• Bronz z krajského kolo v bedmintone

          • 2. 12. 2023
          • Dňa 29.11.2023 sa uskutočnilo krajské kolo v bedmintone SŠ. Naše gymnázium tam reprezentovalo družstvo dievčat SŠ v zložení Lívia Suchánková (I.B) a Lisa Palčová (Kvinta).

            Krajského kola sa zúčastnilo 8 družstiev dievčat. Našim dievčatám úvod nevyšiel a tesne prehrali s dievčatami z Gymnázia Žilina 1:2, v ďalších skupinových zápasoch sa rozohrali a vyhrali postupne najskôr nad Gymnáziom Martin 3:0 a potom aj nad SOŠ Čadca taktiež 3:0.

            V semifinále sa stretli s favoritom turnaja Gymnáziom P.O.H. z Dolného Kubína, v ktorom sme trocha potrápili Kubínčanky, ale nakoniec sme prehrali 0:3 a museli sme sa uspokojiť s malým finále o bronz. V poslednom zápase ukázali dievčatá dobrú kondíciu a vyhrali obidve dvojhry, za stavu 2:0, ich súperky dievčatá z Gymnázia Bytča už na záverečnú štvorhru nenastúpili a naše dievčatá po víťazstve 3:0 skončili na 3. Mieste, a tým získali bronzové medaily.

            Ďakujeme im za vzornú reprezentáciu GMH.

            Konečné poradie krajského kola:

            1. Gymnázium P.O.Hviezdoslava, Dolný Kubín

            2. Gymnázium Veľká okružná, Žilina

            3. Gymnázium M. Hattalu, Trstená

            4. Gymnázium Štefánika, Bytča

            5. Gymnázium J. Lettricha, Martin

            6. Gymnázium M. M. Hodžu, Liptovský Mikuláš

            7. Gymnázium Jesenského, Kysucké Nové Mesto

            8. SOŠ pedagogická sv. M. Goretti, Čadca

            Mgr. Pavol Palčo – vedúci družstva

          • Červená stužka

          • 2. 12. 2023
          • Dňa 1.12.2023 sa naša škola zapojila do 17.ročníka kampane Červené stužky, ktoré sú symbolom boja proti AIDS. Cez veľkú prestávku sme vytvorili živú červenú stužku so žiakmi a učiteľmi.

            Ďakujeme všetkým,  ktorí sa zapojili do tejto kampane.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • 2. 12. 2023
          • V dňoch 28. - 29.11. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. V štyroch kategóriách súťažilo 65 študentov. Po písomnej časti sa na ústnu časť dostalo 30 súťažiacich. Tu sú víťazi v jednotlivých kategóriách:

            Kategória 1A

            1. miesto: Ján Jurči (Sekunda)
            2. miesto: Martin Benický (Sekunda)
            3. miesto: Ella Dudová (Sekunda)

            Kategória 1B

            1. miesto: Jakub Dedinský (Tercia)
            2. miesto: Markus Kurcin (Kvarta)
            3. miesto: Marianna Benická (Kvarta)

            Kategória 2A

            1. miesto: Ada Anna Gáliková (2.A)
            2. miesto: Martina Turošáková (2.C)
            3. miesto: Nina Pazúriková (Kvinta)

            Kategória 2B

            1. miesto: Matúš Štefanec (3.A)
            2. miesto: Tadeáš Lukáč (4.A)
            3. miesto: Mário Hrobár (4.B)

            Všetkým umiestneným študentom gratulujeme a víťazom prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

            PK ANJ

          • Majstrovstvá sveta v šachu

          • 29. 11. 2023
          • V dňoch 12.11.-25.11. sa študent 5D triedy Tomáš Brnušák zúčastnil juniorských Majstrovstiev sveta v šachu do 18 rokov v Talianskom Montesilvano.

