7. 2021
          • Aj tento školský rok sa naša škola zapojila do projektov organizovaných Slovenskou pedagogickou knižnicou v Bratislave Záložka do knihy spája školy. Boli nám pridelené školy: Gymnázium Písek a Gymnázium Malacky.

            Naši žiaci prejavili veľkú dávku kreativity a originality a vyrobili pre svojich nových kamarátov z partnerských škôl takéto krásne a nápadité záložky.

            PK SJL

        • Úprava okolia školy
          • Úprava okolia školy

          • 30. 6. 2021
          • V rámci úpravy okolia našej školy niektorí učitelia zrekultivovali zelenú plochu pred hlavným vchodom do nášho gymnázia. Po úprave pôdy sa vysadili nové rastliny a niekoľko drevín. Aby to bolo skoro dokonalé, tak v predposledný deň školského vyučovania firma SODABLAST Slovakia ekologickou metódou vyčistila a oživila aj mramorový podstavec pod bustou Martina Hattalu. Spoločnosť SODABLAST Slovakia túto službu poskytla našej škole sponzorsky, za čo jej týmto spôsobom ďakujeme. 

            Zopár fotografií, pred, počas a po skončení údržby touto zaujímavou metódou.

        • eTwining
          • eTwinning „Europareise – Cesta po Európe“

          • 21. 6. 2021
          • Naše gymnázium ostalo aj v čase pandémie v kontakte s okolitými krajinami prostredníctvom eTwinningového projektu Europareise, ktorého koordinátormi boli Mgr. Pavol Palčo a Mgr. Martina Palčová.

            Na tomto projekte spolupracovalo 8 krajín - Slovensko, Turecko, Francúzsko, Švédsko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Chorvátsko. Naši žiaci učiaci sa nemecký jazyk mali možnosť spoznať krajiny našich partnerov, ich školy a samozrejme aj učiteľov a žiakov, s ktorými sa stretli online na videokonferencii ZOOM, kde komunikovali v nemeckom jazyku.

            Projektové úlohy sú spracované aj formou e-Buch, kde si môžete online pozrieť obrázky a získať informácie o všetkých zapojených partneroch. Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa do projektu zapojili a ukázali záujem o nemecký jazyk. E-Buch si môžete pozrieť na nasledovnom linku: 

            https://www.storyjumper.com/book/read/110048196/Europareise#

            Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu, všetkým želáme krásne leto   PK NEJ.

        • Májové aktivity v projekte SAE
          • Májové aktivity v projekte SAE

          • 3. 6. 2021
          • V Erasmus+ projekte Students against extinction sú kľúčovou témou včely a ich neoceniteľný význam pre človeka.  20. máj je vyhlásený za Svetový deň včely a tak sme v rámci projektu na škole uskutočnili niekoľko aktivít venovaných včelám.

            Študenti sa nám konečne vrátili naspäť do lavíc a mohli konečne pripraviť informačný panel s detailmi projektu, ktorý je umiestnený na 1. poschodí novej budovy. Počas vyučovania študenti zo Sekundy vytvorili propagačné plagátiky na tému ochrany životného prostredia a špeciálne včiel. Navyše, pre študentov bol vytvorený online kvíz, v ktorom si mohli preveriť svoje vedomosti o živote včiel. Celý projektový tím sa tiež podieľal na vytvorení interaktívnej prezentácie o tom, čo by ľudia mali vedieť o včelách. Kvíz a prezentáciu sme poslali aj našim projektovým partnerom, aby sme tak všetci spoločne oslávili sviatok včiel.

            Vo štvrtok 27. mája sa uskutočnila dlho plánovaná beseda so včelárom a naším pánom riaditeľom v jednej osobe. Pán riaditeľ priblížil zúčastneným študentom základy práce so včelami, ukázal im pomôcky potrebné pri včelárení, predviedol ako to vyzerá a funguje vo vnútri úľa a priniesol ochutnať rôzne typy medov.

            V našich partnerských školách, ktoré zostali napriek pandémii otvorené, sa tiež zrealizovali zaujímavé aktivity venované včele medonosnej: španielski študenti s pomocou učiteľov vysadili kvety prospešné pre včely a grécki študenti sa zúčastnili workshopu o včelách a výrobe medu.

