• Kurz finančnej gramotnosti

          • 14. 2. 2024
          • V mesiacoch november a december sa na našej škole uskutočnil kurz finančnej gramotnosti. Naši žiaci boli školení nadáciou PARTNERS počas šiestich stretnutí, ktoré sa konali v piatok prvé dve vyučovacie hodiny. Cieľom tohto kurzu bolo naučiť študentov správnemu a zodpovednému spravovaniu financií. Prostredníctvom prednášok sa študenti postupne oboznámili, čo sú to financie, ako správne a bezpečne investovať, či ako si zaobstarať vlastné bývanie. Taktiež riešili témy, ktoré sa týkajú každého človeka, ako napríklad poistenie, dôchodky či hypotéky. Tohto kurzu sa tiež pravidelne zúčastňovali aj naši maturanti, ktorí na jeho adresu povedali tieto slová:

            Bibiána: Kurz bol pre mňa veľmi osožný. Dozvedela som sa, že hospodárenie s peniazmi nie je také jednoduché ako sa na prvý pohľad môže zdať. Som veľmi rada, že teoretické poznatky boli vždy doplnené príkladom z praktického života. Myslím si, že takýto kurz by mal absolvovať každý človek.

            Marko: Bolo super dozvedieť sa niečo nové o financiách. Som veľmi rád predovšetkým za tému investovanie. Teraz viem, ako a do čoho mám investovať tak, aby som bol stále v pluse. Ďakujem našim lektorom, ktorých výklad bol vždy zrozumiteľný a doplnený aktivitami, ktoré modelovali situácie z praktického života. Toto školenie, určite odporúčam každému.

            V mene Gymnázia Martina Hattalu chceme poďakovať všetkým z Nadácie PARTNERS a to lektorom: Ing. Marte Beňuš Kocúrovej, Ing. Petrovi Slobodovi, Mgr. Zuzane Hozovej. Taktiež poďakovanie patrí aj pánovi profesorovi Martauzovi za sprostredkovanie tohto kurzu.

            Všetkým absolventom prajeme, aby nadobudnuté vedomosti neváhali pretaviť do ich bežného života financií.

            B. Pilarčíková, M. Kyseľ 4.B

          • HVIEZDOSLAVOV   KUBÍN    2024

          • 14. 2. 2024
          • Deň 13. február 2024 sa niesol v znamení umeleckého prednesu. V podkroví Gymnázia Martina Hattalu sa konalo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína. Milovníci umeleckého slova nám predviedli svoje umenie. Poroty mali ťažké rozhodovanie, ale napokon sa dohodli na týchto umiestneniach:

            Poézia:

            II. kategória:

            1. miesto: Michal Gabarík (Prima)
            2. miesto: Ema Ujmiaková (Prima)

            IV. kategória:

            1. miesto: Tatiana Pániková (1. D)
            2. miesto: Martina Turošáková (2. C)
            3. miesto: Miriam Zemanová (2. A) a Erik Pňaček (3. D)

            Cenu divákov si pre rovnosť hlasov odniesli: Emma Vavreková  (Sexta) a Lea Planietová (3. D)

             

            Próza:

            II. kategória:

            1. miesto: Nela Beňová  (Prima)
            2. miesto: Jakub Badlík (Prima)

            III. kategória:

            1. miesto: Damián Janík (Tercia)
            2. miesto: Ľudmila Jagelčáková (Kvarta)
            3. miesto: Agáta Mária Števuliaková (Sekunda) a Marianna Benická (Kvarta)

            IV. kategória:

            1. miesto: Alexandra Bugajová (3. D)
            2. miesto: Lisa Palčová (Kvinta)
            3. miesto: Barbora Karasová (1. C)

            Cena divákov bola udelená Lise Palčovej (Kvinta)

            Výhercom gratulujeme!

            Všetkým recitátorom ďakujeme za krásny umelecký zážitok a tým, ktorí budú našu školu reprezentovať v postupových kolách, prajeme veľa šťastia!   

