• Okresné kolo biologickej olympiády

          • 21. 4. 2023
          • Dňa 21.4. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v kategórii D.

            Po školskom kole, ktoré sa konalo online a tiež prakticky na našej škole, postúpili dvaja žiaci- Oliver Olexa a Jakub Dedinský. Obidvom sa na okresnom kole darilo a získali 1. a 2. miesto.

            Srdečne im gratulujeme.

            PK PvP

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2023

          • 19. 4. 2023
          • Dňa 14. 4. 2023 (piatok) sa konalo regionálne kolo Hviezdoslavovho Kubína v Námestove. Našu školu reprezentovali dve študentky a umiestnili sa nasledovne

            Rebeka MOTÝĽ (2. A) 1. miesto v recitácii poézie a

            Sára ZOŠŠÁKOVÁ (2. B)  3. miesto v recitácii prózy.

            Obidvom dievčatám gratulujeme 🌹 a ďakujeme za šírenie dobrého mena GMH. 

            Víťazka Rebeka Motýľ pokračuje v súťaži do ďalšieho postupového kola na Vajanského Martin, ktoré sa uskutoční 3. 5. 2023 v Martine.

            Držíme prsty a želáme, aby sa jej darilo. ✌

            (PK SJL)

          • REGIONÁLNE KOLO BASKETBAL ZŠ 3X3

          • 19. 4. 2023
          • Dňa 18.4.2023 sa v športovej hale v Dolnom Kubíne konalo regionálne kolo v basketbale 3X3 ZŠ chlapcov a dievčat. Naše gymnázium tam malo dievčenské zastúpenie. Dievčatá v zostave Kristína Kubášková, Barbora Lanďáková, Lisa Palčová a Vanesa Parižová (všetky Kvarta) sa v úvodnom zápase stretli s dievčatami zo ZŠ Mútne, po 10 minútach sa stretnutie skončilo remízou a v predĺžení naše dievčatá nakoniec prehrali. V druhom zápase bolo ich súperom družstvo ZŠ z Dolného Kubína, ani v tomto zápase sa nám nepodarilo vyhrať a tak si naše dievčatá odniesli z tohto turnaja bronzové medaily za 3. miesto. Ďakujeme dievčatám za reprezentáciu nášho gymnázia a tešíme sa na ich športové úspechy aj do budúcna.

            Mgr. Pavol Palčo – vedúci družstva

          • Veľkonočný šachový turnaj GMH

          • 17. 4. 2023
          • Dňa 17. 4. 2023 sa na našej škole uskutočnil 1. ročník Veľkonočného šachového turnaja. Z celkového počtu 33 prihlásených sa nakoniec k šachovniciam posadilo 29 hráčov. Po 7 kolách a náročných zápasoch sa víťazom turnaja so 6 bodmi stal Matej Žatko z 3.B pred Rasťom Meľom (6 bodov) z 3.A a Richardom Scholtzom (5 bodov) zo sexty. Jediná žena medzi štartujúcimi, Anna Nováková z 1.D sa medzi chlapcami vôbec nestratila a so 4 bodmi obsadila 12. miesto.

            Víťazom gratulujeme a všetkým účastníkom želáme aby ešte dlho ostali nadšencami tejto úžasnej kráľovskej hry.

          • Soirée v divadle: od Tatárov až k nám

          • 17. 4. 2023
          • Mladí neherci, väčšinou študenti stredných škôl a konzervatória nielen z oravských obcí, si pre nás 14. apríla 2023 v Mestskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne pripravili divadelné predstavenie, v ktorom ponúkli koláž histórie slovenského národa a literárneho umenia.

            Od Tatárov až k nám.

            Autorská inscenácia kolektívu zloženého z mladých ľudí je založená na myšlienke soirée, teda programu s hudbou, literatúrou a divadlom.

            Spolu so žiakmi II.A, II.B, II.C, II.D a III.C triedy sme si na divadelných doskách vďaka nim pripomenuli osudy slávnych aj neslávnych Slovákov, ich trápenia, ale aj radosti. Videli sme množstvo postáv, ktorých príbeh poznáme z vyučovacích hodín literatúry a dejepisu. Vrátili sme sa až do 8. storočia a prežili slovenské dejiny odznova prostredníctvom literatúry a hudby.