            Pred koncom školského roka sa plánujeme s našimi partnermi ešte raz stretnúť virtuálne a vymeniť si informácie ohľadom včelárenia, produkcie medu v partnerských krajinách a v neposlednom rade budeme diskutovať o problémoch, ktorým včelári v jednotlivých krajinách čelia.

        • Rozlúčka s maturantmi
          • Rozlúčka s maturantmi

          • 21. 5. 2021
          • Všetkým našim maturantom želáme veľa šťastia a úspechov v ďalšom osobnom aj pracovnom živote.

            kolektív učiteľov GMH

          • IQ olympiáda

          • 29. 4. 2021
          • V tohtoročnej IQ olympiáde sa v kategórii B (2. st. ZŠ a zodpovedajúce ročníky OG) zúčastnilo na Slovensku 9222 riešiteľov, z toho bolo 1464 v žilinskom kraji. Z našej školy sa tejto súťaže zúčastnili aj žiaci primy, sekundy, tercie a kvarty. Najlepšie výsledky v rámci školy dosiahli:

            1. Peter Žofaj (prima)
            2. Scholtz Richard (kvarta)
            3. Kudlejová Martina (tercia)

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť

            Podrobné výsledky IQ olympiády 2021

        • 3. virtuálne stretnutie projektu SAE - Študenti proti vyhynutiu
          • 3. virtuálne stretnutie projektu SAE - Študenti proti vyhynutiu

          • 28. 4. 2021
          • V čase pretrvávajúcej nepriaznivej situácie náš projektový tím SAE nezaháľa a snaží sa dodržiavať harmonogram projektu, schválený Národnou agentúrou programu Erasmus+.

            15. apríla sa koordinátorky a tri študentky z 1.A zúčastnili už v poradí tretieho virtuálneho stretnutia. Tento krát bolo stretnutie pod taktovkou partnera z českej Strednej školy ochrany a majetku z Ostravy. Hlavnou témou bolo poľnohospodárstvo, potravinový priemysel a ich vplyv na životné prostredie. Dozvedeli sme sa, kde sa produkuje najviac odpadu i spôsoby ako znížiť množstvo jeho tvorby. Novým fenoménom ako chrániť životné prostredie je tzv. nulový odpad. Študenti z ČR nám ukázali možnosti ako sa dá znižovať množstvo vyprodukovaného odpadu v bežnej domácnosti.

            V druhej časti stretnutia študenti predstavili najdôležitejšie komodity, ktoré pochádzajú z ich krajín. Našu krajinu sme prezentovali ako krajinu bryndze, minerálnych vôd, syrových výrobkov a Horaliek J

            Na záver príjemne stráveného predpoludnia sme si preverili svoje vedomosti z reálií partnerských krajín v online kvíze.

            Keďže včely práve v tomto období zohrávajú kľúčovú úlohu v prírode, nedočkavo čakáme na otvorenie škôl, aby sme mohli začať pracovať na aktivitách spojených s včelárstvom. V najbližšom čase nás čaká príprava prieskumu o tradícii včelárstva pre zahraničných partnerov, beseda so včelárom, návšteva školskej  včelnice a príprava edukatívnej hry o včelách, no a začiatkom júna bude náš projektový tím hostiť 3-dňovú virtuálnu mobilitu. Už sa na to tešíme.

          • Krajské kolo geografickej olympiády

          • 21. 4. 2021
          • V piatok 16.4.2021 sa konalo krajské kolo geografickej olympiády.Našu školu reprezentoval Peter Žofaj (prima). Hoci sa Petrovi nepodarilo zopakovať pódiové umiestnenie z okresného kola, stal sa z 83 bodmi úspešným riešiteľom a v konkurencii s o rok staršími rovesníkmi sa nestratil.

            Peťovi ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v ďalšom ročníku.

            RC.

          • Okresné kolo Pytagoriády

          • 21. 4. 2021
          • Dňa 14.4.2021 sa konalo online okresné kolo Pytagoriády, ktorého sa zúčastnili študenti primy, sekundy a tercie..

            V kategórii P6 (prima) boli úspešnými riešiteľmi

            -  JAGELČÁKOVÁ Ľudmiladelené 1. – 2. miesto

            -  ŽOFAJ Peter – delené 1. – 2. miesto

            V kategórii P7 (sekunda) boli úspešnými riešiteľmi

            -  PUKOVÁ Lucia – 3. miesto

            V kategórii P8 (tercia) boli úspešnými riešiteľmi

            -  LISS Matej – 4. miesto

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a skvelú reprezentáciu našej školy.