            (PK SJL)

          • OLYMPIÁDA V ŠPANIELSKOM JAZYKU

          • 13. 2. 2024
          • Dňa 12. februára 2024 sa na pôde Gymnázia Martina Hattalu konalo Krajské kolo Olympiády v španielskom jazyku, ktoré zabezpečuje po odbornej stránke krajská komisia OŠJ a organizačne naša škola.

            Tento rok sa do olympiády zapojili 20 žiaci zo siedmych škôl Žilinského kraja – naše Gymnázium Martina Hattalu, Gymnázium Školská z Tvrdošína, Gymnázium V. P. Tótha z Martina, Evanjelická spojená škola z Martina a dve školy zo Žiliny: Gymnázium Veľká Okružná a Gymnázium bilingválne.

            Súťaž pozostáva z písomnej a ústnej časti. Súťaží sa v 4 kategóriách. Z každej kategórie postupuje jeden žiak – ktorý dosiahne úspešnosť minimálne 50% – do celoštátneho kola, ktoré sa uskutoční prezenčne 19 a 20. marca 2024 v Bratislave.

            Z našej školy sa olympiády zúčastnili 4 žiaci:

            - v kategórii B: Jakub GONDA z III.C – získal 3. miesto

            - v kategórii C: Adriána PARIŽOVÁ z Oktávy – získala 1. miesto

            - v kategórii D: Erik PŇAČEK z III.D a Klára KORMAŇÁKOVÁ z V.D – získala 3. miesto

            Všetci štyria boli zároveň úspešnými riešiteľmi.

            SÚŤAŽIACIM GRATULUJEME a ĎAKUJEME za krásnu reprezentáciu.

            Do celoštátneho kola postupuje Adriána PARIŽOVÁ z Oktávy, ktorej v marci DRŽÍME PALCE.

            Janka Paľová, predseda KK OŠJ

          • IT v Nitre 2024

          • 13. 2. 2024
          • Dňa 6.2. 2024 sa naši študenti zúčastnili celoslovenskej súťaže v programovaní pod názov IT v Nitre, ktorú organizovala Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. Z vyše 80 účastníkov online súťaže sa najlepšie umiestnil Miloš Stroka na 9. mieste a Rastislav Meľo na 16. mieste (obaja 4A).

            Za dosiahnuté výsledky našim študentom srdečne gratulujeme.

            pk INF

          • Okresné kolo dejepisnej olympiády

          • 5. 2. 2024
          • Dňa 5. 2. 2024 sa žiaci našej školy, Alžbeta Kabáčová, Simeon Tarbaj - kvarta, Jakub Dedinský, Damián Janík – tercia, Martin Raška, Viktor Sabov – prima, zúčastnili okresného kola v Dejepisnej olympiáde.

            Najlepšie sa darilo Jakubovi Dedinskému, ktorý získal celkovo najviac bodov zo všetkých súťažiacich, zvíťazil vo svojej kategórii a postúpil do krajského kola, ktoré sa uskutoční tento rok v Liptovskom Mikuláši.

            Aj ostatným žiakom sa darilo, Damian Janík a Martin Raška obsadili vo svojich kategóriách tretie miesto. Všetkým žiakom blahoželám, ďakujem za úspešnú reprezentáciu našej školy a želám úspech na krajskom kole.

            Mgr. Peter Žofaj

          • Deň otvorených dverí GMH

          • 1. 2. 2024
          • Dňa 31. 1. 2024 sa na našej škole uskutočnil Deň otvorených dverí. Prvých návštevníkov sme privítali už o 8,00hod. a po milom uvítaní, už na nich čakali dievčatá, ktorých úlohou bolo sprevádzať ich po škole.

            Prehliadka školy začínala vo vestibule, kde si mohli nazrieť do bufetu  a potom sa presunuli do učebne informatiky, kde im bola predstavená výučba tohto predmetu, a zároveň aj nový odbor na našom gymnáziu – informatika, ktorý sa bude vyučovať s pomocou umelej inteligencie.  V učebni sa predviedli aj praktické ukážky práce študentov informatiky. Ďalej na nich čakal slovenský jazyk a vynovená školská knižnica, na ktorú sme veľmi hrdí. Na dvoch poschodiach starej budovy  boli rozmiestnené predmety matematika, fyzika, biológia a chémia. Návštevníci si vypočuli, ako sa pracuje na jednotlivých predmetoch, vyskúšali si pripravené kvízy, chemické pokusy.