            Bol súčasťou slovenskej výpravy, ktorú reprezentovalo 10 hráčov a dvaja tréneri. Vo veľmi silno obsadenom turnaji, v ktorom bol nasadený ako 71. zo 134 hráčov z celého sveta sa umiestnil na 57. priečke, keď získal 6 bodov z celkových možných 11. Ako jediný z československej výpravy si pripočítaj aj body do ratingu FIDE (+45).

            Tomášovi srdečne gratulujeme a veríme, že to nebola jeho posledná skúsenosť z významného svetového podujatia.

            Odkaz na výsledky turnaja

          • Okresné  kolo v bedmintone

          • 26. 11. 2023
          • Dňa 21.11.2023 sa uskutočnilo okresné kolo v bedmintone ZŠ a SŠ. Naše gymnázium malo zastúpenie v každej kategórii. Najviac sa darilo družstvu dievčat SŠ, ktoré zaslúžene po oboch vyhratých zápasoch zaslúžene vybojovalo zlaté medaily a postúpilo do krajského kola, ktoré sa bude konať 29.11.2023 v Martine.

            Okrem ich víťazstva si naše gymnázium odnieslo ešte dve bronzové medaily, ktoré pre nás získali chlapci za SŠ a dievčatá za ZŠ. Najmenej sa darilo družstvu chlapcov ZŠ, ktorým sa nepodarilo zvíťaziť a obsadili až 6 miesto.

            Ďakujeme všetkým za vzornú reprezentáciu GMH a dievčatám držíme palce v krajskom kole.

            Výsledky okresného kola:

            ZŠ dievčatá

            1. ZŠ s MŠ Nižná A
            2. ZŠ Medvedzie
            3. GMH Trstená  (D. Paliderová, N. Rošťáková)

            ZŠ chlapci

            6.    GMH Trstená (Š. Mikita, V. Pariža)

            SŠ dievčatá

            1. GMH Trstená (L. Suchánková, L. Palčová)
            2. G Tvrdošín
            3. SPŠ Tvrdošín

            SŠ chlapci

            1.  SPŠ Nižná
            2. G Tvrdošín
            3. GMH Trstená (M. Žatko, J. Šurin)

            Mgr. Pavol Palčo – vedúci družstiev

          • Návšteva SND v Bratislave

          • 26. 11. 2023
          • Dňa 10.11.2023 sa žiaci 3.C, 3.D a Kvinty zúčastnili exkurzie do Oravského múzea P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne a do Slovenského národného divadla.

            V doobednajších hodinách sme v Dolnom Kubíne navštívili múzeum a dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých informácií o našom oravskom velikánovi, o jeho živote a dielach. Videli sme aj veľa artefaktov ako napríklad Hviezdoslavov majetok alebo zmenšenú napodobneninu jeho rodného domu. Chceli sme si aj uctiť jeho pamiatku, zapálením sviečky na jeho hrobe, no bohužiaľ nám to prekazilo nepriaznivé počasie.

            Po prednáške v múzeu sme išli do Bratislavy, na divadelné predstavenie s názvom Kocúrkovo, alebo len aby sme v hanbe nezostali, ktoré napísal Ján Chalupka. Napriek tomu, že dielo bolo pre diváka náročnejšie, bolo nádherne a profesionálne spracované. Všetci zúčastnení, sme si odniesli neuveriteľný kultúrny zážitok.

          • Okresné kolo Olympiády zo SJL

          • 16. 11. 2023
          • Dňa 15. 11. 2023 sa v ZŠ P. O. Hviezdoslava v Trstenej konalo okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, kategórie C. Našu školu reprezentovala žiačka Ľudmila Jagelčáková (kvarta). Podala krásny výkon a obsadila 2. miesto.