            V inscenácii sme si mohli vypočuť úryvky z literárnych diel ako: Smrť Jánošíkova, Krvavé sonety, Marína, Nečakanie na Godota a iných. Počuli sme množstvo známych ikonických piesní, napríklad od Milana Lasicu, Karla Kryla, Karola Duchoňa, Ivana Hoffmana, pieseň Korene od Iconito & FS Zemplín, aj menej známych zhudobnených básní od Janka Matúšku, Ľudovíta Štúra, Svetozára Hurbana Vajanského a iných.

            A čo hovoria na divadelné stvárnenie naši žiaci?

            Predstavenie bolo veľmi dobré, spracovanie, herci, hudba a scény boli podľa mňa bombastické. Veľmi šikovní ľudia to hrali, mali krásne hlasy a talent. Scény boli podané vtipne a humorne, takže si myslím, že našu vekovú kategóriu to veľmi zaujalo. Bolo to fakt super.

            Predstavenie bolo pekné. Začalo sa mi to viacej páčiť od Pražskej jari. Odvtedy to bolo dokonalé. Hudba bola super, až na to, že to nebolo dobre ozvučené.

            V spojení s hudbou to bolo zaujímavejšie a pútavejšie. Aj za malú chvíľu dokázali vykresliť danú situáciu z histórie, ktorá v každom z nás jednoznačne zanechala nejakú emóciu.

            Divadelné predstavenie bolo veľmi pekné. Zanechalo vo mne pocit šťastia. Usmievala som sa takmer celý čas, no mala som aj slzičku v oku – časť o židovskom národe bola veľmi silná. Verím, že sa moji spolužiaci dozvedeli viac o našej minulosti. Sú to veľmi talentovaní ľudia a bol to skvelý zážitok. 😊

            Pekná hudba, pekný príbeh – náučný, pekne sa na to pozeralo.

            Bolo to riadne super. Páčilo sa mi, že to bolo také pestré: scénky, hudba, piesne, prednes a úvody do storočí, ale niekedy to nebolo dobre počuť, keď hrala hudba a rozprávali.

            Za mňa to bolo úžasné. Nečakala som živú hubu na tematiku našich dejín. Taktiež ako herci chodili medzi publikum. Najlepšie divadlo, na akom som bola.

            Veľmi ma to bavilo, hrali to šikovní ľudia, ktorí aj krásne viedli hudbu. Hudba to veľmi oživila a dodala skvelú atmosféru. Bolo to aj veľmi hlboké – najmä o Židoch a skoro mi vyšla slza. Krásne tam aj využili texty zo známych slovenských diel. Myslím si, že to bolo pre nás veľmi prínosné a inak teraz vnímame naše dejiny a našich významných autorov.

            Páčilo sa mi to. Bola tam dobrá atmosféra. Páčilo sa mi tam osvetlenie a ešte krajšia bola kapela a hudba, a aj pekné herečky tam boli. Pekne chronologicky usporiadané a dobre zahrané.

            Najviac sa mi páčila kapela, pekne oživila celé divadlo. Krásny spev spevákov. Osvetlenie mi občas vadilo, pretože dráždilo oči.

            Divadelné predstavenie ma veľmi prekvapilo. Nečakala som také dobré herecké výkony, spevy. Dejová línia sa dobre vyvíjala, dalo sa porozumieť všetkému, taktiež som sa dozvedela aj zaujímavosti či už o Karolovi Duchoňovi alebo J.M.Hurbanovi. Naopak, zaskočilo ma čítanie textu z telefónu.

            Super taktika ako zaujať celé publikum hneď na začiatku tým, že neboli na pódiu, ale medzi nami, divákmi. Avšak, nie vždy boli dobre ozvučení a vtedy im nebolo dobre rozumieť.

            Páčilo sa mi, že piesne vymieňali s hereckými výstupmi. Židovstvo bolo veľmi dobre spracované, išiel z toho silný pocit a zážitok. Ako pozitívum vnímam, že to boli naše dejiny cez literárne diela.