            Potom nasledoval presun do novej časti budovy, kde im na prízemí  boli ukázané šatne, jedáleň a čakali  tam na nich vyučujúci nemeckého jazyka, aby im viac porozprávali o možnostiach štúdia a ich aktivitách. Na prvom poschodí im bola predstavená aj forma 8-ročného štúdia na našej škole a popritom aj štúdium geografie a náuky o spoločnosti. Návštevníci mali možnosť vyskúšať si aj podanie prvej pomoci, resuscitáciu na figuríne, keďže na našej škole funguje aj zdravotnícky krúžok. Na druhom poschodí bol predstavený anglický jazyk, projekty Erasmus,  čerstvo upečené cookies a predmet aplikovaná ekonómia.

            Na treťom poschodí sa rozkladá španielske bilingválne gymnázium. Návštevníci si mohli prezrieť učebne, porozprávať sa s lektormi a dozvedieť sa tak viac o aktivitách tejto sekcie a možnostiach štúdia v nej. Taktiež mohli navštíviť hodiny španielčiny, španielskej fyzike a iné.

             Po ukončení prehliadky španielskej sekcie sa návštevníci presunuli do našej vynovenej telocvične, kde si mohli pozrieť aj priestory gymnastickej učebne, posilňovne a šatní.

            A úplne na záver ich čakalo malé prekvapenie v podobe zapojenia sa do súťaže o JBL reproduktor, stačilo iba na pripravených tabletoch zanechať svoj dojem z DOD , kontaktné údaje a počkať si už len žrebovanie, ktoré sa uskutočnilo nasledujúci deň.

            Z celkového počtu 140 návštevníkov sme nakoniec za účasti zástupcov, výchovného poradcu vylosovali žiaka zo ZŠ R. Dilonga.

            Teší nás záujem návštevníkov, ktorí si prišli pozrieť našu školu, či už zo strany rodičov, ale aj študentov. Ďakujeme za návštevu a tešíme sa na tých, ktorých naša škola zaujala a veríme, že v máji k nám zavítajú na prijímacie pohovory a v septembri už ako riadni študenti nášho gymnázia.

            Mgr. Fojtíková Andrea

            výchovný poradca

          • PRÍRODOVEDNÁ EXKURZIA DO ORAVÍC

          • 1. 2. 2024
          • Dňa 25.1.2024 sa žiaci prímy a sekundy zúčastnili exkurzie do prírody s cieľom pozorovať reálne stopy lesnej zveri, naučiť sa niečo z praktickej dendrológie, prejsť sa, fyzicky popracovať, pomôcť pracovníkom lesnej správy.

            Žiakov sprevádzali dvaja ustretoví zamestnanci – pán Michalec a pán Gazda, ktorí pripravili program, boli odborne znalí problematiky, interpretovali svoje vedomosti z praktickej lesnej biológie. Žiaci aj fyzicky museli zapracovať na svojej svalovej hmote, pretože v rámci pomoci museli vidlami a rukami vyniesť do krmelca vlečku sena.

            Počasie nám prialo, slniečko svietilo, cestou naspäť sme zažili aj príjemnú guľovačku. Žiaci vyjadrili spokojnosť a ochotu zúšastniť sa na podobných akciách organizovaných predmetovou komisiou prírodných vie. Všetkým, ktorí sa zúčastnili na príprave a realizácii exkurzie vyjadrujeme obrovské ďakujem.

          • Fast Fashion

          • 27. 1. 2024
          • Dňa 11.1.2023 si dievčatá - Barbora Lanďáková, Hana Lukáčová (obe z KVINTY) a Nina Parišová (II.D), pripravili pre svoje spolužiacky prezentáciu na tému Fast Fashion.