            Gratulujeme jej a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

            (PK SJL)

          • Recital de poesía en español

          • 11. 11. 2023
          • V dňoch 2. a 3. novembra sa v Nitre konal IV.ročník básnického recitálu v španielčine na tému “POESÍA CANÍBAL”. Boli to dva skvelé dni plné aktivít, pri ktorých sa žiaci výborne zabavili. Vo štvrtok popoludní sa uskutočnilo niekoľko recitačných hier, v piatok workshop literárnej tvorby a následne recitál. Recitovalo sa viac ako 30 básní každého druhu. Naše študentky zarecitovali “Permanencia de Pablo Neruda” od Rafael Alberti (Eva Dzutseva, II.D), “Garcilaso 1991” od Luis García Montero (Francisco Alonso Timko, III.D) a “A la muerte del Fénix de España, Lope de Vega Carpio” od Violante del Cielo (Erik Pňaček, III.D). Neskôr študenti a učitelia rozoberali jednotlivé básne. Nešlo o súťaž, ale o podujatie, kde všetci spoločne recitujú svoje obľúbené básne. Pre našich študentov to bola veľmi obohacujúca skúsenosť a zároveň ďaľší spôsob prístupu k španielskej poézii a literatúre.

            Los días 2 y 3 de noviembre se celebró en Nitra el IV Recital de poesía en español, con la temática “POESÍA CANÍBAL”. Fueron dos días estupendos de actividades donde los estudiantes se lo pasaron genial. El jueves por la tarde tuvieron lugar varios juegos de recitación y el viernes se realizó un taller de creación literaria y el posterior recital. Se recitaron más de 30 poemas de todos los tipos y nuestros alumnos recitaron “Permanencia de Pablo Neruda” de Rafael Alberti (Eva Dzutseva, II.D), “Garcilaso 1991” de Luis García Montero (Francisco Alonso Timko, III.D) y “A la muerte del Fénix de España, Lope de Vega Carpio” de Violante del Cielo (Erik Pňaček, III.D). Posteriormente los chicos y los profesores conversaron sobre los poemas. Cabe destacar que no se trata de una competición donde alguien gana, sino de un certamen donde todos de forma conjunta recitan sus poemas. Fue una experiencia muy enriquecedora para nuestros estudiantes, otra forma de acercarse a la poesía y a la literatura española.

          • Aby IT sektor už neprišiel ani o jednu šikovnú ženu

          • 7. 11. 2023
          • Cieľom Občianskeho združenia Aj Ty v IT  je motivovať a podporovať dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií. Zámerom združenia, vyjadrenom mottom „Technology has no gender“, je budovať technologicky rovnú spoločnosť a dosiahnuť, aby dievčatá nezostali na okraji, ale stali sa priamou súčasťou technologickej budúcnosti. Preto organizujú  workshopy, kurzy a aktivity, ktorými pomáhajú získať set najdôležitejších digitálnych zručností a pripraviť ich na pracovný svet budúcnosti.

            V rámci tohto projektu sa naše dievčatá z tried sekunda a kvarta zúčastnili dňa 27. 10. 2023 dvojhodinového projektového workshopu Programovanie micro:bitov s využitím senzorov stavebnice Smart home kit. Workshop viedol p. Matúš Masica. Dievčatá programovali v programovacom prostredí  Makecode.org kde si vyskúšali rozličné úlohy: animácie, hru kameň-papier-nožnice, prácu s LEDkami a zvukom a zabudovanými senzormi na micro:bite.

            Ďalšej aktivity v rámci tohto projektu s názvom Bezpečnosť na internete sa dňa 3. 11. 2023 sa zúčastnili žiačky 2. D triedy a kvinty. Lektor Pavol Senko im vysvetlil dôležitosť súkromia, bezpečnosť zdieľania informácií a vytvárania silných hesiel. Prácu s umelou inteligenciou, ako rozpoznať falošné správy a ako sa im brániť. O tejto téme sa môžu viac dozvedieť v programe aj na stránke https://ajtyvit.sk/security-girl/.