            Áno, účelom bolo pripomenutie rôznych situácií a osobností a bolo to naozaj podané pre mládež. Myslím si, že naša kultúra by sa mala stvárňovať hrdo a vážne, tak ako boli hrdí a vážení naši predkovia.

            Predstavenie bolo zábavné a kreatívne. Aj sme sa z toho niečo naučili. Boli tam aj pekné herečky.

            Veľmi sa mi páčilo, že tam zakomponovali aj modernú hudbu, a tak básne/texty od slávnych autorov, básnikov sa stali zaujímavejšie. Boli tam aj veľmi vtipné pasáže.

            Predstavenie bolo krásne prepracované aj obsadené. V niektorých momentoch mnou prebehli zimomriavky. Jediným negatívom mi prišiel zvuk – hudba bola často hlasnejšia než bolo treba, v pasáži, kde postavy rozprávali, ich dokonca prehlušila a pohltila hodnotu ich slov. Inak bolo všetko perfektné.

            Veľmi sa mi páčilo spojenie umenia s dejinami. Zároveň oceňujem snahu podať dielo hravým a zaujímavým spôsobom, čo nás mladých veľmi oslovilo a priblížilo nám poklady slovenskej literatúry.

            Veľmi pekné predstavenie, ktoré v sebe nieslo silnú myšlienku, ale zároveň to bolo pripomenutie histórie a dejín. Po predstavení vo mne rezonovalo uvedomenie, že ako Slovenska mám byť na čo hrdá. Taktiež spracovanie bolo veľmi príjemné a chytľavé – pri mnohých pasážach vyskakovala husia koža a v očiach som mala slzy.

            Moderné zhrnutie histórie, ktoré sa nám ako mladým ľuďom veľmi páčilo. Na nudu nebol čas, herecké výkony striedalo hranie a spev, ktorý bol dokonalý a na úrovni. Šla by som tam zas.

            PK SJL
            Mgr. Janka Paľová 

          • OKRESNÉ KOLO BASKETBAL ZŠ 3X3

          • 13. 4. 2023
          • Dňa 5.4.2023 sa v telocvični nášho gymnázia uskutočnilo okresné kolo v basketbale 3X3 ZŠ chlapcov a dievčat.

            Našu školu reprezentovalo jedno družstvo chlapcov a dve družstvá dievčat. Družstvo dievčat GMH A v zložení Kubášková Kristína, Lanďáková Barbora, Palčová Lisa a Parižová Vanesa (všetky Kvarta) vyhralo všetky zápasy a postúpilo do regionálneho kola, ktoré sa bude konať v Dolnom Kubíne 18.4.2023.

            Dievčatám držme teda palce v regionálnom kole a ďakujeme nielen im, ale aj chlapcom /Bodnár, Šurin, Ficek (Kvarta) a Tarbaj (Tercia)/ a dievčatám z družstva GMH B /Garbiarová (Kvarta), Paliderová (Tercia), Hrubošová (Sekunda) a Števuliaková (Prima)/, ktoré zhodne obsadili v okresnom kole 3. miesta.

            Výsledky:

            Dievčatá                                     skóre   body

            1. miesto GMH A                     21:4     6
            2. miesto ZŠ Liesek                   13:7     5
            3. miesto GMH B                      7:20     4
            4. miesto ZŠ Medvedzie            3:13     3

             

             

            Chlapci                                     skóre   body

            1. miesto ZŠ Medvedzie            21:15   6
            2. miesto ZŠ Trstená                  28:18   5
            3. miesto GMH                          11:22   4
            4. miesto ZŠ Liesek                   13:18   3

            PK TSV

          • OKRESNÉ KOLO PYTAGORIÁDY

          • 12. 4. 2023
          • Dňa 21. marca 2023 sa konalo okresné kolo matematickej súťaže PYTAGORIÁDA. Medzi postupujúcimi zo školského kola boli aj naši študenti z prímy, sekundy a tercie. Štyria z nich sa stali úspešnými riešiteľmi a obsadili popredné priečky.

            P7 - Sekunda:

            DEDINSKÝ Jakub – 1. miesto
            LEGINUS Timotej – 2. miesto

            P8 – Tercia:

            ŽOFAJ Peter – 2. miesto
            KABÁČOVÁ Alžbeta – 3. miesto

            Všetkým ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy, úspešným riešiteľom gratulujeme a budeme držať palce, aby boli pozvaní do celoslovenského kola.

            pk MAT

          • Pôstna krabička pre Afriku.....