             PK MAT 
             

          • Okresné kolo matematickej olympiády

          • 21. 4. 2021
          • Dňa 31.3.2021 sa konalo online okresné kolo Matematickej olympiády pre primu, sekundu  a terciu.

            kategórii Z6 (prima) boli úspešnými riešiteľmi

            - TARBAJ Simeon – 1. miesto
            -  
            KABÁČOVÁ Alžbeta – 3. miesto
            -  ŽOFAJ Peter – 3. miesto
            -  JAGELČÁKOVÁ Ľudmila – 4. miesto

            kategórii Z7 (sekunda) boli úspešnými riešiteľmi

            -  PUKOVÁ Lucia – 2. miesto
            -  BODNÁR Matúš – 3. miesto

            -  PARIŽOVÁ Vanesa - 4. miesto
            -  FICEK Adam – 5. miesto

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a skvelú reprezentáciu našej školy.

                                                                                                                                                          PK MAT

          • Súťaže o najkrajšiu fotografiu

          • 19. 4. 2021
          • Súťaž o Najkrajšiu fotografiu skončila a študentská rada na základe hlasovania vyhlásila výsledky:

            1. kategória:

            1. miesto: Kristián Gazdík s fotografiou číslo 8.
            2. miesto: Lenka Kubalová s fotografiou číslo 5.
            3. miesto: Lisa Palčová s fotografiou číslo 6.

            2. kategória:

            1. miesto:  Adam Daňa s fotografiou číslo 12.
            2. miesto: Tobias Vraňák s fotografiou číslo 15.
            3. miesto: Dominik Pallo s fotografiou číslo 31.

            Víťazi vyhrávajú Instax mini 11, srdečne im gratulujeme a ďakujeme všetkým ktorí sa zapojili a hlasovali v našej súťaži.

            Fotogalériu so súťažnými fotkami si môžete ešte raz prezrieť na stránke: 

            https://gmhtrstena.edupage.org/text18/?eqa=dGV4dD10ZXh0JTJGdGV4dDE4

            Študentská rada GMH

        • Úspech na ROBOTIÁDA 2021
          • Úspech na ROBOTIÁDA 2021

          • 1. 3. 2021
          • V priebehu ferbuára sa v Česku uskutočnila medzinárodná súťaž ROBOTIÁDA 2021,  ako je to dnes bežné - online. Z našej školy sa na tejto súťaži zúčastnil Jerguš Bielončík (3D) so svojim robotom a v kategórii Freestyle sa umiestnil na 6. mieste. 

            Pozrite si video o jeho robotovi Ultra MEGA LEGO FOLLOW TRIPOD 2.0

            PK INF

        • KRAJSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU
          • KRAJSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU

          • 23. 2. 2021
          • V krajskom kole, ktoré sa uskutočnilo 10. februára, sme mali tento rok veľmi silné zastúpenie - až v štyroch kategóriách. Všetkým dievčatám sa darilo veľmi dobre, trom sa dokonca podarilo postúpiť aj do užšieho výberu – na ústnu časť. Napokon sú výsledky nasledovné:

            2A kategória – Miriam Saganová – 2. miesto
            2B kategória – Alexandra Kolejáková – 6. miesto
            1A kategória – Nina Pazúriková - 9. miesto
            1B kategória – Janka Kubišová – 6. miesto

            Miriame uniklo víťazstvo iba o 0,5 bodu, ale aj tak jej k vynikajúcemu umiestneniu srdečne blahoželáme a všetkým účastníčkam ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

            PK ANJ

          • Úspešné okresné kolo dejepisnej olympiády.

          • 22. 2. 2021
          • Dňa 11. 2. 2021 sa konalo okresné kolo dejepisnej olympiády. Našu školu v kategórii F úspešne reprezentovali Peter Žofaj (prima), ktorý sa umiestnil na skvelom 2. mieste a Miloš Pariža (prima), ktorý získal 3. miesto.

            Obidvom študentom ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.

            PK SPV

          • Víťazstvo v krajskom kole olympiády

          • 15. 2. 2021
          • Naša študentka Tímea Kubicová (II. C), obsadila na krajskom kole online olympiády zo slovenského jazyka a literatúry 1. miesto a postupuje do celoslovenského kola.

            Gratulujeme a držíme prsty pri reprezentáciinašej školy.

            pk SJL