            Na zapálenie záujmu o IT netreba veľa! Niekedy stačia kratšie 1-2 hodinové takpovediac ochutnávkové stretnutia s technológiou, ktoré vedia prerásť do dlhodobého záujmu alebo pomôcť sa zorientovať, čo z IT sveta dievčatám sedí viac.

          • Zenit v programovaní

          • 1. 11. 2023
          • Dňa 17. 10. 2023 sa uskutočnilo školské kolo súžaže ZENIT v programovaní, ktorého sa v kategórii "A" zúčastnilo 12 súťažiacich. Víťazom školského kola sa stal Miloš Stroka (4A), pred Emou Parižovou (4A) a Samuelom Vojtkom (4A). Okrem nich sa úspešnými riešiteľmi školského kola stali aj Kristián Leginus (oktáva), Rasťo Meľo a Tadeáš Lukáč (obaja  4A).  

            Podľa kritérií pre postup sa všetci šiesti úspešný riešitelia kvalifikovali do krajského kola, ktoré sa uskutoční 23. 11. 2023.

            Všetkým učastníkom ďakujeme a postupujúcim držíme palce v krajskom kole.

            PK INF

          • ZAHRANIČNÍ STÁŽISTI NA NAŠEJ ŠKOLE

          • 1. 11. 2023
          • V dňoch 25.-26.10. navštívili našu školu štyria zahraniční stážisti, ktorí už mesiac praxujú v OZ V.I.A.C. v Trstenej. Gloria z Kamerunu, Daryl z Filipín, Dorcas z Ghany a Stephen z Ugandy študujú sociálnu prácu a v rámci programu Erasmus Mundus absolvujú zimný semester na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Nám prišli spestriť hodiny anglického jazyka. Porozprávali nám o živote vo svojich rodných krajinách, ktoré sú od tej našej diametrálne odlišné, priblížili nám ich prácu tu na Slovensku a odpovedali na zvedavé otázky študentov.

            My sme ich na oplátku naučili typické slovenské tance aj zaspievali našu hymnu. Ich bezprostrednosť a energia nás všetkých nakazila a cítili sme sa s nimi veľmi dobre. Oni zase vyzdvihli našu pohostinnosť, vrúcnosť a pochválili jazykovú vybavenosť našich študentov. Na pamiatku sme im venovali drobnosti, ktoré im budú pripomínať našu školu. Veríme, že si ešte nájdu čas a opäť nás navštívia.

            PK ANJ

          • 120. výročie úmrtia Martina Hattalu

          • 1. 11. 2023
          • V piatok napriek nepriaznivému počasiu sa študenti druhého a tretieho ročníka zúčastnili prednášky o Martinovi Hattalovi, ktorú zorganizovala Matica slovenská.

            Ďakujeme PhDr. M. Ďurčovi za zaujímavé informácie o našom rodákovi - univerzitnom profesorovi Martinovi Hattalovi, ktorého meno nesie naša škola.

          • Záložka do knihy spája školy

          • 1. 11. 2023
          • Aj tento rok sme našich žiakov zapojili do projektu Slovenskej pedagogickej knižnice.

            Záložky vyrobené žiakmi na osemročnom gymnáziu sme poslali do Biskupského gymnázia v Hradci Králové. Tie, ktoré vytvorili študenti štvorročného gymnázium putovali do Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Kežmarku.

            Naši žiaci si dali na výrobe záložiek zvlášť záležať a veríme, že kamarátom v partnerských školách sa budú páčiť a urobia im radosť. Niektorí si možno nájdu aj nového/novú kamaráta/kamarátku. Aj my sa už tešíme na výtvory kamarátov z Hradca Králové a Kežmarku.

            PK SJL ďakuje všetkým, ktorí sa do projektu zapojili. O tom, že mnohé záložky boli vydarené, sa môžete presvedčiť na fotografiách.

            PK SJL

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • 26. 10. 2023
          • Dnes pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc sa žiaci prvého stupňa osemročného gymnázia (prima, sekunda, tercia a kvarta) zúčastnili výchovno-vzdelávacieho programu Uspávanky, ktorý nám odprezentovala PhDr. Anna Bošňáková, bývalá absolventka nášho gymnázia s rodáčka z Trstenej.