          • 6. 4. 2023
          • Naša škola sa zapojila do finančnej zbierky pre deti v Afrike, ktorú organizuje Slovenská katolícka charita. Chceme sa veľmi pekne poďakovať všetkým darcom,  ktorí podporili túto zbierku. Vyzbieralo sa 230 eur.

            Mgr. Valéria Kubasová.

          • Okresné kolo biblickej olympiády

          • 3. 4. 2023
          • V dňoch 28.3. - 29.3.2023 sa konalo okresné  kolo   Biblickej  olympiády. Za GMH Trstená sa zúčastnili:

            v kategórii ZŠ: Kristián Gazdík a Vanesa Parižová - Kvarta a

            v kategórii SŠ: Rebeka Motýľ - 2.A, Tímea Malatinková a Tímea Kubicová - 4. C.

            Všetci zúčastnení študenti sa veľmi potrápili pri riešení rôznych úloh. Na diecézne kolo sa postupuje len z 1.miesta a to sa podarilo našim  študentkám v kategórii stredných škôl.

            Ďakujeme všetkým súťažiacim za reprezentáciu našej školy a postupujúcemu družstvu želáme veľa úspechov na Diecéznom kole v Spišskej Kapitule!

          • CELOŠTÁTNE KOLO OLYMPIÁDY V NEMECKOM JAZYKU

          • 3. 4. 2023
          • Dňa 27.3.2023 sa v Bratislave konalo celoštátne kolo olympiády v nemeckom jazyku. Naše gymnázium reprezentovala Vanesa Parižová z Kvarty.

            Po písomnej časti bola Vanesa po strate jedného bodu na delenom 3.-4. mieste, v ústnej časti stratila 5 bodov a tak skončila s 94 bodmi zo 100 na krásnom 4. mieste. Od pódia ju delil jeden jediný bodík.

            Získala však jednu zo siedmych mimoriadnych cien udelenú spoluorganizátormi a to trojtýždňový štipendijný pobyt v Nemecku.

            Gratulujeme jej k tomuto krásnemu úspechu.

            PK NEJ

          • Pripomienka začiatku transportov židovského obyvateľstva

          • 30. 3. 2023
          • Dňa 24.3.2023 si študent GMH ( II.C) pripomenuli začiatok deportácií židovského obyvateľstva, ktoré sa začali 25.3.1942. Ich obeťami sa stalo prvých 999 žien, medzi ktorými sa nachádzalo aj 17 dievčat a žien z mesta Trstená. Deportované ženy smerovali do vyhladzovacích táborov, kde aj zahynuli. Táto, štátom riadená, akcia pripravila o život celkovo až 73 000 občanov SR. Žiaci sa zhromaždili pred budovou synagógy v Trstenej a dozvedeli sa informácie o budove samotnej aj židovskej komunite, ktorá bola kompletne vyhladená. Za odborné informácie ďakujeme p. Mojmírovi Krajčimu aj p. Marekovi Ďurčovi. Na záver bola na priečelí synagógy umiestnená kytica kvetov, venovaná pamiatke zavraždeným obyvateľom mesta Trstená.

          • Silná ruka 2023

          • 30. 3. 2023
          • Dňa 24.3. sa uskutočnili v Dolnom Kubíne Majstrovstvá Slovenska v pretláčaní rukou stredných škôl .

            Pekný úspech dosiahol Benjamín Vakula z 1.D triedy, ktorý obsadil 2.miesto v kategórii do 80 kg.

            Gratulujeme a prajeme ešte veľa podobných úspechov.

          • ...za knihami a umením

          • 21. 3. 2023
          • Dňa 15.2 sa triedy 4.A a oktáva vydali na bádanie za knihami a umením. Začiatkom dňa sme navštívili Oravské múzeum a Čaplovičovu knižnicu v Dolnom Kubíne, kde sme sa o spisovateľovi P.O.Hviezdoslavovi dozvedeli mnoho zaujímavých informácií.