            Prednášku pripravili kvôli svojmu projektu do súťaže Oravská Raketa, kde majú práve tému oblečenie. Dúfame že sa prítomným dievčatám prezentácia páčila a tešíme sa na ďaľšie podobné akcie na našej škole.

          • OKRESNÉ KOLO OLYMPIÁDY V NEMECKOM JAZYKU

          • 24. 1. 2024
          • Dňa 18.1.2024 na gymnáziu v Tvrdošíne uskutočnilo okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku.

            Naši žiaci súťažili v troch kategóriách 1B, 2A a 2B. Všetci naši gymnazisti sa nielenže stali úspešnými riešiteľmi, ale zároveň postupujú do krajského kola.

            Výsledky okresného kola:

            Kategória 1B

            1. miesto – Jakub Dedinský (Tercia)
            2. miesto – Damián Janík (Tercia)

            Kategória 2A

            1. miesto – Vanesa Parižová (Kvinta)
            2. miesto – Lisa Palčová (Kvinta)

            Kategória 2B

            1. miesto – Adriána Parižová (Oktáva)
            2. miesto – Natália Marková (III.B)

            Okrem nich nás budú v krajskom kole reprezentovať aj Eliška Baňáková (Tercia) v kategórii 1C a Viktória Dudová v kategórii 2C

            Gratulujeme a držíme palce na kraji.

            PK NEJ
             

          • Víťazstvo v literárnej súťaži

          • 21. 1. 2024
          • Výrazný úspech dosiahla Rebeka Motýľ (3.A), ktorá sa zapojila do XIX. ročníka literárnej súťaže organizovanej Ministerstvom obrany SR v časopise Obrana.

            Rebeka získala dokonca dve ocenenia - za 1. miesto v kategórii stredné školy a tiež ocenenie za Cenu čitateľov.

            Za skvelú reprezentáciu našej školy jej ďakujeme a gratulujeme. Želáme jej veľa ďalších úspechov v tvorivom písaní.

            PK SJL

          • Úspešný riešiteľ PIKOMAT

          • 17. 1. 2024
          • Jakub Dedinskýz tercie sa stal úspešným riešiteľom 41. ročníka celoslovenského korešpondenčného seminára z matematiky PIKOMAT.

            Srdečne gratulujeme

          • Turnaj v MIX volejbale

          • 13. 1. 2024
          • Dňa 19.12.2023 sa prvýkrát uskutočnil medzitriedny turnaj v mix volejbale. Zúčastnilo sa ho 15 družstiev, v každom družstve museli byť hráči z jedného ročníka (výnimkou bolo družstvo z nižšieho gymnázia –EXO EXO). Podmienkou bolo, že na ihrisku muselo v každom družstve hrať aspoň jedno dievča a aspoň jeden chlapec (mix). Hralo sa systémom obojstranného pavúka, aj družstvo s jednou prehrou sa mohlo dostať do finále. 

            Po vylosovaní sa začalo hrať na dvoch ihriskách, každý zápas sa hral na dva víťazné sety do 15 bodov. Atmosféra bola súťaživá ale aj príjemná, úroveň zápasov sa neustále zvyšovala, hlavne vďaka žiackej a učiteľskej podpore...boli ste super.

            Mohli sme sledovať dlhé a náročné výmeny často s poriadnou koncovkou. Vyvrcholením bolo finále na veľkom ihrisku, do ktorého sa prebojovali tím CHCEŠ BOMBU? a tím KUTKOVCI. Zápas bol veľmi napínavý - nielenže to bol súboj medzi štvrtákmi a prvákmi, ale aj medzi chlapčenským a dievčenským volejbalom. Nakoniec malo finále šťastnejší koniec pre KUTKOVCOV, ktorí vyhrali v tesnom tajbrejku a za výhru 2:1 na sety (16:25, 25:18, 15:8) získali medzitriedny putovný pohár. Všetkým ďakujeme za účasť, veríme, že turnaj bude mať rovnako úspešné pokračovanie. Na záver ešte kompletná výsledková tabuľka:


            1. KUTKOVCI

            2. CHCEŠ BOMBU?

            3. CHRABROMIL

            4. STOKÁRI

            5. TRAGICOMEDIA

            6. FOFO

            7. SMASH

            8. CPO

            9. EXO EXO

            10. TÍM BEZ MENA

            11. HONELNÍCI

            12. KOZLIATKA

            13. CABELLOVCI

            14. PALČOVCI

            15. RAJEC

          • Vianočná pomoc 2023

          • 22. 12. 2023
          • Vianoce sa blížia a naši študenti spolu s doprovodom hudobníkov spríjemnili doobedie klientom v Charite Trstená. Zaspievali Vianočné koledy a rozdali veľmi pekné darčeky. Chceme sa všetkým poďakovať, ktorí sa zapojili do Vianočnej pomoci.

            Prajeme Vám požehnané Vianoce.

          • Vianočné trhy GMH 2023

          • 20. 12. 2023
          • Ako je na našej škole už tradíciou, aj tento rok sa konali vianočné trhy 15. decembra 2023.

            Trhovníci nám ponúkali rozličné jedlá, nápoje a výrobky od výmyslu sveta. Priblížili sme si tak vianočnú atmosféru. Z výťažku prenájmu za stánky nakúpime nové knihy do školskej knižnice. (S. Szabová)

          • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

          • 17. 12. 2023
          • Predmetová komisia slovenského jazyka a literatúry organizovala dňa 14. decembra 2023 školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Olympiáda sa konala v komornom a priateľskom duchu milovníkov slovenčiny.

            Talentová skúška pozostávala z písomnej a ústnej časti, pričom písomnú časť tvorila transformácia textu a online test. V ústnej časti sa mali súťažiaci možnosť vyjadriť k aktuálnym a zaujímavým témam.

            Kategória B mala za úlohu poukázať na význam dobrovoľníckej činnosti a kategória A v diskusnom príspevku reagovať na tému, prečo aj v čase dostupných streamovacích služieb ľudia neprestali chodiť do kina. Každý jeden súťažiaci dosiahol pekné výsledky a stal sa úspešným riešiteľom.

            Vyhodnotenie:

            kategória A

            1. miesto: Rebeka MOTÝĽ, III.A
            2. miesto: Peter BODNÁR, Oktáva
            3. miesto: Jakub GONDA, III.C

            kategória B

            1. miesto: Vanesa PARIŽOVÁ, Kvinta
            2. miesto: Lívia KARPEĽOVÁ, Kvinta

            Súťažiacim ďakujeme za účasť i za pekné odpovede, víťazom gratulujeme a postupujúcim z prvého miesta – Rebeke a Vanese – držíme palce v krajskom kole, ktoré sa bude konať 1. februára 2024 v Žiline

            PK SJL

          • Exkurzia Vianočná Viedeň

          • 17. 12. 2023
          • Dňa 7.12.2023 organizovala predmetová komisia NEJ exkurziu do Viedne.

            Prvá zastávka bola v Bratislave, kde sme sa zastavili v najnovšom obchodnom centre NIVY na obednú prestávku a mohli sme si tak užiť vianočnú atmosféru v našom hlavnom meste.

            Po obede sme sa presunuli do Viedne, kde sme v prvej časti exkurzie navštívili najznámejší Vianočný trh pred radnicou vo Viedni Christkindlmarkt am Rathausplatz, potom nasledovala prehliadka centra mesta, kde žiaci videli známe stavby, ako napríklad budovu parlamentu, zimné sídlo Habsburgovcov Hofburg, a najväčšiu katedrálu Stephansdom. Po prehliadke mesta, ktorú sme zakončili medzi múzeami na Maria-Theresien-Platz, sme navštívili prírodovedné múzeum, ktoré je jedno z najstarších múzeí v Európe. Nakoniec sme si vychutnali vianočnú atmosféru večernej Viedne.