            Vypočuli sme si nádherné interpretácie ľudových uspávaniek so sprievodným slovom. Po jeho ukončení naši žiaci tvorili vlastné príbehy a uspávanky, z ktorých utvorili knihu svojej triedy. Mohli prejaviť svoju kreativitu a nápaditosť slovom sj kresbou.

            Na záber každá trieda predstavila svoju knihu a všetci si spolu zaspievali uspávanku. Každý žiak dostal od Rodičovského združenia stravnú poukážku v hodnote 1.- € do školského bufetu a sladké občerstvenie.

            PK SJL

          • Cena Gustáva Maurícia Reussa

          • 25. 10. 2023
          • S radosťou a hrdosťou Vám oznamujem, že naša študentka Rebeka Motýľ z 3. A sa zapojila do súťaže v písaní fantasy a sci-fi poviedok Cena Gustáva Maurícia Reussa.

            Súťaž je pomenovaná podľa rodáka z Revúcej, ktorý tu v roku 1856 napísal prvé sci-fi dielo na našom území - „Hviezdoveda alebo životopis Krutohlava, čo na Zemi, okolo Mesiaca a Slnka skúsil a čo o obežniciach, vlasaticiach, pôvode a konci sveta vedel“, skrátene známe ako Hviezdoveda, ktoré popisuje cestu balónom na Mesiac. Kuriozitou je, že tento rukopis vznikol o sedem rokov skôr, ako vôbec prvý román svetovo najznámejšieho spisovateľa tohto žánru Julesa Verna. Do súťaže prispievali aj takí autori ako Michal Hvorecký, Alexandra Pavelková, Zuzana Mojžišová, Miloš Janoušek či Gustáv Murín a v porote zasadali legendy slovenskej literatúry Dušan Mitana, Kornel Földvári, Peter Jaroš, Andrej Ferko, Peter Uličný a mnohí ďalší.

            Dvadsiatka najlepších súťažných literárnych prác vyšla po každom ročníku knižne v zborníku Krutohlav. Rebeka MOTÝĽ v kategórii 15 - 25 rokov obsadila s poviedkou Kľúč nádeje 1. miesto. K tomuto krásnemu umiestneniu jej gratulujeme.

            Ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            (PK SJL)

          • Gaudeamus - veľtrh univerzít v Bratislave

          • 24. 10. 2023
          • Dňa 11.10.2023 sme v skorých ranných hodinách nastúpili pred gymnáziom Martina Hattalu v Trstenej do autobusov a vyrazili smer Bratislava. Tohto roku sme návštevu veľtrhu rozšírili aj o študentov tretích ročníkov, takže na najväčší veľtrh vysokých škôl mierili až tri autobusy študentov a 7 pedagogických zamestnancov. Na Gaudeamuse - sa predstavili univerzity nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech a okolité štáty zastupovali rôzne agentúry, ktoré vedia sprostredkovať štúdium v zahraničí.

            Študenti mali možnosť priamej komunikácie s učiteľmi z VŠ ale aj so študentami, ktorí na jednotlivých univerzitách a fakultách študujú. K dispozícii mali aj prednášky zamerané na konkrétne štúdium na vybraných univerzitách. Taktiež mohli využiť poradenský servis, ktorý bol zameraný na nájdenie vhodného odboru pre študentov na základe výsledku testov predpokladov na štúdium. Pre pedagogický dozor bola vyčlenená zóna, kde sme sa mohli viac dozvedieť o spoločnosti Scio, ktorá zabezpečuje prijímačkové testy pre väčšinu českých a slovenských univerzít.

            Sme radi, že môžeme študentom ponúkať účasť na veľtrhu a veríme, že im to pomáha sa zorientovať v ich budúcom štúdiu na VŠ.