            V knižnici sme mali možnosť vidieť knihu s rozmermi len 5x3cm a na vlastné oči sme videli ručne maľovanú tlač. Obsahuje jedinečné originálne kusy kníh a sezónne ju navštevuje veľké množstvo zahraničných milovníkov histórie a literatúry. Za vznikom knižnice stojí V.Čaplovič, ktorý tento fond zostavil celkom sám a zbieranie kníh bola jeho celoživotná vášeň.

            V Dolnom Kubíne sme neobišli ani Hviezdoslavov pamätník a rovno odtiaľ sme navštívili Banskú Bystricu, kde nám sprievodca predstavil Štátnu vedeckú knižnicu.

            Posledným bodom nášho exkurzívneho dňa bolo predstavenie vo Zvolenskom divadle s názvom Posledná večera. Bol to krásne a edukačne strávený deň a za jeho organizáciu vďačíme pani profesorke Kučkovej.

          • COSMOS DISCOVERY

          • 20. 3. 2023
          • Dňa 21.2.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili výstavy COSMOS DISCOVERY v INCHEBE EXPO BRATISLAVA.

            Výstava vás prevedie históriou pilotovaných letov do vesmíru od ich začiatkov až po súčasné a plánované misie.Táto jedinečná výstava vznikla v spolupráci s NASA. Výstava obsahuje stovky originálnych artefaktov z USA a Ruska, ktoré boli vo vesmíre, jedinečnú zbierku skafandrov a skutočné modely vesmírnych lodí, raketoplánov či rakiet. Po výstave si žiaci ešte užili prechádzku po Bratislave.

          • Štúdium v Španielsku

          • 14. 3. 2023
          • V piatok dňa 10. 3. 2023 sa na našej škole uskutočnilo stretnutie s Dávidom Tomečkom. Je to hlavný
            koordinátor agentúry EEA, ktorá sprostredkuje študijné a jazykové pobyty v Španielsku.

            Dozvedeli sme sa nové informácie o možnostiach ako študovať na strednej škole v Málage, vyskúšať si život
            v inej krajine, v nových hostiteľských rodinách, prípadne sa zapísať na dvojtýždenný jazykový kurz
            španielčiny tiež v Málage.

            V prípade záujmu navštívte stránku www.eeapobyt.sk 

          • KRAJSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V NEMECKOM JAZYKU

          • 8. 3. 2023
          • Tento rok sa naši žiaci prebojovali z okresného kola do krajského kola olympiády v nemeckom jazyku v rekordnom počte. A tak malo naše gymnázium v krajskom kole, ktoré sa konalo na Súkromnej Spojenej škole EDUCO, Slanická osada, Námestovo, až 5 reprezentantov.

            Všetci žiaci boli opäť úspešní a postúpili na ústnu časť, v ktorej sa podarilo Vanese Parižovej zvíťaziť v kategórii 1B, a tak nás bude reprezentovať na celoslovenskom kole, preto jej veľmi držme palce.

            Ďakujeme všetkým zúčastnením žiakom, že prejavili záujem o nemecký jazyk, tiež za preukázané vedomosti a hlavne sa vzornú reprezentáciu nášho gymnázia.

            PK NEJ

          • Hviezdoslavov Kubín 2023 - školské kolo

          • 25. 2. 2023
          • Dňa, 23. 2. 2023, sme si opäť pripomenuli nášho veľkého oravského spisovateľa P. O. Hviezdoslava. V podkroví starej budovy sa nám prihovárali recitátori poézie a prózy. Súťaže v umeleckom prednese sa zúčastnilo 40 študentov v troch kategóriách.