            Exkurzia umožnila žiakom spoznať hlavné mesto nášho nemecky hovoriaceho suseda Rakúska a tiež vyskúšať si nemecký jazyk v praxi. Veríme, že táto exkurzia bola aj dobrou motiváciou učiť sa nemecký jazyk.

            PK NEJ

          • Hodina kódu 2023

          • 14. 12. 2023
          • V dňoch 4.12. – 8. 12. 2023 sa  naša škola zapojila do informatickej aktivity s názvom “Hodina kódu“.

            Hodina kódu je bezplatný úvod do informatiky prostredníctvom zábavných aktivít a videí pre študentov všetkých úrovní zručností. Hodina kódu prebiehala po celom svete. Zapojilo sa 1 733 282 049 účastníkov a medzi nimi aj študenti z nášho gymnázia.

            Ďakujem pedagógom za zorganizovanie podujatia a študentom za účasť.

          • Výročie úmrtia Martina Hattalu

          • 11. 12. 2023
          • Dňa 11.12.2023 (pondelok), si naša škola pripomenula 120. výročie úmrtia Martina HATTALU, rodáka z Trstenej, jazykovedca a najmä kodifikátora spisovnej slovenčiny, po ktorom je pomenované aj naše gymnázium.

            Pri tejto príležitosti sa uskutočnilo kladenie venca pred bustu Martina Hattalu pred budovou nášho gymnázia.

          • OLYMPIÁDA V ŠPANIELSKOM JAZYKU

          • 11. 12. 2023
          • Dňa 8. decembra 2023 sa na 3. poschodí v novej budove konalo školské kolo Olympiády v španielskom jazyku. Olympiády sa zúčastnilo 14 žiakov a súťažili v troch kategóriách.

            Talentová skúška pozostávala tradične z písomnej a ústnej časti.
            V písomnej časti si súťažiaci overili svoje znalosti a zručnosti v posluchu s porozumením, čítaní s porozumením, slovnej zásobe, gramatike a štylizácii textu. V ústnej časti opisovali obrázok a konverzovali s porotou na vopred stanovenú situáciu.

            Vyhodnotenie:

            kategória B
            1. miesto: Jakub GONDA, III.C

            kategória C
            1. miesto: Adriána PARIŽOVÁ, Oktáva

            kategória D
            1. miesto: Erik PŇAČEK, III.D
            2. miesto: Klára KORMAŇÁKOVÁ, V.D
            3. miesto: Yeva DZUTSEVA, II.D

            Súťažiacim ďakujeme za účasť i za pekné odpovede s vysokým bodovým hodnotením, víťazom gratulujeme a postupujúcim z prvého a druhého miesta - Jakubovi, Adriáne, Erikovi a Kláre - držíme palce v krajskom kole, ktoré sa bude konať 12. februára 2024 na pôde nášho gymnázia.

            PK ŠPJ

          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • 6. 12. 2023
          • PK NEJ organizovala vo štvrtok  30.11.2023 na našej škole školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku.

            Žiaci súťažili v štyroch kategóriách 1B, 1C, 2A a 2B. Školské kolo sa konalo opäť prezenčne. Všetci súťažiaci sa stali úspešnými riešiteľmi. Víťazom blahoželáme, prví dvaja v každej kategórii nás budú reprezentovať na okresnom kole, v kategórií 1C má Eliška Baňáková priamy postup na krajské kolo, držíme palce.

            Ďakujeme všetkým zúčastnením žiakom, že prejavili záujem o nemecký jazyk a tiež za preukázané vedomosti. 

             

            Kategória 1B

            1. miesto – Damián Janík (Tercia)
            2. miesto – Jakub Dedinský (Tercia)

            Kategória 1C

            1. miesto – Eliška Baňáková (Tercia)

            Kategória 2A

            1. miesto – Vanesa Parižová (Kvinta)
            2. miesto – Lisa Palčová (Kvinta)
            3. miesto – Adam Ficek (I.A)

            Kategória 2B

            1. miesto – Adriána Parižová (Oktáva)
            2. miesto – Natália Marková (III.B)
            3. miesto – Alžbeta Tomčíková (III.B)

            Gratulujeme PK NEJ