            Mgr. Fojtíková Andrea
            výchovný poradca

          • Burza stredných škôl 2023

          • 24. 10. 2023
          • Ako každý rok,  aj teraz, sme sa zúčastnili burzy stredných škôl. Burzy boli organizované pod záštitou CPP Tvrdošín a CPP Námestovo.

            Prvá burza SŠ prebehla na námestí v Námestove za nie veľmi priaznivého počasia, ale ani to neodradilo študentov od jej návštevy. Naše gymnázium prezentovalo odbory, ktoré sa budú otvárať v šk. roku 2024/2025 a najväčší záujem, tak ako po iné roky bol o bilingválne gymnázium, čo nás veľmi teší.

            Druhú burzu zorganizovalo CPP Tvrdošín v priestoroch Rotundy v Nižnej, kde postupne, po dohode s výchovnými poradcami prichádzali okolité školy so svojimi študentami. Študentov zaujímal hlavne odbor štvorročného gymnázia, ale našli sa aj takí, ktorí mali záujem konkrétne o španielske bilingválne gymnázium.

            Veľmi nás teší, že sa môžeme zúčastňovať takýchto aktivít, ktoré pomáhajú dostať naše gymnázium do povedomia verejnosti a sme radi, keď  študentov potom vidíme aj na Dni otvorených dverí a následne na prijímacích pohovoroch. Čerešničkou na torte je to, keď títo študenti zasadnú do lavíc nášho gymnázia.

          • Škola reportáže – Cena vydavateľstva Absynt

          • 18. 10. 2023
          • Počas predchádzajúceho školského roka sa jedenásť študentov našej školy zapojilo už do 6. ročníka dobrovoľnej mimoškolskej činnosti pod názvom Škola reportáže – Cena Absynt. V nej žiaci čítajú vybrané reportážne knihy, preverujú si schopnosť kriticky myslieť, písať odbornú recenziu, tvoriť vlastnú reportáž a precvičovať sa v rečníctve. To všetko sa dielo pod dohľadom fundovaných lektorov jednak online, jednak počas odborných seminárov, na ktorých sa žiaci zúčastnili.

            Výsledky jednotlivých súťažných kategórií REPortáž, RECenzia a REČníctvo boli vyhlásené odbornou porotou počas slávnostného ceremoniálu v Novej synagóge v Žiline a aj tento rok patrili naši žiaci medzi tých najúspešnejších:

            V kategórii REPortáž získala Lea Dvorštiaková (II.D) 1. miesto.

            V kategórii RECenzia získala Barbora Kováliková (IV.C) 2. miesto.

            Oceneným žiačkam srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy.

            Lucia Gallová, PK SJL

          • Biela pastelka

          • 3. 10. 2023
          • Milí kolegovia, rodičia a študenti. V piatok 22.9.2023 sa na našej škole uskutočnila zbierka Biela pastelka, ktorej výťažok poputuje nevidiacim a slabozrakým občanom.

            Na našej škole a v jej okolí sa nám spoločnými silami podarilo vyzbierať 183,90.- €.

            Ďakujeme všetkým ktorí prispeli.

          • Majstrovstvá Slovenska v zrýchlenom šachu

          • 2. 10. 2023
          • V dňoch 30. 9. - 1- 10. 2023 sa náš študent Tomáš Brnušák z 5.D zúčastnil majstrovstiev Slovenska v zrýchlenom šachu, ktoré sa konali vo Vysokých Tatrách. Z nasadeného 15-teho miesta sa mu napokon podarilo v hlavnej kategórii vybojovať celkové 4. miesto. Vzhľadom k tomu, že celkovým víťazom bol maďarský pretekár skončil Tomáš ako tretí najlepší slovák. V hodnotení hráčov kategórie do 18 rokov sa umiestnil na 2. mieste

            Tomášovi srdečne gratuľujeme. 

            Podrobnejšie informácie a výsledky turnaja