            Výsledky školského kola:

            Poézia:

            III. kategória   

            1. miesto:    Tatiana PÁNIKOVÁ, Kvarta
            2. miesto:    Lisa PALČOVÁ, Kvarta
            3. miesto:    Barbora LANĎÁKOVÁ, Kvarta

            IV. kategória    


            1. miesto    Rebeka MOTÝĽ, II. A
            2. miesto    Emma VAVREKOVÁ, Kvinta
            3. miesto    Božena ČAKLOŠOVÁ, I. C

            Cena diváka :   Lisa PALČOVÁ, Kvarta

            Próza

            II. kategória

            1. Agáta ŠTEVULIAKOVÁ, Príma
            2. Martin BENICKÝ, Príma
            3. Julián ŽUFFA, Príma

            III. kategória

            1. Vanesa PARIŽOVÁ, Kvarta
            2. Damián JANÍK, Sekunda
            3. Ľudmila JAGELČÁKOVÁ, Tercia

            IV. kategória

            1. Sára ZOŠŠÁKOVÁ, II. B
            2. Ivana KRÍŽIKOVÁ, I. B
            3. Richard SCHOLTZ, Sexta

            Cena diváka: Sára ZOŠŠÁKOVÁ, II. B

             

            Všetkým recitátorom ďakujeme za krásny umelecký zážitok. Víťazom držíme prsty pri reprezentácii našej školy v ďalších postupových kolách. 

            PK SJL

          • PROJEKTOVÉ STRETNUTIE S LOTYŠMI

          • 23. 2. 2023
          • V dňoch 13.-18. februára 2023 k nám zavítala skupina 6 študentov a 2 učiteľov z partnerskej školy Vidusskola z lotyšského mestečka Adazi. V decembri, keď sme hosťovali partnerov v rámci projektu „Students against extinction“, im vedenie ich školy neumožnilo prísť a tak sme im vyšli v ústrety a zorganizovali sme pre nich dodatočnú mobilitu.

            V prvý deň nášho spoločného programu ich slávnostne privítal pán zástupca Janckulík, lotyšskí študenti nám predstavili svoju školu i svoj pracovný tím. Pre našich študentov si pripravili niekoľko vedomostných kvízov a výhercom odovzdali typické lotyšské cukrovinky. Ženské osadenstvo milo prekvapili krásnymi ružami. Popoludnie strávili poznávaním mesta Trstená. Po prechádzke mestom sa vybrali aj na Bubeník, kam sa museli prebrodiť hlbokým snehom a veľmi sa z toho tešili.

            Na ďalší deň si preverili kondíciu pri športových aktivitách v našej telocvični. Volejbalový turnaj si všetci zúčastnení užili. Po obede v našej školskej jedálni si zahriali svoje mozgové bunky. Pripravili sme pre nich kvíz o včelách i o našom krásnom Slovensku. Nakoniec sa ešte spoločne zahrali stolovú hru Beeble, ktorá bola vytvorená na účely projektu a súťažili aj v skladaní puzzle vytvoreného z loga  projektu SAE. Po krátkom oddychu sa naši študenti s Lotyšmi vybrali hrať bowling a večer zakončili spoločnou večerou v pizzerii.

            Štvrtok sa niesol v duchu relaxovania a spoznávania prírodných krás. Lotyšský tím strávil deň v Oraviciach, kde si vychutnali čaro termálnych prameňov v akvaparku a mohli tiež vidieť kúsok  Západných Tatier počas prechádzky v prírode.

            Posledný deň sme odštartovali opäť v škole. Trieda Kvarta si pre Lotyšov pripravila pestrý program. Na úvod im spoločne zahrali a zaspievali tradičné slovenské ľudové piesne. Potom im predstavili Oravu a jej najzaujímavejšie miesta, priblížili im typické slovenské výrobky, pripravili ochutnávku typických fašiangových šišiek a oblátok. Napokon si Lotyši lámali jazyk na slovenských jazykolamoch a učili sa základné slovenské slovíčka. Naši študenti sa tiež naučili pár lotyšských slov.

            Po tejto príjemnej aktivite sme sa vybrali na Oravský hrad. Študenti boli z hradu ohromení a nevadilo im ani to množstvo schodov, ktoré museli prejsť. Ochutnali naše syrové korbáčiky a mnohí si ich aj zakúpili domov. V Trstenej sme naše spoločné aktivity ukončili obedom a odovzdaním certifikátov za účasť na projektových aktivitách.

            Celý lotyšský tím bol z návštevy u nás nadšený, ďakovali za vrelé prijatie a všetci pevne veríme, že to nebolo naše posledné stretnutie.

             

            Mgr. Marta Števuliaková

            PK ANJ

             

          • VÝMENNÝ POBYT – LA ADRADA

          • 16. 2. 2023
          • Niekoľko kilometrov od hlavného mesta Španielska (Madridu) sa nachádza dedinka La Adrada, kde sídli španielska škola IES Sierra del Valle, s ktorou naše gymnázium tento rok zorganizovalo výmenný pobyt.

            Do výmenného pobytu sa zapojilo 13 žiakov z II.D, u ktorých boli Španieli ubytovaní a ktorí sa o našu zahraničnú návštevu počas celého týždňa od 6. februára 2023 do 13. februára 2023 vzorne starali, prekonávali jazykové i spoločenské bariéry.

            Po španielskych študentov sa vybrali autobusom do Krakova po 4. vyučovacej hodine v pondelok 6. februára. Na letisku ich privítali, spolu s našou lektorkou Anou a španielskym lektorom Miguelom im ukázali mesto Krakov a hneď v úvode zažili aj nezabudnuteľný moment – stratili sa dve Španielky. Našťastie sa po pár minútach našli. Následne sa celá skupinka presunula do Trstenej... a mohlo odštartovať vzájomné spoznávanie sa.

            Keď španielski študenti vystúpili z autobusu, privítala ich bohatá snehová nádielka. Začali sa obhadzovať snehom a guľovať. Bolo to pre nich niečo nové, neobvyklé a kuriózne zároveň. Stretnutie so skutočným snehom bolo totižto pre niektorých po prvýkrát. Po príchode sa rozišli do hosťovských rodín.

            V týždni im naši žiaci pripravili bohatý program:

            • V utorok ich privítali v škole, prezentovali našu školu prostredníctvom videí, ktoré pripravili žiaci II.D triedy, zaspievali ľudovky, naučili ich pár krokov z našej folklórnej tradície a nakoniec prezentovali divadelné predstavenie, s ktorým sa siedmi žiaci II.D úspešne prezentovali aj na Divadelnom festivale v Banskej Bystrici týždeň dozadu (2. – 3. februára 2023).
            • Streda bola venovaná našim termálnym prameňom v Oraviciach, ktoré boli pre Španielov zábavným a výnimočným zážitkom: okúpať sa v teplých prameňoch a zároveň sa aj vyblázniť v snehu Španieli nepoznajú. Slováci však zostali veľmi prekvapení, keď práve Španieli boli tí, ktorí sa prví začali doslova hádzať do snehu.
            • Štvrtok sa opäť vybrali do Poľska, do Zakopaného, kde mali možnosť navštíviť najväčší ľadový labyrint na svete, rozprávkové postavičky z ľadu v ľadovom hrade a samotné mesto. Niektoré Španielky sa rozhodli preskúmať Zakopané na vlastnú päsť – v meste tancovali na hlavnej ulici Macarenu, prilákali divákov a dokonca si aj zarobili nejakých pár zlotých.
            • V piatok sa španielska návšteva vybrala do Oravského Podzámku, kde mali možnosť obdivovať našu dominantu Oravský hrad. Čarovný okamih z hradu sa nečakane zmenil na trojhodinové mrznutie a čakanie na autobus, ktorý mal cestou naspäť nejaké problémy, našťastie bez žiakov. Z toho dôvodu sa nakoniec ani nekonala návšteva Zuberca a skanzenu, kde mala spolužiačka pripravený bohatý program a známe slovenské šišky.
            • Víkend bol venovaný rodinám a každý žiak pripravil pre Španielov pozoruhodný program – niektorí išli na ples, na karneval, iní sa lyžovať, korčuľovať, sánkovať, pozrieť kone na Edyho ranč a známy Rio de Klin, previezť sa na oravskej železničke. Dokonca niektorí predsa len išli do Zuberca do skanzenu a Belianskej jaskyne.

            Veríme, že žiaci zo Španielska u nás nemrzli, naša krajina, program a pobyt sa im páčili a že aj naši žiaci sa budú dobre cítiť v ich krajine a rodinách, kde majú v pláne vyraziť v dňoch od 19. apríla 2023 do 26. apríla 2023.

            Ďakujeme našim španielskym vyučujúcim za pomoc, priebeh a organizáciu výmenného pobytu.

            Janka Paľová,
            PK španielskeho jazyka